Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 156
Offentligt
1211944_0001.png
1211944_0002.png
1211944_0003.png
1211944_0004.png
1211944_0005.png
1211944_0006.png
1211944_0007.png
1211944_0008.png
Din ret til erstatning forbehandlings- og lægemiddelskader
1www.patientforsikringen.dk
Patienter, der bliver behandlet i det offentlige eller private sundheds-væsen, er omfattet af lov om klage- og erstatningsadgang inden forsundhedsvæsenet. Stort set alle behandlingssteder og behandlinger eromfattet af erstatningsordningen.Loven giver mulighed for erstatning, hvis du kommer til skade somfølge af behandling eller undersøgelse, eller hvis din skade skyldes etlægemiddel.De fleste anmeldelser vedrører behandlinger på offentlige og privatehospitaler og hos de privatpraktiserende læger og speciallæger.Se mere om hvilke områder og behandlingsfunktioner, der er omfattetaf erstatningsordningen på www.patientforsikringen.dk under ”Patien-ter”.Loven administreres af Patientforsikringen. Det er vores opgave athjælpe patienterne. Vi indhenter journaler og andet materiale og vurde-rer herefter i samarbejde med lægelige eksperter, om der kan tildeleserstatning.Det er regionerne, der udbetaler de erstatninger, som skyldes skader,der er sket i det offentlige og private sundhedsvæsen.Indenrigs- og Sundhedsministeriet finansierer erstatninger i forbindelsemed lægemiddelskader.
Skader før 2004Før 1. januar 2004 var det kun offentlige hospitaler og fåprivate hospitaler, der var dækket af ordningen. Er din skadesket før den 1. januar 2004, kan du derfor kun få erstatning,hvis skaden er sket på et offentligt hospital eller et af de fåprivate hospitaler, der var omfattet af den gamle ordning.
3
TandskaderKommer du til skade i forbindelse med tandbehandling hos privatprakti-serende tandlæger, regionstandplejen m.v., de kommunale tandlægeord-ninger og universiteternes tandlægeskoler, skal du anmelde skaden til:Tandlægeforeningens PatientforsikringSvanemøllevej 85, 2900 HellerupTlf. 3946 0060, Fax: 3946 0088www.tf-patientskade.dk
Hvad er ikke dækket?Erstatningsordningen gælder kun for skader, som skyldes selve under-søgelsen og/eller behandlingen. Erstatningskrav bliver derfor afvist bl.a.i nedenstående tilfælde: • vis skaden er en følge af den sygdom, du behandles for, dækkes Hskadenikke.• vis behandlingen ikke fører til den forventede helbredelse eller Hbedring, kan derikketildeles erstatning.• vis erstatningen ikke overstiger 10.000 kr., dækkes skaden i følge Hlov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet hel-lerikke.For lægemiddelskader er det tilsvarende beløb 3.000 kr.
Donorer og raske forsøgspersoner kan dog få erstatning for alle skader,hvis blot skaden skyldes behandlingen.
Hvad er dækket?Der kan tildeles erstatning, hvis skaden med overvejende sandsynlig-hed er sket på en af følgende måder: • kaden kunne være undgået, fordi en erfaren specialist i samme ssituation ville have handlet anderledes
4
• kaden skyldes fejl eller svigt i apparatur o.lign.s• kaden kunne være undgået ved en anden lige så effektiv behand-slingsteknik eller metode• kaden er meget sjælden og alvorlig i forhold til den sygdom, du sblev behandlet for, og skaden går ud over, hvad du med rimelighedbør tåle.
Hvornår er en skade forældet? • kader sket før den 1. januar 2007 forældes 5 år efter kendskabet Stil skaden.• kader sket i 2007 forældes 3 år efter kendskabet til skaden dog Stidligst den 1. januar 2011.•S kader sket den 1. januar 2008 eller senere forældes 3 år efter kendskabet til skaden.
Der gælder dog en absolut forældelsesfrist på 10 år fra skadedatoenfor alle skader.Hvis din skade anerkendes, skal din erstatning opgøres efter erstat-ningsansvarsloven.Følgende poster kan erstattes efter erstatningsansvarsloven:• elbredelsesudgifter og andet tabH• abt arbejdsfortjenesteT• vie og smerteS• arigt ménV• ab af erhvervsevneT• ab af forsørger, udgifter til begravelse og overgangsbeløbT• enter.R
5
Erstatning for lægemiddelskaderDer kan efter lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundheds-væsenet tildeles erstatning til patienter, der påføres en fysisk skadesom følge af bivirkninger efter brugen af et lægemiddel. Psykiske ska-der erstattes efter loven ikke.
Hvad er betingelserne for at få erstatning? • kaden (bivirkningerne) skal gå ud over, hvad patienten med rime-Slighed må acceptere. Det betyder, at patienten ved alvorlige syg-domme må acceptere større bivirkninger end ved mindre alvorligesygdomme.• kaden skal efter lov om klage- og erstatningsadgang føre til en Serstatning på minimum 3.000 kr., før der kan tildeles en erstat-ning (denne beløbsgrænse gælder dog ikke for raske forsøgsperso-ner og donorer).
Hvornår er en lægemiddelskade forældet? • kaden skal være anmeldt senest 3 år efter, at patienten har eller Sburde have fået kendskab til skaden.
Der gælder dog en en absolut forældelsesfrist på 10 år fra udleveringaf lægemidlet.
Hvad kan man få erstattet?Erstatningen fastsættes efter de samme regler i erstatningsansvarslovenved lægemiddelskader som ved behandlingsskader. Se side 5.
6
Anmeldelse af skade ogmere information•L æs mere om erstatningsordningen og hvordan du anmelder en sag på www.patientforsikringen.dk. • u kan også rette henvendelse til patientkontoret i den Dregion, hvor du bor. Her kan du få rådgivning og hjælptil at anmelde din skade. Find yderligere oplysninger påwww.sundhed.dk.
PatientforsikringenNytorv 5, 3. sal1450 København KTlf: 3312 4343Fax: 3312 4341Telefontid: 9.30-15.00www.patientforsikringen.dk[email protected]
Patientforsikringen, juli 2011