Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 136
Offentligt
1206847_0001.png
1206847_0002.png
1206847_0003.png
Vedrørende deputation á den 13. Nov. 2012Deputation den 13. nov. 2012 omhandlende præsentation af vores projekt CuraMo, som har til hensigt atgive de danske sygehuse mulighed for at hjemsende patienter, som endnu ikke er færdigbehandlede for atspare penge på det offentlige sundhedsbudget og give patienterne en bedre livskvalitet.CuraMo er tænkt som en privatdrevet virksomhed, som har til opgave at imødekomme og hjælpe detdanske sundhedsvæsen med kommende effektiviseringer og besparelser.CuraMo ønsker at ansætte sygeplejersker med forskellige specialeområder, for at sikre at patienternebliver behandlet og observeret af sygeplejersker med stor klinisk erfaring. Målet med projektet er, atpatienter, der er i IV behandling (medicin der gives i en vene) får muligheden for at færdiggørebehandlingen i eget hjem, og dermed undgår flere dages indlæggelse.Sygehusene får muligheden for at hjemsende patienterne fra mange forskellige specialer, og dermedfrigives sengepladser og overbelægning minimeres.
Udvalgets spørgsmålVi blev stillet en del spørgsmål ved vores foretræde for Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg,som vi desværre ikke havde den fornødne tid til at besvare fyldestgørende, hvorfor vi med denne skrivelseønsker at give en udførlig tilbagemelding på de spørgsmål, som blev rejst.

Målgruppe

Ydelsen er tiltænkt at spænde over alle aldersgrupper. Det er de ansvarshavende læger på de respektiveafdelinger, som afgør hvilket patientgrupper og individer, som er i stand til at udskrives tilhjemmebehandling. Hvilket ikke er anderledes fra praksis i dag, hvor lægerne vurderer patienterneindividuelt med henblik på, hvem som er egnet til forskellige behandlingstilbud. Det kræver at patienterneud over deres infektion ikke har komplikationer, som kræver indlæggelse og anden behandling endintravenøs behandling.

Ansvar

Der skal iværksættes et samarbejde med hospitalslægerne, hvor ansvarsfordelingen drøftes og afklares.Det skal være lægeligt forsvarligt, at der kun er tilsyn med patienterne, når de skal have deres medicin, 1-4gange i døgnet alt efter behandling, hvor måling af værdier og faglig vurdering naturligvis også finder stedog rapporteres til ansvarshavende læge. Vi bruger et screeningsskema, som også bruges på hospitalerne til
1
at opspore forværring i patienternes tilstand, så der hurtig kan iværksættes de fornødne tiltag i samrådmed lægen, hvis de ikke responderer sufficient på behandlingen. Idet der ikke er personale hos patienternehele tiden, skal patienterne og deres pårørende være i stand til selv at tage ansvar for og realistisk vurderederes velbefindende, og ved afvigelser, at de kan kontakte CuraMo. CuraMo er døgnbemandet, så der eraltid sygeplejersker, som kan tilse patienterne ved behov.

Omfang og udbredelse

I opstartsfasen er projektet tænkt at starte op i tætbefolkede områder, som Aarhus og Københavnskommuner, med løbende udvidelse efter evaluering af projektet. På sigt kan der med fordel være CuraMo-afdelinger tilknyttet mange af landets sygehuse, så det på sigt bliver en landsdækkende funktion. Vi vilbenytte os af et flådestyringssystem udformet til projektet, som giver mulighed for at få et overblik overlogistikken og forvalte køretid mest effektivt. Det er tanken at alle patienter på sigt skal have sammemuligheder for hjemmebehandling om de bor i indre København eller i Thyborøn.

Drøftelse af projektet

Vi har givet vores tidligere ledelse og forskellige læger i et indblik i vores idé, for at høre, om de tror påprojektets relevans, hvilket er blevet modtaget med positiv respons. I vores arbejde i praksis har vi oplevet,at afdelingerne netop har manglet en samarbejdspartner til at forestå viderebehandling med iv-medicin ieget hjem.

Konkurrerende projekter

Der eksisterer teams, som varetager behandlinger til specifikke patientgrupper i eget hjem. Disse er for detførste ikke landsdækkende, men individuelle projekter tilknyttet lokale sygehusafdelinger. For det andet erdet til andre kategorier af patienter, end vi har tænkt, nemlig terminale (døende) patienterssmertebehandling (palliative teams), dialysepatienter og onkologiske (kræft-) patienter. Vorespatientgruppe er den almene somatiske patient fra børn til gamle.

Spørgsmål og oplysninger som vi har brug for til at komme videre

Vi har helt konkret brug for nationale oplysninger vedrørende de specifikke patientgrupper. Vi forestiller os,at I kan være behjælpelige med tal og statistikker, der giver os et præcist overblik over, hvor mangepatienter, der er inden for de forskellige kategorier. Endvidere hvor mange behandlingsdage
2
patientgrupperne har i gennemsnit, samt hvor meget en sengeplads inden for de forskellige specialerkoster, for at lave en vurdering af, hvor store besparelser, der ligger i de forskellige kategorier. Vi hartidligere henvendt os til en Region til afklaring af ovenstående spørgsmål, men de havde ikke tid til at væreos behjælpelige. Ved at få jeres hjælp til at søge de rette kanaler for informationer, sikrer vi, at vi kan fålandsdækkende tal. Disse tal og oplysninger skal bruges til færdiggørelse af vores etablerings- ogdriftsbudgetter. Det skal bl.a. bruges til, at vi kan danne os et overblik over økonomien til ansøgning omsatspuljemidler til opstart af projektet.

Vores baggrund

Mette Toft Thorsen har været uddannet sygeplejerske siden januar 2007.Erfaring:Hjemmepleje og plejehjemAlmen medicinsk afdeling med akutfunktion i kardiologi (hjertemedicinsk)Akut medicinsk afdeling med visitationAlmen pædiatri (Børneafdeling)Grønland, bygde-sygeplejerske, alle specialer inden for medicinsk, kirurgi og røntgenSpecial kardiologi
Mette Vestergaard Sørensen har været uddannet sygeplejerske siden januar 2006.Erfaring:(Plejehjem og hjemmepleje som arbejde ved siden af uddannelse)Almen medicinsk afdeling med akutfunktion i kardiologi (hjertemedicinsk)Akut medicinsk afdeling med visitationNeonatalogi (afdeling for fortidigt fødte og syge nyfødte)Den Sundhedsfaglige Børneteam (Privat sygepleje til kronisk syge børn i eget hjem, som har behovfor sygeplejersker døgnet rundt)Sundhedsplejerskeuddannelsen, igangværende. Videreuddannelse for sygeplejersker med specialei børn 0-18 år og familier.
3