Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 119
Offentligt
Den 11.1.2013Vedr.: Sikring af lægehenviste patienters klage- og erstatningsadgang samt invitation til at besøgeØfeldt Centrenes Rødovre-afdeling.
Kære medlemmer af Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgØfeldt Centrene ønsker hermed at kommentere ministerens svar af 21.12.2012 på udvalgets spørgsmål 177(alm. del) vedr. ministerens kommentar til Centrenes henvendelse af 4.12.2012 (bilag 7, L 31).Øfeldt Centrene har i flere henvendelser til udvalget, senest den 14.12.2012 (resumé:http://www.ft.dk/samling/20121/almdel/suu/bilag/94/1196403.pdf),gjort opmærksom på urimeligheden i, atCentrenes ca. 500 lægehenviste patienterikkeer omfattet af Lov om Klage- og Erstatningsadgang på ligefod med øvrige patienter i sundhedsvæsenet på trods af Centrenes særlige rolle i sundhedsvæsenet:
Centrenes behandling har været sygesikringsberettiget siden 1976.1.200 læger henviser patienter til Centrene, som har en kapacitet på 40.000 årlige behandlingstimer.Centrenes patienter er opgivet af det øvrige behandlingssystem og udgør, med deres alvorlige ogkomplicerede lidelser, de allerdårligste og ”tungeste” fysiurgiske patienter i sundhedsvæsenet.Centrene er pålagtbehandlingspligtaf myndighederne som følge af, at patienterne ikke kan fåtilsvarende behandling andetsteds.
Alligevel meddeler ministeren i sit svar, at hun ikke har til hensigt at omfatte Centrenes patienter afPatientforsikringens dækningsområde. I den forbindelse forsøger ministeren at distancere Centrene frasygehusene i § 79, og ministeren mener således ikke, at patienterne kan omfattes af klage- ogerstatningslovens§ 19, stk. 1. nr. 1,som omfatter undersøgelse, behandling el. lign., som er foretaget påsygehus.Folketinget har ellers vedtaget, at Centrene skal være omfattet af sundhedslovens § 79 omsygehusbehandling, og har sidestillet Centrene med de private specialsygehuse i § 79, stk. 2, hvad angårregionernes indgåelse af driftsoverenskomst og ministerens fastsættelse af økonomisk ramme. LigesomCentrenes patienter også er omfattet af sygehustransport.Denne sidestilling i sundhedsloven giver både patienter og henvisende læger en naturlig forventning om, atder også gælder samme regler, når det drejer sig om noget helt basalt som klage- og erstatningsadgang.Når Centrene har foreslået at lade patienterne blive omfattet af klage- og erstatningsloven med hjemmel i§19, stk. 1, nr. 1,er det fordi, det ville være nærliggende at gøre dette ud fra de øvrige lovmæssigesidestillinger. Dette burde kunne lade sig gøre ved at tilføje ”§ 79, stk. 3” umiddelbart efter ”§ 79, stk. 2” iloven samt ved at samle alle henviste patienter i § 79, stk. 3, da patienterne modtager samme højtspecialiserede behandling.Samtidig varetager Øfeldt Centrene, på lige fod med specialsygehusene i § 79, stk. 2,regionernesplanlagte behandlingskapacitet,iht. den fastsatte økonomiske ramme (jf. bekendtgørelse nr. 521 af4.6.2012:https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=141615),og det forekommer derforejendommeligt, at kundeleaf regionernes planlagte behandlingskapacitet skal være omfattet af klage- ogerstatningsloven.
Den foreslåede løsning vil heller ikke bryde med det politiske princip om at afgrænse Patientforsikringensdækningsområde til autoriserede sundhedspersoner, idet der i klage- og erstatningsloven IKKE indgår enpræmis om, at ydelser ”på sygehus eller på vegne af dette” skal være foretaget af autoriseredesundhedspersoner.En løsning af problemerne blokeres lige nu af ministerens forskellige udmeldinger. I et svar til udvalget harministeren udtalt, at Øfeldt Centrene er en ”institution i sygehusvæsenet”, og at ”specialiseret ambulantbehandling på Øfeldt Centret er omfattet af reglerne om sygehusbehandling”(http://www.ft.dk/samling/20111/lovforslag/l48/spm/2/svar/843169/1056459.pdf), mens ministeren nu i sitseneste svar oplyser, at Øfeldt Centrenesom sådanikke anses for at være et sygehus.Denne tvist om ord ændrerikkepatienternes manglende retsstilling.Vi skal derfor gentage vores tidligere fremsendte synspunkt, at det, efter vor opfattelse, er muligt at finde enløsning efter ovennævnte foreslåede model, og skal derfor appellere til udvalget om at arbejde for, atpatienterne sikres ordentlige og anstændige rettigheder.Det drejer sig om patienter med komplicerede lidelser såsom ex.vis instabile rygsøjler, alvorligenervepåvirkninger, herunder af de vitale sacrale nerver som styrer vandladning og afføring, samt patientermed degenererede sener og porøse knogler. Dvs. stærkt smerteplagede patienter og tillige patienter, derex.vis er så ramte af hjerneskader, at de ikke kan tale eller kommunikere med omverdenen.Det er disse dårligt stillede patienter, som ministeren ønsker atudeholdefra Patientforsikringensdækningsområde, og som ministeren i stedet henviser til at indlede civilt søgsmål og gå ad domstolenes vej itilfælde af en skade i forbindelse med deres behandling. Det gør tydeligvis ikke indtryk på ministeren, atpatienternes muligheder ang. juridisk hjælp og erstatningsmuligheder dermed er markant ringere og samtidighelt utidssvarende.Det strider på alle måder imod formålet med Lov om Klage- og Erstatningsadgang, som netop skulleforhindre,at patienter i sundhedsvæsenet bliver bragt i sådanne situationer.Derfor er der også bred opbakning om, at patienterne får samme adgang til at klage/søge erstatning, sompatienterne har andre steder i sundhedsvæsenet. Dels fra patientorganisationerne Danske Patienter ogDanske Handicaporganisationer samt fra talsmand Peter Hansen for Øfeldt Centrenes patienter:http://www.ft.dk/samling/20121/almdel/suu/bilag/84/1191310.pdfog fra 4 fhv. sundhedsministre:http://www.ft.dk/samling/20121/almdel/suu/bilag/95/1196744.pdfAfslutningsvis håber Øfeldt Centrene, at udvalget vil tage imod vor tidligere fremsendte invitation om atbesøge Øfeldt Centrenes Rødovre-afdeling, således at udvalget kan se behandlingen.De venligste hilsner
Teddy Øfeldt
Øfeldt Centrene ApS -www.ofeldt.dk
Bjælkevangen 232690 KarlslundeTlf.: 4615 2428Fax: 4615 5160.
Mose Allé 82610 RødovreTlf.: 3670 6405Fax: 3670 6406.