Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
SUU Alm.del Bilag 1
Offentligt
1161659_0001.png
1161659_0002.png
1161659_0003.png
1161659_0004.png

Sundheds- og Forebyggelsesudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer3. oktober 2012

Lovprogram 2012-13

Her har I oversigten over de lovforslag, som ministeren for sundhed og fore-byggelse planlægger at fremsætte i dette folketingsår. Under de enkelte lov-forslag kan I se bilagshenvisning til det lovudkast der har været sendt i høring.

Ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang in-

den for sundhedsvæsenet (Ret til hurtig udredning og differentieret ret

til udvidet frit sygehusvalg m.v.) (Okt I)

Lovforslaget vedrører ret til hurtig udredning i sygehusvæsenet inden for 30dage samt differentierede ventetider under det udvidede frie sygehusudvalg.Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen”fra oktober 2011 og aftalen om regionernes økonomi for 2013.(lovudkast omdelt på SUU alm del-bilag 384 i folketingsåret 2011-12)

Ændring af lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæ-

senet (Okt I)

Forslaget indebærer, at private sygehuse, klinikker og speciallægepraksisforpligtes til at afholde udgifter til patientskadeerstatninger, som sker på deresområde. Udgifterne afholdes i dag af regionerne. Forslaget vedrører også enrække mindre justeringer af loven.(lovudkast omdelt på SUU alm. del-bilag 449 i folketingsåret 2011-12)

Ændring af lov om lægemidler, lov om apoteksvirksomhed, sundhedslo-

ven og lov om regionernes finansiering (Okt I)

Lovforslaget har primært til formål at gennemføre dele af EU-direktiv2011/62/EU af 8. juni 2011 om forfalskede lægemidler i dansk ret. Direktivetsigter mod at bekæmpe risikoen for, at forfalskede lægemidler kommer ind iden lovlige forsyningskæde og derved når frem til patienter og medicinbruge-re.(lovudkast er omdelt på SUU alm. del-bilag 414 i folketingsåret 2011-12)
1/4

Ændring af sundhedsloven og lov om apoteksvirksomhed (Regelforenk-

ling i den kommunale tandpleje, ændret tilskud til håndkøbslægemidler

og overførelse af kompetence for apoteksbevillinger m.v.) (Okt II)

Lovforslaget vedrører en række regelforenklinger i den kommunale tandpleje– afskaffelse af mellemkommunal betaling i børne- og ungdomstandplejen,afskaffelse af fritvalgsordningen i forhold til privat praksis i børne- og ung-domstandplejen samt afskaffelse af fritvalgsordningen i omsorgstandplejen.Lovforslaget vedrører endvidere en målretning af tilskuddet til håndkøbsmedi-cin til borgere, som opfylder specifikke sygdomskriterier. Endelig indebærerforslaget overførelse af kompetence til godkendelse af apoteksbevillinger fraministeren for sundhed og forebyggelse til Sundhedsstyrelsen.(lovudkast er omdelt på SUU alm. del-bilag 447 i folketingsåret 2011-12)

Ændring af lov om social service og sundhedsloven (Samling af høre-

apparatområdet i sundhedsloven og ændret tilskud til høreapparater)

(Nov I)

Lovforslaget indebærer, at regionerne får det samlede myndigheds- og finan-sieringsansvar for udlevering af høreapparater med offentligt tilskud i såveloffentligt som privat regi, Forslaget vedrører endvidere ændret tilskud til høre-apparater med offentligt tilskud. Forslaget følger op på rapporten ”Kulegrav-ning af høreapparatområdet” fra juni 2012.(lovudkast omdelt på SUU alm. del-bilag 490 i folketingsåret 2011-12)

Ændring af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundheds-

faglig virksomhed samt sundhedsloven (Nov II)

Formålet med forslaget er at styrke patientsikkerheden ved at give Sundheds-styrelsen bedre muligheder for at reagere og stille krav i forbindelse med til-synet med private klinikker og offentlige institutioner. Forslaget vedrører bl.a.midlertidig autorisationsfratagelse ved sundhedspersoners manglende med-virken ved tilsyn samt mulighed for, at Sundhedsstyrelsen kan stille krav tilprivate og offentlige behandlingssteders virksomhed, når patientsikkerhedener i fare. Forslaget er en del af en samlet patientsikkerhedspakke.(lovudkast er omdelt på SUU alm. del-bilag 480 i folketingsåret 2011-12)

Ændring af lov om virksomhedsansvarlige læger (Nov II)

Formålet med lovforslaget er at styrke patientsikkerheden. Forslaget indebæ-rer, at Sundhedsstyrelsen får bedre muligheder for at reagere i forhold til virk-somhedsansvarlige læger bl.a. ved, at styrelsen kan afvise anmeldte og af-melde virksomhedsansvarlige læger. Forslaget indebærer endvidere, at lovenudvides til også at gælde tandlæger. Forslaget er en del af en samlet patient-sikkerhedspakke.(lovudkast er omdelt på SUU alm. del-bilag 479 i folketingsåret 2011-12)
2/4

Ændring af lov om medicinsk udstyr (Nov II)

Forslaget indebærer, at der indføres en registreringsordning for importører ogdistributører af medicinsk udstyr med henblik på at højne patientsikkerhedenved brug af sådant udstyr. Forslaget er en del af en samlet patientsikkerheds-pakke.

Ændring af lov om markedsføring af sundhedsydelser (Nov II)

Formålet med forslaget er at styrke patientsikkerheden og beskytte forbruger-ne. Forslaget vedrører nye regler om markedsføring af sundhedsydelser samtSundhedsstyrelsens håndhævelse af markedsføringsreglerne. Forslaget er endel af en samlet patientsikkerhedspakke.(lovudkast er omdelt på SUU alm. del-bilag 479 i folketingsåret 2011-12)

Ændring af lov om forbud mod salg af tobak og alkohol til personer un-

der 18 år og lov om forbud mod tobaksreklame m.v. (Jan I)

Lovforslaget præciserer, at unge, der vil købe tobak og alkohol, skal vise bil-ledlegitimation, hvis salgsstedet er i tvivl om, at køberen opfylder lovens al-dersgrænser. Loven indeholder endvidere et krav om obligatorisk skiltningherom på salgssteder. Forslaget indebærer også en forhøjelse af bødestør-relserne på området. Lovforslaget indebærer endvidere, at adgangen til atreklamere på internettet for salgssteder, der har specialiseret sig i salg afpiber, pibetobak og cigarer, bortfalder. Forslagets ene del følger op på rege-ringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011 samt aftalenom en styrket forebyggelsesindsats på tobaksområdet og om rygestop mel-lem regeringen og EL fra april 2012.

Ændring af sundhedsloven (Gennemførelse af direktiv om patientrettig-

heder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser) (Jan II)

Forslaget gennemfører dele af direktiv 2011/24/EU om patientrettigheder iforbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser. Direktivet præcise-rer, hvilke sundhedsydelser en borger kan benytte i andre EU-lande medoffentlig finansiering fra bopælslandet, og hvilke betingelser der knytter sighertil.

Lov om en brancheadministreret registreringsordning for tatovører (Jan

II)

Forslaget vedrører en frivillig, brancheadministreret registreringsordning fortatovører med henblik på at beskytte forbrugerne mod risici i forbindelse medtatovering.

Ændring af sundhedsloven (Sterilisation, donation af væv og aktindsigt)

(Feb I)

Der er tale om en række justeringer af lovgivningen bl.a. om sterilisation, do-nation af væv og begrænsning af aktindsigt for forældremyndighedsindehave-re i særlige situationer.(lovudkast omdelt på SUU alm. del-bilag 274 i folketingsåret 2011-12)
3/4

Ændring af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer

(Mar II)

Forslaget indebærer et forbud mod markedsføring af løs snus i Danmark.Forslaget bringer den danske retsstilling i overensstemmelse med et EU-direktiv på området.
Med venlig hilsen
Mette Hansen,udvalgssekretær
4/4