Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 4
Offentligt
1162957_0001.png
1162957_0002.png
1162957_0003.png
Socialudvalget
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer4. oktober 2012
Forslag til afholdelse af høring om rehabilitering
Jeg foreslår, at udvalget afholder en høring om rehabilitering. For-slaget vil blive sat på dagsorden for udvalgsmøde den 11. oktober.(Se næste side)
Med venlig hilsen
Anne Baastrup,Formand
1/3
Forslag til høring om rehabilitering:Høringen afholdes for at sætte fokus på de store muligheder, derligger i at koordinere indsatsen til borgere, der har sammensatteproblemer med helbred, sociale forhold og beskæftigelse, i ensammenhængenderehabiliterendeindsats. I dag er indsatsen op-splittet, så hjælpen til borgerne ofte bliver usammenhængende ogkan trække ud uden at løse problemerne.Overordentligt mange borgere kan have sammensatte og ’sammen-filtrede’ problemer – psykisk syge, langvarigt syge, langtidsledige,folk med omfattende sociale problemer, misbrugere, osv. – og derer behov for at udvikle en ny, rehabiliterende tilgang for at kunnehjælpe dem. Generel rehabilitering skal være det fælles mål for entæt koordineret indsats i sundhedssystemet, det sociale system ogbeskæftigelsessystemet. En sådan bred forståelse af rehabilite-ringsopgaven kan være et vigtigt element i nogle af de kommendestore reformer - førtidspensionsreform, sygedagpengereform ogkontanthjælpsreform - og der er behov for, at kommunerne gør dettil en ledetråd for deres indsats for disse store grupper.Høringen skal sætte fokus på betydningen af en bred, tværgåenderehabiliteringsindsats og på, hvad der skal til for at realisere den.Den skal også belyse de positive erfaringer, enkelte kommuner alle-rede har med en bred, rehabiliterende tilgang.Høringen skal være offentlig, men den skal være særligt rettet modudvalgsmedlemmerne og i anden række mod kommunale repræ-sentanter, der skal inviteres til at deltage.Indholdet skal være vidensgivende oplæg med god mulighed for, atudvalgsmedlemmerne kan spørge og diskutere med indlederne.Spørgsmål og kommentarer fra salen vil kun være mulige i begræn-set omfang.Programmet struktureres med tre temaer:a) Hvorfor er en bred forståelse af rehabilitering vigtig? Hvorforskal socialudvalget interessere sig for det? Skal en bred, re-habiliterende indsats være en del af en socialreform?b) Vilkår og barrierer for en sammenhængende, rehabiliterendeindsats. Hvor er knasterne i det nuværende system – oghvor er de håndtag, man skal dreje på?c) Gode eksempler og konkrete erfaringer med at realisere enbred, rehabiliterende tilgang i kommunerne. Hvad skal der tilfor at få det til at fungere? Hvordan kommer man over barri-ererne?
2/3
Forslag til program:13.0013.10Velkomst ved socialudvalgets formandTema a: To oplæg af 15 min. om, hvad der ligger i enbred forståelse af rehabilitering, om behovet for den,samt om de mål, vi skal arbejde hen imod. F.eks. afprofessor Claus Vinther Nielsen fra Marselisbogrcentretog formand Bettina Post fra Dansk Socialrådgiverfor-ening.25 min. til spørgsmål og diskussion med udvalgsmed-lemmerne.5 min. til spørgsmål og kommentarer fra salen.Tema b: Et oplæg på 15 min. Af NN om det nuværendesystems problemer med at skabe en sammenhængen-de indsats og om de uhensigtsmæssige forløb, detskaber. Identifikation af barrierer og af hvilke forhold,der skal ændres, hvis man skal begynde at arbejdetværgående rehabiliterende.20 min. til spørgsmål og diskussion med udvalgsmed-lemmerne.5 min. til spørgsmål og kommentarer fra salen.PauseTema c: To oplæg af 15 min fra kommuner med spæn-dende erfaringer. F.eks. Odense Gladsaxe eller Ring-sted kommune.25 min. til spørgsmål og diskussion med udvalgsmed-lemmerne.5 min. til spørgsmål og kommentarer fra salen.Høringen slutter.
14.10
14.5015.00
16.00
3/3