Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 333
Offentligt
1279213_0001.png
1279213_0002.png
1279213_0003.png
Velfærdsteknologi på ældre- og handicapområdet i DanmarkI dette notat præsenteres velfærdsteknologi på ældre- og handicapområdet i Dan-mark. Velfærdsteknologi referer her til brugerrettede teknologier, der forsyner el-ler assisterer brugeren med én eller flere velfærdsydelser, og som giver en teknolo-gisk understøtning og forstærkning af f.eks. tryghed, sikkerhed, daglige gøremål ogmobilitet i den daglige færden.Notatet er inddelt i fire afsnit: (1) Først beskrives baggrunden for et fokus på vel-færdsteknologi på ældre- og handicapområdet. (2) Derefter beskrives udviklingenpå området fra 2008-2012. (3) I tredje afsnit beskrives strategien for 2012-2015. (4)Og i fjerde afsnit gives et kort overblik over den nuværende anvendelse af vel-færdsteknologi på ældre- og handicapområdet i Danmark.BAGGRUNDLokalt i landets kommuner arbejdes med afprøvning og ibrugtagning af både nye ogvelkendte velfærdsteknologiske løsninger på ældre- og handicapområdet. Flerekommuner har desuden indledt samarbejde med private virksomheder om idé ogprototypeudvikling af nye velfærdsteknologiske løsninger.På tværs af stat, kommuner, borgere og interesseorganisationer har der traditio-nelt været bred enighed om, at der både er effektiviseringsgevinster og kvalitativegevinster at høste ved ibrugtagningen af velfærdsteknologi.Flere steder er der nu en forventning om, at der er en række teknologier, der erklar til national udbredelse og en forestilling om, at Danmark går glip af såvel kvali-tets- som ressourcemæssige gevinster ved ikke at rulle teknologierne bredt ud ilandet.STRATEGI 2008-2012I 2008 tildelte den tidligere regering 3 mia.kr. til et program (2009 til 2015) målret-tet til at udvikle og forbedre den offentlige sektors tjenester gennem indførelse afarbejdskraftbesparende teknologier og mere effektive arbejdsprocesser. ABT-Fonden - Investeringer i offentlige velfærdsydelser med teknologi (den nuværende”Fonden for Velfærdsteknologi”) blev oprettet for at administrere programmet.Fonden støttede projekter på hele det offentlige område.I 2008 – 2012 støttede fonden et stort antal større eller mindre demonstrations-projekter, hvor velfærdsteknologiske løsninger blev afprøvet i en eller flere kom-muner. I alt blev 26 projekter på det sociale område gennemført, med en samletprojektstøtte fra staten(fonden) på omkring 93 mio. kr. Projekterne fik stillet kravom 25 % medfinansiering, hvilket betød, at kommunernes udgifter til projekterneudgjorde omkring 31 mio.kr.De samlede udgifter til demonstrationsprojekter med velfærdsteknologi har derforindtil udgangen af 2012 været omkring 124 mio. kr.
Evaluering af projekterne har haft fokus på teknologiens arbejdskraftbesparendeeffekt og konsekvenserne for service- og arbejdsmiljø. Projekternes business casesviste i de fleste tilfælde, at der både var kvalitative gevinster og effektiviseringsge-vinster ved at indføre de pågældende velfærdsteknologier, men at gevinsternesstørrelse afhang af såvel teknologiens funktionalitet som den organisatoriske im-plementering.FORNYELSESFONDENFornyelsesfonden støttede i perioden 2010-2012 innovation og markedsmodningpå blandt andet det grønne området og velfærdsområdet. Fonden støttede 54 nyevelfærdsteknologiløsninger med i alt 209 mio. kr.Projekterne har haft deltagelse af både offentlige og private partnere. Sidstnævntehar medfinansieret min. 40 % af projektudgifterne, og de samlede investeringer harderfor mindst været på 348 mio. kr.Mulighederne for økonomisk støtte til afprøvning, og både nationalt og lokalt fokuspå velfærdsteknologiens potentialer, medførte, at næsten alle landets kommunergik i gang med at afprøve eller ibrugtage udvalgte teknologier i ældreplejen.STRATEGI 2012 – 2015Regeringen, KL og Danske Regioner arbejder sammen om i 2013 at udarbejde enstrategi for digital velfærd, der dækker sundhedsområdet, socialområdet og under-visningsområdet.Det forventes, at velfærdsteknologi på det sociale område kan understøtte realise-ringen af en effektiviseringsgevinst på 12 mia. kr.FONDEN FOR VELFÆRDSTEKNOLOGII 2012 ændrede ABT-Fonden fokus i retning af større strategiske satsninger og ud-bredelse af velafprøvede løsninger på brede tværsektorielle indsatsområder. Fon-den ændrede samtidig navn til Fonden for Velfærdsteknologi.Fondens indeværende midler er nu målrettet regeringens satsning på at udbredemodne velfærdsteknologiske løsninger, der har vist det største potentiale. Strategi-en fokuserer derfor på en mere målrettet dokumentation af de gode velfærdstek-nologiske løsninger og efterfølgende indsats med henblik på national udbredelse.MARKEDSMODNINGSFONDENMarkedsmodningsfonden blev dannet i 2012 som en videreførelse af Fornyelses-fonden. Den løber 2012 – 2015 under Erhvervs- og Vækstministeriet. Fonden skalfokusere på markedsmodning af innovative produkter og serviceydelser og skaldermed bygge videre på de gode erfaringer fra Fornyelsesfondens hidtidige mar-kedsmodningsindsats. Derudover skal Markedsmodningsfonden støtte innovative
offentlige indkøb. Markedsmodningsfonden har 135 mio. kr. årligt i 3 år. Fondenåbnede sin første ansøgningsrunde i 2013.HVOR LANGT ER DANMARK NÅETSocialstyrelsen gennemførte i slutningen af 2011 en survey blandt landets kommu-ner. Den viste, at de hyppigst anvendte velfærdsteknologier var loftslifte, robot-støvsugere (især på fællesarealer), GPS’er, alarmer, omsorgs-journaler, robotsæleog ældre-og handicapvenlige toiletter. Mindre hyppigt var Wii-træning og elektri-ske bækkenstole. De fleste teknologier blev anvendt på plejecentrene.Ved udgangen af 2012 gennemførte KL en internetbaseret undersøgelse blandtlandets kommuner med spørgsmålet:”Hvilke velfærdsteknologiske løsninger harkommunen besluttet at tage i brug, og hvilke løsninger overvejer kommunen at in-vestere i frem mod 2015?”Undersøgelsen viser ikke, hvor meget der faktisk er i brug, og svarerne kan læsessom, at der stadig er et stykke vej, før de eksisterende velafprøvede løsninger erblevet ”almindeligt anvendte” i dagligdagen.Som eksempler kan nævnes:53 % havde besluttet at tage løfteteknologi i brug, 31 % overvejede at inve-stere i det.47 % havde besluttet at tage vaske/tørre toiletter i brug, 22 % overvejedeat investere i dem.66 % havde besluttet at tage robotstøvsugere i brug, 23 % overvejede atinvestere i dem.
De to undersøgelser understøtter indtrykket af, at den praktiske, organisatoriskeimplementering af velfærdsteknologi er en stor udfordring, selvom en given vel-færdsteknologi er færdig til markedet.BORGERNES HOLDNINGNye undersøgelser foretaget af henholdsvis KL og Ældresagen viser, at danskernegenerelt er positivt indstillede over for indførelse af velfærdsteknologiske løsningeri ældreplejen.En meget stor del af de adspurgte foretrækker velfærdsteknologi i plejesituationer,for eksempel i situationer, hvor velfærdsteknologien kan gøre dem i stand til selv atklare toiletbesøg og bad. Motivationen for at bruge velfærdsteknologi er således ihøj grad baseret på en følelse af at kunne bevare værdighed og kontrollen overeget liv.