Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 283
Offentligt
NOTATTitelStatus på implementering af familierådgivningsord-ningen jf. servicelovens § 109 stk. 4 i landets kom-muner. 2009-2013.
Dato: 7. juni 2013Sagsnummer:13/40137Initialer:kst
Fra:Til:Resumé:
SocialstyrelsenSocial- og Integrationsministeriets departementDette notat er en status på implementeringen af fami-lierådgivningsordningens jf. servicelovens § 109, stk.4. i landets kommuner i perioden 2009-2013. Pr. april2013 havde Socialstyrelsen kendskab til, at 53 af lan-dets kommuner havde en familierådgiver. Socialsty-relsen har undersøgt implementeringen af ordningen ide resterende 45 kommuner. Data tegner det billede,at ordningen er implementeret i fuld eller i høj grad imindst 74 kommuner.
Status på implementering af familierådgivningsordningen, jf. ser-vicelovens § 109 stk. 4 i landets kommuner. 2009-2013.Dette notat indeholder en oversigt over den kommunale implementering affamilierådgivningsordningen, jf. servicelovens § 109, stk. 4, i perioden 2009 tiljuni 2013, samt en aktuel status for implementeringen.Familierådgivningsordningen til kvinder med børn på krisecenterServicelovens § 109 stk. 4 er et tilbud om familierådgivning til kvinder, derkommer på krisecenter med børn. Paragraffen lyder:Kommunalbestyrelsen skal tilbyde støtte og vejledning fra en familierådgiver tilkvinder med børn på boformer efter denne bestemmelse. Rådgivningen givesi forhold til bolig, økonomi, arbejdsmarked, skole, daginstitutioner, sundheds-væsen mv. og skal understøtte de enkelte dele Kommunalbestyrelsens øvrigetilbud. Rådgivningen iværksættes, når forberedelsen til udflytning fra boformenpåbegyndes, og indtil kvinden og børnene er etableret i egen bolig.Et typisk forløb kan være et par timer om ugen med en varighed på 6 måne-der, med mulighed for ved særlige behov at forlænge det til 12 måneder.
1
Kvinder, der ikke har del i forældremyndigheden over børnene, er ikke omfat-tet af tilbuddet. Hvis kvinden flytter tilbage til voldsudøver bortfalder tilbuddetom familierådgivning1.Servicelovens § 109, stk. 4, trådte i kraft den 1. juli 2008 (ved lov nr. 549 af17. juni 2008). Forpligtelsen til at yde familierådgivning har fra 1. august 2008påhvilet de 37 beliggenhedskommuner for kvindekrisecentre. Ved en ændringaf retssikkerhedsloven blev reglerne om beliggenhedskommune ændret,hvorefter det fra 1. august 2010 er alle landets kommuner, der har forpligtel-sen til at tilbyde familierådgivning. Der er ikke i lovgivningen fastsat specifikkekrav til, hvordan kommunerne skal implementere familierådgivningsordningen.
Status primo 2009 til ultimo 2010I perioden primo 2009 til ultimo 2010 er implementeringen af Familierådgiv-ningsordningen blevet fulgt af Socialstyrelsen gennem en procesevaluering.Procesevalueringen er udkommet som rapport juni 2011. Konklusionen påprocesevalueringen var, at det har taget op til to år at få implementeret familie-rådgivningen i de 37 beliggenhedskommuner for krisecentre, der har haft for-pligtigelsen til at levere ydelsen de første to år. Seks beliggenhedskommunerbegyndte at yde familierådgivning i 2008, hvor loven trådte i kraft. 25 belig-genhedskommuner kom med i løbet af 2009, og fem beliggenhedskommuner i2010. Den sidste beliggenhedskommune var med ved udgangen af 2010.Overordnet konkluderer procesevalueringen,at kommunerne løser familieråd-givningsfunktionen forskelligt både hvad angår ressourcer, organisering, sam-arbejdsmodel med krisecentret, tidspunkt for familierådgiverens indsats i for-hold til den enkelte kvindes forløb, samt familierådgivningens konkrete indholdog udstrækning. Det har været op til den enkelte kommune at definere ni-veauet for familierådgivningen inden for lovens rammer, og det har resulteret iforskelligartede tilbud.
Status primo 2011 til april 2013I januar 2011 fremsendte Socialstyrelsen et brev og en orienteringsskrivelse tilalle socialchefer om familierådgivningsordningen til kvinder med børn, derkommer på krisecenter, jf. servicelovens § 109 stk. 4. Baggrunden for oriente-ringsskrivelsen var, at det fra 1. august 2010 påhviler alle kommunalbestyrel-ser at tilbyde familierådgivning til kvinder med børn, der kommer på krisecen-ter.1
Vejledning 4 til serviceloven om botilbud mv. til voksne efter reglerne i almenboligloven,serviceloven og friplejeboligloven,Ministerialtidende, februar 2011
2
I et brev til landets socialchefer maj 2011 blev kommunerne opfordret fortsat tilat oplyse Socialstyrelsen om navn og kontaktoplysninger på den ansvarlige forkommunens familierådgivning, den enkelte familierådgiver og om rådgivnin-gens organisering.Pr. april 2013 havde følgende 53 kommuner oplyst at have en familierådgiver,herunder kontaktoplysninger på pågældende medarbejder(e).Oversigt over de 53 kommuner med oplyst familierådgiver pr. 1. april 2013.
Albertslund KommuneBornholms Regions-Esbjerg Kommune*kommune*Fanø KommuneFredericia Kommune*Frederiksberg Kommu-Frederikssund Kommu-ne*Frederikshavn Kommu-ne*Gentofte Kommune*ne*Glostrup KommuneGuldborgsund Kommu-Haderslev Kommune *ne*Halsnæs Kommune*Helsingør Kommune*Herning Kommune*Hillerød Kommune*Hjørring Kommune*Holstebro Kommune*familierådgiver.
Horsens Kommune*Hvidovre Kommune*Ishøj KommuneKalundborg Kommune*Kerteminde KommuneKolding Kommune*København Kommune*Køge Kommune*Lemvig KommuneLolland Kommune*Lyngby-Taarbæk Kom-Nyborgmune* KommuneMariagerfjord Kommu-Norddjurs Kommunene*Næstved Kommune*Odense Kommune*Randers Kommune*Ringkøbing-Skjern
Ringsted Kommune*Roskilde Kommune*Rudersdal KommuneRødovre KommuneSilkeborg Kommune*Skanderborg KommuneSolrød KommuneStevns KommuneStruer KommuneSønderborg Kommune*Svendborg KommuneThisted Kommune*Vejle Kommune*Viborg Kommune*Aabenraa Kommune*Aalborg Kommune*Århus Kommune*
*Beliggenhedskommune for et krisecenter. Alle 37 beliggenhedskommuner har oplyst enKommune
.
3
Socialstyrelsen holdt det sidste møde med netværket af familierådgivere i april2012. Under Socialstyrelsens netværksmøder med kommunerne er det blevetdrøftet, at der i nogle kommuner, efter lovændringen i 2010, fortsat varproblemer med implementeringen af ordningen2. På baggrund af oplysningerherfra og fra styrelsens afholdelse af temadage om vold i familien i periodenprimo 2012 til maj/juni 2013, kan styrelsen konstatere fortsatte mangler iimplementeringen i familierådgivningsordningen.
Status juni 2013I forbindelse med spørgsmål nr. 41 (LIU alm. del) om efterværn til kvinder, derhar været på krisecenter, har Socialstyrelsen oplyst, at der skulle være pro-blemer og usikkerhed i nogle kommuner i forbindelse med implementering affamilierådgivningsordningen, jf. servicelovens § 109 stk. 4. Denne viden erbaseret på, at Socialstyrelsen tilbyder alle landets kommuner en temadag omvold i familien, og styrelsen har indtil ultimo april 2013 været ude i 69 kommu-ner. I den sammenhæng er Socialstyrelsen stødt på kommuner, der ikke harhaft kendskab til ordningen. Socialstyrelsen har i disse tilfælde gjort opmærk-som på forpligtigelsen. Socialstyrelsen har ikke en opgørelse over, hvor man-ge kommuner der har givet udtryk for manglende kendskab til ordningen. Påbaggrund af heraf, er Socialstyrelsen blevet bedt om at undersøge og følge oppå kommunernes håndtering af familierådgivningsordningen, jf. servicelovens§ 109, stk. 4.Pr. april 2013 har Socialstyrelsen som nævnt haft viden om implementering i53 af landets 98 kommuner.De resterende 45 kommuner er derfor blevet kontaktet pr. mail og telefoniskhvor nødvendigt, og adspurgt hvordan familierådgivningsfunktionen efter §109 stk. 4 er implementeret. 44 ud af de 45 kommuner har svaret på henven-delsen svarende til 98 procent.Konklusionen på undersøgelsen er, at varetagelsen af opgaven i kommunernegenerelt dækker over en væsentlig variation, fra uddelegering af sagerne ogad hoc løsning af opgaven til mere faste procedurer.På baggrund af svarene i de 45 kommuner, som Socialstyrelsen har indhentetoplysninger fra i maj/juni 2013, kan denne mere specifikke vurdering udledes:
2
Socialstyrelsens udkast til afsluttende statusnotat om implementeringen af familierådgiv-ningsordningen fra juni 2012.
4
I 16 kommuner er opgaven fuldt implementeret. Yderligere vurderesdet, at 5 kommuner har implementeret ordningen i rimeligt omfang.I 5 kommuner er ordningen i en vis grad implementeret, men imple-menteringen følger ikke til fulde vejledningen til loven. I 14 kommunerkan det på baggrund af besvarelserne ikke entydigt vurderes, på hvil-ken måde og i hvilket omfang ordningen er implementeret.4 kommuner har ikke implementeret ordningen. For 3 af disse kommu-ners vedkommende skal den manglende implementering ses i lyset af,at der ikke har været nogle konkrete sager. Yderligere 1 kommune harikke svaret på henvendelsen, og hvorvidt ordningen er implementeret idenne kommune er derfor ukendt.
Konklusion skal tages med det forbehold, at den er baseret på begrænsedeinformationer fra kommunerne om varetagelse af servicelovens, § 109, stk. 4.En fuldstændig vurdering af de enkelte kommuner vil kræve et mere indgåen-de kendskab til disse kommuners praksis baseret på interviews med ledere ogmedarbejdere i de enkelte kommuner. En sådan tilbundsgående interviewun-dersøgelse vil muligvis kunne give andre og mere detaljerede konklusioner.53 kommuner har som tidligere nævnt oplyst til Socialstyrelsen at have enfamilierådgiver. Samlet set vurderes det, at i alt mindst 74 kommuner må an-ses for at have implementeret ordningen pr. 1. juni 2013.Overordnet set konkluderes det, at der i tråd med Socialstyrelsens tidligereerfaring er en udfordring i nogle kommuner i forhold til implementering af ser-vicelovens § 109, stk. 4. På baggrund af besvarelserne for de resterende 24kommuner, kan det således konkluderes i maj/juni 2013, at der fortsat ikke ertilstrækkelige oplysninger som kan begrunde, at ordningen kan anses for fuldtimplementeret. Dog kan fravær af fuldt tilstrækkelige oplysninger i sig selvikkebegrunde, at der er implementeringsproblemer i samtlige resterende 24 kom-muner.
5