Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 279
Offentligt
1263711_0001.png
1263711_0002.png
1263711_0003.png
1263711_0004.png
1263711_0005.png
1263711_0006.png
1263711_0007.png
1263711_0008.png
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Dato: 3.6-2013
Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013Handleplanen består af to delplaner:Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitet (11 tiltag)Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag)
Side 1 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitetNr. Titel1

Etablering af forældreråd

IndholdFor at sikre en løbende og systematisk dialog med familier medhandicappede børn, der er brugere af Handicapcenter København,etableres et forældreråd. Forældrerådet placeres under Centerrå-det. Følgende aktiviteter planlægges:Sammen med Centerrådet udarbejdes koncept for forældrerådKonceptet drøftes og kvalificeres med handicaporganisatio-nerne og forældregrupperValg til forældrerådIgangsættelse af forældreråd
TidsfristInden sommerferien
StatusDer er i samarbejde med Centerråd,forældregrupper og handicaporgani-sationer udarbejdet kommissoriumfor Forældrerådet .På Handicapcenter Københavnshjemmeside er der anvisninger i atstille op til Forældrerådet.Der er valg til Forældrerådet på mø-de for forældrene d. 18. juni 2013.
2

Temadag om udviklingen af

børnehandicapområdet i

regi af Centerrådet

Tiltaget skal sikre input til en kommende børnestrategi og konkreteidéer til den videre udvikling af områdetI regi af Centerrådet gennemføres en temadag for handicapor-ganisationer, forældregrupper mv. om udvikling af børnehan-dicapområdet i KKPå temadagen afdækkes og drøftes udfordringer, ønsker oghandlemulighederHR faciliterer temadagenOutput fra temadagen indarbejdes i den nye strategi for børnog unge med handicap, der forventes politisk behandlet medio2013.
Ultimo maj
Temadagen afholdes d. 18. juni2013.Invitationer er formidlet til forældre,forældregrupper og handicaporgani-sationer m.v.
Side 2 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitetNr. Titel3

Flere koordinerende sags-

behandlere og udvikling af

nyt koncept herfor

IndholdTiltaget skal sikre en øget koordinering og helhedsorientering ift.familierne. Ligeledes skal det sikre en styrket vejledning.Følgende tiltag skal iværksættes:Udarbejdelse af nyt koncept for koordinerende sagsbehandle-re. Centerrådet, forældregrupperne og det kommende foræl-dreråd inddrages heri gennem en workshopIgangsættelse af tiltag (inden for den nuværende budgetram-me) der sikrer, at de 50 familier med størst behov for koordi-nering og helhedsorientering får en koordinerende sagsbe-handler (fokus på familier, der har sager i flere enheder)Udarbejdelse af budgetforslag der sikrer at familier med behovfor koordinering alle kan tilbydes en koordinerende sagsbe-handler
TidsfristNyt koncept påplads før som-merferienudvidelse af an-tal koordineren-de sagsbehand-lere igangsættesultimo majBudgetforslagfremlægges ul-timo april
StatusEn politisk indgået aftale d.10.6.2013 har fremskyndet proces-sen for koordinerende sagsbehand-lere. De koordinerende sagsbehand-lere er blevet prioriteret med enbevilling på 1,5 mio. kr. allerede i2013 og sikkerhed for bevilling på4,0 mio. kr. i 2014 og frem. Handi-capcenter København er ved at ud-vikle konceptet hertil.
4

Etablering af Familiehus

Tiltaget skal sikre en markant styrkelse af indsatsen for familiermed handicappede børn ift. introduktion, vejledning, kurser mv.Udarbejdelse af budgetforslag om etablering af et familiehusfor familier med handicappede børn. Skal hente inspiration fratilsvarende familiehuse på området for socialt udsatte familier,men skal tilpasses de specifikke udfordringer familier medhandicappede børn har. Familiehuset skal have fokus på intro-kurser, forældrekurser, træning, faglige kurser, familiebehand-ling og forældrenetværk.Ved bevilling af midler til et Familiehus inddrages Centerrådetog forældrerådet i etableringen heraf
Ultimo april
Familiehuset forudsætter bevilling i2014. Den politiske aftale indgået d.10.6.2013 indebærer, at tiltagetbliver taget op i budgetforhandlin-gerne.
Side 3 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitetNr. Titel5

Kompetenceudvikling af

medarbejderne

IndholdTiltaget skal sikre en kompetenceudvikling af medarbejderne ift. enbedre balance mellem socialfaglighed og jura. I forløbet vil deryderligere blive sat fokus på faglig indsigt, borgerdialog og kom-munikation.Der udarbejdes et forløb, der kan gennemføres inden for dennuværende budgetrammeDer udarbejdes et budgetforslag om et mere omfattende for-løbDe faglige organisationer inddrages i kvalificering af konceptet
TidsfristForløb igangsæt-tes før sommer-ferien og kørerresten af 2013Budgetforslagudarbejdes ulti-mo april
StatusPlanlægning er i gang sammen medHR-Udvikling og ekstern konsulent.Planen vil ligge klar inden sommer-ferien, og aktiviteterne bliver sat igang efter sommerferien.Planlægningen bygger på en afdæk-ning af behovet for kompetence-udvikling.Budgetforslag er udarbejdet og ind-går i Socialudvalgets budgetønske-katalog til budgetforhandlingerne.
6

Dialogforløb med de util-

fredse forældre

Tiltaget skal sikre, at Handicapcentret forstår hvordan sagsbehand-lingen er oplevet fra en borgers perspektiv, og at Handicapcentretfår input til forbedringer:Handicapcentret gennemfører møder med forældregrupperneDer afholdes møde med advokat og udvalgte forældre fra for-ældregruppen omkring generelle udfordringer præsenteret icases udarbejdet af forældrene.
Møder med for-ældregruppernegennemføres iuge 16
Der har været afholdt møder medrepræsentanter for de 2 centraleforældregrupper herunder medadvokaten, der indtil for nylig præ-senterede en af grupperne.Handicapcentret har været til møded. 22.5.2013 i Autismeforeningen.
Side 4 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitetNr. Titel7

Klager om fejl i sagsbehand-

lingen

IndholdMed henblik på en afdækning af forældregruppernes kritik af,at der er generelle fejl i Handicapcentrets sagsbehandling ud-vælges en række principielle typer af sager i samspil med detkommende forældreråd/forældregrupperne. De udvalgte prin-cipielle typer af sager underlægges efterfølgende en juridiskgennemgang af en uvildig instansDen konkrete udmøntning drøftes med forældrerå-det/forældregrupperne
TidsfristIgangsættes imaj 2013.
StatusHandicapcentret har været i dialogmed en forældregruppe om udvæl-gelse af cases, men forældregrup-pen har valgt ikke at bidrage.Der er taget kontakt til den andenforældregruppe med henblik på atudvælge cases.Planen er at sagerne bliver gennem-gået af eksterne universitetsprofes-sor.
8

Inddragelse af borgerrådgi-

veren

Forvaltningen tager kontakt til Borgerrådgiveren med henblikpå at drøfte, hvorvidt Borgerrådgiveren kan være behjælpelig iforbindelse med det samlede projekt og dialogen med de util-fredse forældre
Forår 2013
Forvaltningen har haft møde medBorgerrådgiveren, som har indvilli-get i at deltage i – og bidrage til -mødet med forældre d. 18.6.2013.
Side 5 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitetNr. Titel9

Styrket kommunikation

IndholdDer skal ske en styrkelse af kommunikationen til familier med ethandicappet barn, så de får bedre vejledning og støtte. Følgendetiltag gennemføres:Udarbejdelse af introskrivelse til alle nye familier med børnmed et handicap (overblik over HCK, hvor kan man søge hjælp,nyttige links mv.)Flere og mere brugervenlige vejledninger. Der gennemføres enanalyse af, hvor der mangler vejledninger og hvordan de eksi-sterende vejledninger kan forbedres, så de i sprog og indholdmatcher forældrenes situation og behov. På baggrund af ana-lysen udarbejdes nye og forbedrede vejledningerDer udarbejdes et budgetforslag, der kan sikre en yderligerestyrkelse af dette arbejdeEtablering af borgerreferencegruppe. Der etableres en borger-referencegruppe bestående af borgere fra Centerrådet, derkan give input til, hvordan dialogen mellem HCK og borgerekan forbedres.
TidsfristBudgetforslagudarbejdes ulti-mo aprilAnalyse igang-sættes i majEtablering afborgerreferen-cegruppe sker iaugust 2013.
StatusBudgetforslag er udarbejdet og ind-går i Socialudvalgets budgetønske-katalog til budgetforhandlingerne.Handicapcentret har foretaget enanalyse af behovet for forbedringeraf formidlingen. Analysen er skrevetpå baggrund af gennemførte fokus-grupper med forældrerepræsentan-ter og handicaporganisationerne.På baggrund af analysen er der skre-vet en handleplan med en rækkeforslag til forbedringer af eksiste-rende og udvikling af nye skrivelserherunder idéer til udvikling afhjemmeside og digital betjening.Analysen bidrager også til udviklingaf den mundtlige kommunikation –herunder telefonbetjening – hvilketsker i regi af kompetenceudviklin-gen.Referencegruppen vil fremover væ-re det kommende Forældreråd,muligvis suppleret med forældre frafokusgrupperne, som gerne vil bi-drage yderligere.
Side 6 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 1: Styrkelse af forældresamarbejde og kvalitetNr. Titel10

Øget brug af borgertilfreds-

hedsundersøgelser

IndholdMed henblik på at sikre en løbende dialog med brugerne afhandicapcentret herunder få belyst deres tilfredshed medhandicapcentrets ydelser gennemførelse en udvidelse af de al-lerede igangværende borgertilfredshedsundersøgelser
TidsfristUdvidet konceptskal være færdigaugust 2013.Næste tilfreds-hedsundersøgel-se gennemføres iefteråret 2013Primo april 2013
StatusUdviklingen af konceptet er i gang.Næste tilfredshedsundersøgelse erfastsat til at blive afholdt i november2013.
11

Henvendelse til Social- og

Integrationsministeriet om

§§41 og 42

Henvendelse vedr. forslag til forenkling af reglerne om merud-gifter og tabt arbejdsfortjeneste til familier med børn medhandicap
Brev afsendt den 3. april 2013.Der er modtaget svar.
Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøetNr. Titel1

Arbejdstilsynets rapport

IndholdDer fremsendes et brev til Arbejdstilsynet om rapportens kvali-tet/repræsentativitetDialog med Arbejdstilsynet herunder hvordan Arbejdstilsynetkan støtte med rådgivning og vejledning i et videre forløb
TidsfristApril 2013
StatusBrev afsendt 3.4.2013.Forvaltningen har holdt møde medArbejdstilsynet. På mødet var der engod og konstruktiv dialog. Det eraftalt at der ikke gennemføres en nyundersøgelse men at Arbejdstilsyneti stedet indgår som sparringspart forHCK i det videre arbejde
Side 7 af 8
Socialforvaltningen
Handleplan for børnehandicapområdet
Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøetNr. Titel2

Forløb med medarbejderne ift.

et bedre arbejdsmiljø

IndholdPå baggrund af Arbejdstilsynets rapport og forvaltningens triv-selsundersøgelse gennemføres forløb for medarbejderne ogafdelingsMED ift. et forbedret arbejdsmiljøI samspil med afdelingsMED udarbejdes en samlet tids- oghandleplanForvaltningens HR kører forløbet og inddrager efter behoveksterne konsulenter (ex. Arbejdsmiljø København)Der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal se på organiseringog arbejdsgange på området. Gruppen bemandes med såvelledere og medarbejdere (herunder arbejdsmiljørepræsentan-terne)Gruppen afdækker tillige behov for kompetenceudviklingIgangsættelse af et kompetenceforløb for ledelsen med fokuspå personaleledelse, kommunikation og arbejdsmiljøForløbet bygger ovenpå et igangværende ledelsesfokus påleadership i handicapcentret.Forvaltningens HR kører forløbet og inddrager efter behoveksterne konsulenter
TidsfristAfventer samlettids- og handle-plan
StatusHR-Kontoret har afholdt dialogmø-der med medarbejderne og tids- oghandleplan er under udarbejdelse.
3

Ny organisering/arbejdsgange

Afventer ende-ligt kommissori-um
Arbejdsgruppe er i gang og frem-lægger primo juni forslag til juste-ringer af arbejdsgange og organise-ring.Der holdes kick-off seminar for le-derne d. 3.6.2013.Der følges op på lederseminar d. 13.og 14.6.2013.Der er tilknyttet ekstern konsulent.
4

Styrket ledelse på børneområdet

Igangsættes førsommerferienog kører restenaf 2013.
Side 8 af 8