Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 266
Offentligt
1257847_0001.png
1257847_0002.png
1257847_0003.png
Til Social- og Integrationsminister Karen Hækkerup.Holmens Kanal 221060 København K
København d.24. maj 2013
Vedr. Handicapcenter KøbenhavnForældregruppen til handicappede børn i København (Forældregruppen København) harnu i en længere periode udvist god vilje og levet op til politikernes ønske om dialog.Socialministeren, Socialborgmester Mikkel Warming m.fl. var tilfredse med, at der komdialog med Forældregruppen København og Handicapcenter København.Ifølge Socialministeren, har denne påbegyndte dialog været direkte årsag til, at ministerenikke ville gå aktivt ind i sagen.Ledelsen på Handicapcenter København har ikke udvist interesse for dialog eller initiativ tilen løsning på de nuværende problemer, som mange familier står i lige nu.Forældregruppen har efter flere forsøg erfaret, at denne dialog kun har været envejs.Forældregruppen og dennes advokat Gry Rambusch – CPH LEX, var den 24. april 2013 tilmøde med Handicapcenter Københavns myndighedschef Vibeke Ries og udviklingschefCharlotte Kjær. Dette møde gav ingen forhåbninger eller plan for en kortsigtet ændring afforholdene på Handicapcenter København.Forældregruppen udtrykte på mødet deres mistillid til sagsbehandlingen ogHandicapcenterets ledelse, hvilket myndighedschef Vibeke Ries valgte ikke at ommentere.Forældregruppen havde forventet, at myndighedschef Vibeke Ries kunne orientere om ensnarlig forbedring.Myndighedschef Vibeke Ries bad Forældregruppen orientere om fremtidige tiltag som pålængere sigt vil kunne gøre Handicapcenteret bedre til, at behandle sagerne fremadrettet.Myndighedschef Vibeke Ries og udviklingschef Charlotte Kjær havde ingen bemærkningerangående løsning af den aktuelle situation.De havde ingen svar på alle familiernes meget alvorlige og aktuelle problemstillinger.Handicapcenter København´ s referat af dette møde indeholder en liste over defremadrettede tiltag som vi foreslog.Referatet indeholder desværre ikke hvad der ellers blev talt om og diskuteret på mødet.Socialforvaltningen i København har efter vores henvendelse hurtigt udarbejdet en”Handleplan for børnehandicapområdet”.Der er i handleplanen gode men langsigtede initiativer, deriblandt flere fraForældregruppen København.Forældregruppens forslag til en hurtig forbedring på Handicapcenter København og for deimplicerede familier, har Socialborgmester Mikkel Warming og HandicapcenterKøbenhavns ledelse valgt ikke at kommentere på.
Det er væsentligt for Forældregruppen, at både de nuværende og tidligere børnesager,inkl. sager der er sendt i Det Social Nævn, bliver genoptaget og lovformeligtsagsbehandlet og afgjort. Dette skal ske af en uvildig og kompetent instans.Men da hverken ledelsen på Handicapcenter København eller Socialborgmester MikkelWarming agter at foretage dette nødvendige tiltag, anmoder Forældregruppen KøbenhavnSocialministeren om, at iværksætte det fornødne.Der har i flere år været rejst voldsom kritik at Handicapcenter København:1. Over 200 familier med handicappede børn oplyser, at de bliver behandlet ulovligt.2. Arbejdstilsynet har udtalt, at arbejdsmiljøet er dårligt og ledelsen er angstfremkaldende.3. Rigsrevisionen har konstateret mange fejl og anbefalet Socialministeren kortlæggeårsagen til de mange fejl.4. Borgerrådgiveren har gennem 4 år rejst kritik.5. Folketingets Socialudvalg, Handicapforeninger, læger, psykologer og andre fagfolk,Borgerrepræsentationen m. f. er kritiske.

Alle har udtrykt deres mistillid til sagsbehandlingen på Handicapcenter København.

Umiddelbart er det kun Politiken, Socialborgmester Mikkel Warming og borgerrådgiveren,der er klar over hvor galt det står til på Handicapcenter København.Når alle disse instansers udtalelser bliver overhørt og ikke er tilstrækkeligt til, at der gribesind, så sidder der flere hundrede familier med handicappede børn, der må spørge sig selvhvilke tiltage der så skal anvendes for, at der kan komme lovformelig sagsbehandling påHandicapcenter København.Mange familier sagsbehandles stadig ikke – Forældregruppen København har foreslåetHandicapcenteret, at udvalgte familier kunne fremsende deres Cases til HandicapcenterKøbenhavn, omhandlende den samlede problematik de står i.Handicapcenter København kan dog ikke tilbyde en uvildig socialfaglig sagsbehandling ogafgørelse.Handicapcenter København vil gerne have vores cases, men vil ikke garantere eller givepå skrift hvordan sagerne tænkes ekspederet. Derfor bliver der fra ForældregruppenKøbenhavn ikke indleveret nogen Cases.Vi har senest på mødet den 24. april 2013 oplyst til Handicapcenter København, at vi ikkehar tillid til ledelsen og sagsbehandlingen, derfor kan vi ikke gå med til, at HandicapcenterKøbenhavn revurderer sig selv.Handicapcenter København har i brev til Advokat Gry Rambusch ( pr. e-mail 7. maj 2013)meddelt, at man vil finde en uvildig sagkyndig. Men Handicapcenter København skriverderefter:
” I denne forbindelse skal vi dog påpege at den uvildige sagkyndige alene kan undersøge,hvorvidt Handicapcenteret har overtrådt relevante lovbestemmelser.Såfremt der ved undersøgelsen vil blive påpeget eventuelle uoverensstemmelser i forholdtil loven, vil det være Handicapcenteret der som forvaltningsmyndighed, skal genbehandleafgørelsen og potentielt træffe en ny afgørelse.Handicapcenteret kan således ikke delegere vores myndighedsarbejde til andre.”Denne udmelding kan Forældregruppen København selvfølgelig ikke godtage.Forældregruppen København anser Socialministeren som den eneste til, at påtage sigopgaven med, at få Handicapcenter København til at fungere efter dansk lov.Når resultatet af undersøgelsen og gennemgangen af børnesagerne på HandicapcenterKøbenhavn er tilendebragt håber Forældregruppen, at ministeren vil være enig i, atHandicapcenter København bør sættes under administration, indtil ledelsesform,arbejdsmiljø og en helhedsorienteret og lovformelig sagsbehandling er på plads.Forældregruppen beder Socialministeren overveje de retslige konsekvenser, af de mangefejl og lovovertrædelser der vil findes i mange af familiernes sager.De ansvarlige for mange års svigt af familierne til handicappede børn bør stilles til ansvar.Forældregruppen København er bevidste om, at en gennemgang af alle børnesager vilvære en udgift for Socialforvaltningen i København.Men Socialborgmester Mikkel Warming har oplyst til Forældregruppen København, attilstanden på Handicapcenter København ikke beror på økonomi, da KøbenhavnsKommune har mange penge i kassen.Formålet med Forældregruppen København er ikke at sagsøge Københavns Kommuneeller enkeltpersoner, men vi vil gøre

ALT

for, at familier med handicappede børn iKøbenhavn bliver ordentligt, helhedsorienteret og lovformeligt behandlet påHandicapcenter København fremover.
Med venlig hilsenPå vegne af Forældregruppen til handicappede børn i KøbenhavnFlemming BruunSvinget 14 st.th.2300 Kbh. S
Vedhæftet kopi af Handicapcenter Københavns såkaldte referat fra mødet den 24. april2013, samt kopi af Handicapcenter Københavns brev til vores advokat Gry Rambusch.CC.: Politiken, Statsforvaltningen, Socialudvalget i Folketinget, Borgerrådgiveren,Børneombudsmanden.