Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 259
Offentligt
1255191_0001.png
1255191_0002.png
1255191_0003.png
1255191_0004.png
1255191_0005.png
1255191_0006.png
1255191_0007.png
1255191_0008.png

Praktisk hjælper uddannelse

for udviklingshæmmede

Inden for pædagog/SOSU-området

Baggrund/Om projektet

På nuværende tidspunkt står borgere med udviklingshæmninguden mulighed for at uddanne sig, når de er fyldt 25 år.Det er vores hypotese, at denne gruppe borgere vil kunnegennemføre og bestå eksisterende kompetencegivende kurser,hvis der foretages justeringer i forhold til eksempelvis indhold,varighed og holdstørrelse.Vi kører derfor et projekt, hvor vi afprøver denne hypotesesamt tester, hvordan et uddannelsesforløb kan struktureres,for at det er hensigtsmæssigt for målgruppen. Projektet erfinansieret med midler fra Det Lokale Beskæftigelsesrådi Kolding samt Handicap og psykiatri i Ringkøbing-SkjernKommune.Vi har valgt at fokusere på Social- og Sundhedsområdet,da dette dels er et uprøvet felt og samtidig er et af deområder, hvor man især vil komme til at mangle arbejdskrafti fremtiden. De udviklingshæmmede vil ikke kunne overtagesosu-hjælpernes opgaver, men vil kunne fungere som ”varmehænder” hos de ældre og samtidig kunne udføre en rækkepraktiske opgaver, som vil være med til at give en bedreservice for de ældre borgere.

KUP-modellen

Projektet tager udgangspunkt i KUP-modellen, der er enteoretisk uddannelsesmodel udviklet af OrganisationenNordhøj i samarbejde med landsforeningen LEV.KUP-modellen består af en samling metoder og anvisningertil, hvordan et uddannelsesforløb kan tilrettelægges, medden mangler at blive afprøvet i praksis og omsat til konkreteuddannelser, hvilket er en af målene med dette projekt.
Illustration af KUP-modellen

Deltagere

I projektet/uddannelsen deltager 11 borgere med nedsatfysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse fra hhv.Ringkøbing-Skjern og Kolding Kommune. Til at støtteeleverne deltager desuden et personale fra hvert af de tobeskæftigelsestilbud.

Arbejdsgruppe

Før projektet skulle sættes i gang, blev der nedsat enarbejdsgruppe bestående af:- Jørgen Dam (Social- og Sundhedsskolen Fredericia-Vejle-Horsens)- Karin Boisen Thorup (Leder af Børnehaven Højvang)- Jette Vinding Samuelsen (Leder af Munkensdam Plejecenter)- Jens Lund (FOA)- Anette Nielsen (Institutionsleder Organisationen Nordhøj)- Lone Hudecek Ovesen (Stedfortræder OrganisationenNordhøj)- Ann Pedersen (Projektmedarbejder Organisationen Nordhøj).Arbejdsgruppen har til formål at give input til muligearbejdsopgaver for de færdiguddannede elever og dermedindhold i uddannelsen.

Undervisningen

Undervisningen foregår på Social- og Sundhedsskolen iVejle. Undervisningens indhold er planlagt af undervisernemed udgangspunkt i arbejdsgruppens input og sparring frabeskæftigelsestilbuddene.
Virksomhedsbesøg

Uddannelsesmodel

Inden eleverne påbegynder uddannelse har de gennemgåetet afklaringsforløb, hvor de er blevet testet i forhold tillæringsstile og tilgang til læring. Resultaterne er blevetformidlet både til eleverne selv og til lærerne, således de kantage hensyn til dette i undervisningen.Første undervisningsforløb fokuserer på generelle emner,der kan ruste eleverne til at komme ud på arbejdsmarkedet,fx kommunikation, kropssprog og de 3 P’er (professionel,personlig og privat).Det resterende forløb foregår med vekselvirkning mellempraktik og undervisning, således eleverne har mulighed atafprøve de lærte færdigheder i praksis.Alle elever vil gennemgå en form for praktik, men afhængigaf elevernes ønsker og kompetencer kan det foregå efter treforskellige modeller.Mellem undervisningsforløbene er der indlagt repetitionsdage,hvor noget af det sværeste og/eller vigtigste fraundervisningsforløbene genopfriskes af det personale, somhar været med på kurserne. Som en del af repetitionen erdesuden indlagt virksomhedsbesøg på et plejehjem og i enbørnehave.Efter hvert fag udstedes et uddannelsesbevis til de elever,som vurderes at leve op til fagets mål.
Se mere om KUP-modellen:http://www.nordhøj.dk/index.php?id=73Organisationen Nordhøj - www.nordhøj.dkÅ-Center Syd - www.aa-centersyd.rksk.dk