Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 232
Offentligt
1243902_0001.png
1243902_0002.png
Vejle 2. maj 2013

Foretræde vedr projekt omkring uddannelse for udviklingshæmmede

Udviklingshæmmedes Landsforbund ønsker foretræde for Socialudvalget med henblik på atfortælle om vores arbejde med at skabe gode uddannelses – og beskæftigelsestilbud tiludviklingshæmmede, der ikke har fået tilkendt førtidspension. Vi vil gerne sende en deputationbestående af to ansatte fra Udviklingshæmmedes Landsforbund samt to af voressamarbejdspartnere, en repræsentant for henholdsvis Organisationen Nordhøj i Kolding og ÅCenter Syd i Ringkøbing-Skjern.Vi vil så fremlægge vores projekt, dvs. et emne inden for udvalgetsgenerelle sagsområde. Vi foreslår, at foretrædet finder sted mandag den 13. maj, men har ogsåmulighed for at komme en anden dag.Udviklingshæmmedes LandsForbund (ULF) er en forening for udviklingshæmmede og andremennesker med særlige behov. Det specielle ved ULF er, at det er de udviklingshæmmedes egenforening, dvs. at målgruppenudtaler sig på egne vegne. I ULF arbejder vi meget forselvbestemmelse i eget liv – og vi har også selv en holdning til, hvordan vores arbejdsliv skal være.

Problemstilling

Vi har i ULF erfaret, at en stadig stigende del af vores målgruppe ikke længere tilkendesførtidspension, men at de i stedet skal i arbejde på det ordinære arbejdsmarked. Det kan være engod udfordring, men vi ser et stort problem i forhold til, at målgruppen ikke har nogle tilbud somforbereder og kvalificerer dem til arbejdsmarkedet. De færreste af vores medlemmer vil være istand til at følge det almindelige uddannelsessystem og med den manglende opkvalificering, endersamfundet derfor med en stor gruppe mennesker på permanent overførselsindkomst.ULF ønsker derfor at arbejde med, hvordan vi kan skabe en ny type uddannelser, som er målrettetmålgruppen. Uddannelserne skal være erhvervsrettede og kompetencegivende, så målgruppenkan bidrage på det ordinære arbejdsmarked. I læringen vil der fokuseres på både personlige ogfaglige kompetencer, så målgruppen klargøres til at arbejde inden for det fagområde, han/hun eruddannet til og samtidig kan indgå på en arbejdsplads.Vi ønsker at fokusere på specifikke uddannelser ud fra målgruppens ønsker og kompetencer samterhvervslivets behov. Det kan fx være uddannelser som praktisk hjælper til en gartner, til enpædagog, en kontoruddannelse, en serviceuddannelse, en medieuddannelse og/eller andreuddannelser, der viser sig relevante.I arbejdet med at udvikle og afprøve uddannelser for målgruppen, ønsker vi at samarbejde medOrganisationen Nordhøj i Kolding og Å-Center Syd i Ringkøbing-Skjern, der begge erbeskæftigelsestilbud for udviklingshæmmede, som er tilkendt en førtidspension.
Vejle 2. maj 2013
Hos Organisationen Nordhøj og Å-Center Syd er man pt. i gang med et miniprojekt, hvor 11borgere med udviklingshæmning deltager i en række AMU-kurser på Social- og Sundhedsskolen iVejle. AMU-kurserne skal være med til at give borgerne de fornødne kompetencer til at få et jobmed løntilskud/skånejob i en institution eller på et plejehjem. Miniprojektet har nogle godeerfaringer, som vi kan benytte i arbejdet med at skabe landsdækkende og alment accepteredeuddannelser for målgruppen.Vi ønsker samtidig, at de beskyttede værksteder skal fungere som ”kompetencecentre”, hvorborgerne kan blive afklaret/udredt, fx ved hjælp af PAS-tests, og hvor de kan lære både sociale ogpraktiske færdigheder i det omfang, som værkstederne har relevante tilbud i forhold tiluddannelsens mål.Gennem projektet vil vi desuden være i dialog samt samarbejde med arbejdsgivere, jobcentre ogforskellige uddannelsesinstitutioner.For at hente inspiration til det mulige projekt har vi inviteret en række relevante personer tilidéworkshop midt i juni. Vi har bl.a. indbudt repræsentanter fra forskelligeuddannelsesinstitutioner, jobcentre, virksomheder, byrådsmedlemmer, Det Centrale Handicapråd,Det Lokale Handicapråd, Det Lokale Beskæftigelsesråd, kommunale chefer/ledere, KL og ikkemindst målgruppen selv. Idéworkshoppen planlægges ud fra forskellige brugerdrevneinnovationsmetoder, hvorved vi forventer at få input til, hvilke uddannelser er relevante oghvordan vi kan arbejde med disse i et eventuelt projekt.Allerede nu findes der borgere på kontanthjælp, der har brug for særlig tilrettelagte uddannelser,hvis de skal have en chance på arbejdsmarkedet. De uddannelser, som vi vil arbejde hen imod, vilderfor være til gavn for mange forskellige typer borgere.Vi håber, at Socialudvalget har mulighed for at tage imod os.Vi glæder os til at høre fra jer,Venlig hilsen
Jane JensenProjektchef i Udviklingshæmmedes Landsforbund