Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 226
Offentligt
1242331_0001.png
1242331_0002.png
1242331_0003.png
1242331_0004.png
1242331_0005.png
1242331_0006.png
1242331_0007.png
1242331_0008.png
1242331_0009.png
1242331_0010.png
1242331_0011.png
1242331_0012.png
Besøg afFolketingetsSocialudvalg15. april 2013
er mere end velfærd
Social- og Sundhedsforvaltningen, socialområdet
Social- og SundhedsforvaltningenKolding Kommune har igennem mange år haft indsatsen i forhold til de sårbare børn ogunge, samt deres forældre som fokusområde. Det er prioriteret, at indsatsen er af høj fagligkvalitet, ligesom man løbende har tilført personaleressourcer til området.
ForebyggelseÅben anonym rådgivning• Børnefamiliehuset• Ungekontakten• FamilierådgivningenSocialrådgiverindsats i daginstitutioner og skoler.Vestervænget: Dagtilbud til 8 - 10 børn fra 6 – 12 år.Samtalegrupper for børn og misbrugende forældre (Misbrugscentret).SSP (skole, social og politi).
2
BørnefamiliehusetHvilke ydelserForældreprogrammer• ”De utrolige år” i samarbejde med daginstitutioner og skoler.• ”PMT-O” (Parent management training) individorienteret forældrekursus i samarbejdemed skoler med henblik på forebyggelse og behandling af adfærdsproblemer i for børn ialderen 4 til 10 år.• ”Marte Meo” en anerkendende metode, der bruger video til at analysere samspilletimellem mennesker. Formålet er at skabe en anerkendende og udviklingsstøttendekommunikation.
Andre tiltagFamiliebehandlingPraktisk pædagogisk indsats i hjemmetPraktisk/kompenserende indsats i hjemmetGruppetilbud til børn af psykisk sygeMålrettet indsats for sårbare gravideSamvær imellem anbragte børn og deres forældreUddannede samordnere til Familierådslagning
3
Konsulent- og behandlingsenhedenBørnerådgivningen• Akut indsats i forhold til alle børn med akut behov for undersøgelse eller behandlingf.eks. i forbindelse med dødsfald i nærmeste familie, seksuelle eller voldelige overgreb,alvorlig ulykke m.v.• Vurdering af børn med behov for afklaring af, om der skal visiteres til Børn- ogungepsykiatrisk afdeling med henblik på udredning eller behandling.• Behandling af børn med alvorlige psykologiske/følelsesmæssige vanskeligheder.• Behandling og samtaler med børn og familier med store familiemæssige problemer.
FamilieplejenGodkendelse af plejefamilier• Faglig sparring/supervision til plejefamilier• Driftsorienteret tilsyn med plejefamilier• Undervisning af plejefamilierKolding Kommune har sammen med KREVI været i Sverige for at blive inspireret tiludvikling af Familieplejeområdet. Det har medført følgende udviklingspunkter:• Flere behandlingskrævende børn i familiepleje• Flere børn i netværksfamilier• Flere plejefamilier skal opdyrkes og rustes til at klare alvorligt belastede unge i alderenfra 14 til 18 år• Fokus på at anbringelserne skal være af kortere varighedPå baggrund af ønsket om udvikling af Familieplejen er der tilført afdelingenpersonaleressourcer, samt selvstændig ledelse.
4
UngekontaktenMålgruppe: Unge i alderen 12 til 23 år.Der kan være mange årsager til, at man bliver indskrevet i Ungekontakten. Udslagsgivendekan bl.a. være at den unge er: socialt udsat, utilpasset, misbrugende, kriminalitetstruet,ensom.
OpgaverBehandling og sagsbehandling af unge, der er visiteret til UngekontaktenDeltage i SSP samarbejdet som Social- og Sundhedsforvaltningens repræsentantKoordinatorfunktion i forhold til unge med ungdomssanktionEfterværn for unge, der tidligere har været anbragtOpsøgende overfor de under 14-årige i Munkebo og SkovparkenVære kontaktperson for unge, der har været frihedsberøvetJobkonsulent til formidling af fritidsjob til unge med særlige behovKoordinator for Kolding Kommunes ”Hot-spot”-indsats i den nordlige bydel”Hot-spot” er et projekt, der udvikler en ny metode til opsporing og organisering af detforebyggende arbejde i forhold til kriminalitetstruede børn og unge i Skovparken ogMunkebo og omkring liggende områder. Projektet løber indtil 31.12.14• Deltager, i samarbejde med politiet, i samtaler med unge, der er i bekymrende udvikling• Deltager i POA – en problemorienteret arbejdsmetode til kortlægning af grupper afunge kriminelle mhp. målrettet og hurtig indsats.
Misbrugscentrets ungeindsatserBørnefamiliefaglig indsats:Tilbud til børn og unge der lever i familier medalkoholproblemer. Alkoholbehandlingen tilbyder samtaler til børn og unge og at mødes igrupper med andre, der har forældre med alkoholproblemer.Ungebehandling:Målrettet unge fra 14-25 år, der har et eksperimenterende forbrug,overforbrug eller misbrug af rusmidler.5
Lokale døgntilbudTinghøj (akut områdeinstitution)Omfattende: Børneafdeling til 8 børn og ungeafdeling til 6.Netværket: udslusningstilbud til 40 unge fra 16 år.
Behandlingshjemmet LanderupgaardOmfattende: 2 børneafdelinger med 8 børn i hver i aldersklassen 6 til 14 år.1 ungeafdeling med plads til 8 unge fra 14 til 17 år.
FamileplejeAntallet af godkendte lokale plejefamilier er 70.Derudover er der godkendt 33 plejefamilier som varetager aflastningsopgaver.(Antallet af anvendte plejefamilier uden for Kolding Kommune indgår ikke).
6
Kvalitetssikring af myndighedsarbejdet• Faglig koordinatorer i Familierådgivningen: løbende faglig sparring og støtte• Ekstern supervision• Børneteam: tværfagligt rådgivende sparringsteam i forhold til sager med sårbaregravide, og for udsatte børn i alderen 0 til 12 år• Ungeteam: tværfagligt rådgivende sparringsteam i forhold til sager med sårbare ungefra 12 til 23 år og deres forældre• Internt og eksternt ledelsestilsyn med udgangspunkt i Ankestyrelsens fokusområder• Visitationsenhed: etableret med det formål at sikre effektiv og ensartet vurdering afunderretninger og nye sager• Opfølgningskonsulent
Aktuelle udviklingsinitiativerUdviklingsplan for hele Børn- og ungeområdetUngeundersøgelse – er aktuelt i gang, forventes afsluttet i maj 2013ICSDUBU – elektronisk sagsbehandlingssystem til understøttelse af ICSUdvikling/udbygning af FamilieplejenImplementering af selvværdsstrategien
7
Fokus på inddragelse af netværk• Familierådslagning er fokusområde• Anbringelse i netværksfamilie er fokusområde• Processuelle netværksmøder bruges, særligt i Ungekontakten
Tværfaglige indsatserTværsledergruppe:Netværk mellem ledere i Børn- og Uddannelsesforvaltningen ogSocial- og Sundhedsforvaltningen der skal sikre tværfaglighed og sammenhæng iindsatsen overfor udsatte børn og unge.Specialistteam:tværfagligt team som giver faglig sparring til ledere i daginstitution, skolem.fl. , såfremt en medarbejder anklages for krænkelser i forhold til et barn.Fagligt sparringsteam:team af ledere og faglige koordinator, der giver rådgiverensparring i forhold til vurdering og håndtering af sager med vold eller seksuelt misbrug.Samrådet for unge lovovertrædere:Tværfagligt team der laver fælles indstilling/handleplan, når en ung har begået alvorlig kriminalitet, og skal for retten. Formålet er, atskabe sammenhæng imellem myndighedsudøver, det retslige, det uddannelsesmæssigeog det sociale system. Kolding Kommune var forgangskommune ved i 1989 at opretteSamrådet, der var en del af De kriminalpræventive Råds handleplaner.Samarbejdsaftaler:Familierådgivningen har indgået samarbejdsaftaler med en langrække samarbejdspartnere: f.eks. Sundhedsplejen, jordmoderafdelingen ved KoldingSygehus, Krisecentret, Misbrugscentret m.fl.SSP:Er et samarbejde mellem Børn- og Uddannelsesforvaltningen, Social- ogSundhedsforvaltningen og Sydøstjyllands Politi. Formålet er at skabe, anvende ogvedligeholde initiativer samt opfange og forebygge kriminel adfærd eller misbrug blandtunge.
8
Frivillige aktørerFølgende frivillige tiltag på børne- og ungeområdet har modtaget økonomisk støtte fraKolding Kommune:Frivillig KoldingGademixBørnekontaktenForeningen uge 30’s vennerRed Barnets lokalafdelingCafé GenesisRåværketSkovparkens Fritid & IdrætsforeningVentilenTUBAKvarterhuset
9
Underretninger:UnderretningerÅr20082009201020112012(indtil 3. april)
Antal underretninger5135708589331.053201
2013
Kolding Kommune
10
Udsatte børn og ungeAnbragte børn og unge i 2012 fordelt på alder og udgifter
Aldersfordeling:
Udgiftsfordeling:
11
Udsatte børn og ungeAntal anbragte helårspersoner:
Udgiftsudvikling i løbende priser (mio kr.)
12