Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 176
Offentligt
1221656_0001.png
1221656_0002.png
Pressemeddelelse1. marts 2013
Evaluering: Kommuner og regioner kan samarbejde bedre

Kommunalreformen styrkede den offentlige service, både i forhold til faglighed og

økonomi. Der er dog rum for forbedringer, især hvor kommuner og regioner samarbejder

om specialiserede opgaver. Det er i kort form konklusionen fra regeringens udvalg om

evaluering af kommunalreformen. Rapporten er netop sendt i høring.

Det nye kommunale landkort med 98 kommuner og fem regioner, som blev dannet medkommunalreformen i 2007, har overordnet styrket den offentlige sektor. Det gælder både iforhold til den faglige varetagelse af de fleste velfærdsopgaver og i forhold til økonomi. Der erdog nogle opgaver, hvor der er behov for en mere klar arbejdsdeling mellem kommuner ogregioner. Og behov for at understøtte, at specialiseret viden ikke falder bort.Det fremgår af den afsluttende rapport fra regeringens udvalg vedrørende evaluering afkommunalreformen. Rapporten er sendt i høring til 8.april og skal derefter behandles politisk.
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager siger:”Regeringen har ønsket at se, hvor vi kan udvikle den offentlige velfærd og sikre, at borgernefår den bedst mulige hjælp. Rapporten viser, at der er opgaver, hvor vi kan blive skarpere på,hvordan vi fordeler ansvaret og forbedrer samarbejdet i den offentlige sektor. Det gælder foreksempel patienter, som bliver udskrevet fra sygehuset med alvorlig hjerneskade. For depatienter er det afgørende, at de bliver ført videre i et forløb, som virker – og ikke hvilken del afdet offentlige system, de er i kontakt med.”
Udvalget har blandt andet følgende forslag til justeringer på sundheds- og socialområdet:Udvalget foreslår, at sygehusene får kompetence til at lave en mere præcisgenoptræningsplan for patienter med meget komplekse behov, når de bliver udskrevetog skal genoptrænes i kommunalt regi. Det kan for eksempel være patienter medalvorlige hjerneskader. Sygehusene kan f.eks. skrive, at genoptræningen skal være igang senest en uge efter udskrivning. For patienter med de allermest komplekse behovforeslås desuden, at sygehusene beskriver en konkret metode, der skal anvendes igenoptræningen.Udvalget foreslår, at der bliver indført en koordinering på nationalt niveau i forhold tiludbuddet af højtspecialiserede tilbud til små og/eller særligt komplekse målgrupper. Detindgår, at staten i sidste ende kan pålægge en kommune eller region at drive et bestemttilbud.Udvalget lægger op til en diskussion af fordelingen af opgaver og ansvar mellemkommuner og regioner for de meget specialiserede sociale tilbud. Udvalget opstiller tremuligheder: at fastholde den nuværende organisering, at flytte de nuværende regionaletilbud til kommunerne eller at give regionerne ansvaret for at udvikle, etablere og drivetilbud til konkret afgrænsede målgrupper og fortsat mulighed for at være entreprenør for
Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24 01 [email protected] www.oim.dk
kommunerne på området.
Læs mere om udvalgets forslag i rapporten”Evaluering af kommunalreformen”

Fakta: Evaluering af kommunalreformen

Regeringen iværksatte et serviceeftersyn af kommunalreformen i februar 2012Evalueringen har fokus på fire områder: sundhed, det specialiserede socialområde,miljø og regional udviklingUdvalget for evaluering af kommunalreformen havde styrelseschef Thorkil Juul somformand og repræsentanter fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet,Erhvervs- og Vækstministeriet, KL og Danske Regioner.Hvert af de fire områder er først behandlet i et underudvalg, hvor de relevanteressortministerier var repræsenteret.

Yderligere oplysninger

Afdelingschef Niels Jørgen Mau Pedersen, tlf. 72 28 25 50Pressemedarbejder Marie Nyhus, tlf. 72 28 24 24
2