Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 134
Offentligt
1202873_0001.png
1202873_0002.png
1202873_0003.png
Høring af forslag til lov om beskyttelse af børn mod overgreb m.v.Social- og integrationsministeriet fremsender hermed udkast til forslag til lov ombeskyttelse af børn mod overgreb m.v. til høring.Lovforslaget udmønter de lovinitiativer, der følger af aftalen ”Samlet indsats tilbeskyttelse af børn mod overgreb”, som regeringen og Folketingetssatspuljepartier indgik som led i satspuljeaftalen for 2013. Af satspuljeaftalen for2013 fremgår:”Samletindsats til beskyttelse af børn mod overgrebEn række sager om overgreb og misrøgt af børn har påvist alvorlige svigt framyndighedernes side, hvor der ikke er reageret i tide, og hvor der ikke er udvistrettidig omhu i den forebyggende sociale indsats over for udsatte børn og unge.Et ekspertpanel har kulegravet området og udarbejdet en række anbefalinger,som skal forebygge overgreb mod børn og unge og sikre en styrket indsats overfor de børn og unge, som har været udsat for et overgreb. Satspuljepartierne erenige om at afsætte 268 mio. kr. over fire år til udmøntning af ekspertpaneletsanbefalinger, dermed sikres en langt bedre beskyttelse af børn mod overgreb.Initiativerne er samlet under fire hovedtemaer:1. Børn skal altid høres og beskyttes, når der er mistanke om overgreb.2. Underretninger skal vurderes inden for 24 timer, og opfølgningen påunderretninger skal styrkes.3. Mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligt.4. Fokus på den forebyggende og tværfaglige indsats.”De fire hovedtemaer indeholder følgende lovinitiativer:Ad 1) Børn skal altid høres og beskyttes, når der er mistanke om overgrebDet eksisterende krav om at afholde børnesamtale med barnet, indenafgørelser om støtte, fremrykkes, så samtalen gennemføres under denbørnefaglige undersøgelse, jf. servicelovens § 50.Der stilles krav om, at der altid skal gennemføres en separat samtale medbarnet umiddelbart efter modtagelsen af underretning om overgreb, medmindresærlige forhold taler imod det. Ved underretninger, hvor mistanken retter sigmod forældrene, afholdes samtalen i udgangspunktet uden forældrenestilstedeværelse.
2Kommunernes ansvar for at beskytte anbragte børn og unge mod overgreb iforbindelse med samvær med forældre og netværk tydeliggøres i loven.Det skal sikres, at barnets eller den unges perspektiv og holdning kommer fremunder eksempelvis samtaler med sagsbehandleren og under behandlingen afderes sag. Derfor permanentgøres børn og unges ret til en bisidder.Ad 2) Underretninger skal vurderes inden for 24 timer, og opfølgningen påunderretninger skal styrkesAlle kommuner forpligtes til at foretage en systematisk vurdering og behandlingaf alle indkomne underretninger og herunder sikre, at:oalle indkomne underretninger vurderes i forhold til, om de skalbehandles ”akut” senest 24 timer efter, at de er modtaget ikommunen.oalle indkomne underretninger skal registreres centralt ikommunerne.oder iværksættes en yderligere vurdering af et barns sag i detilfælde, hvor der indgives ny underretning på den pågældendesag.okommunen kan give fagpersoner, som har underrettet, beskedom, hvorvidt kommunen har iværksat foranstaltninger påbaggrund af deres underretning og, i givet fald, hvilkeforanstaltninger.Det præciseres, at underretningspligten efter § 153 også omfatter tilfælde, hvoret barn eller ung har ulovligt skolefravær, som kan skyldes sociale årsager ogbehov for hjælp.Ad 3) Mistrivsel og overgreb skal opdages og håndteres tidligtDer indføres lovkrav om, at alle kommuner skal have skriftlige beredskaber forforebyggelse og håndtering af sager om overgreb mod børn.Der indføres krav om, at alle kommuner i en region skal indgå et samarbejdeom etablering og benyttelse af et børnehus. Børnehusene skal værebørnevenligt indrettede og egnede til formålet.Ad 4) Fokus på den forebyggende og tværfaglige indsatsDer indføres udtrykkelig lovhjemmel til, at der kan udveksles nødvendige,personfølsomme oplysninger mellem kommunale myndigheder og politi omkringbekymring for konkrete børn.Der indføres udtrykkelig lovhjemmel til, at politi, sundhedsvæsen, de socialemyndigheder og børnehusets personale kan udveksle oplysninger indbyrdes ibehandlingen af en konkret sag i børnehuset.
Udover lovinitiativerne i ”Samlet indsats til beskyttelse af børn mod overgreb”
3udmønter lovforslaget initiativet fra satspuljeaftalen for 2012 om understøttelseaf adoption uden samtykke ved at forbedre vilkårene for plejefamilier, derønsker at adoptere det anbragte barn. Endvidere indgår et forslag til styrkelse afunderretningspligten mellem Danmark og Færøerne.Eventuelle bemærkninger til lovforslaget kan sendes til[email protected],fristenherfor er onsdag den 30. januar 2013 kl. 12.
Med venlig hilsenMaja Marker
Fuldmægtig