Socialudvalget 2012-13
SOU Alm.del Bilag 1
Offentligt
1161795_0001.png
1161795_0002.png

Socialudvalget

Til:

Dato:

Udvalgets medlemmer3. oktober 2012

Oversigt over de lovforslag, som social- og integrationsministeren plan-

lægger at fremsætte i dette folketingsår

Ændring af lov om social service (Kommunalbestyrelsens tilrettelæg-

gelse af borgernes frie valg af leverandør af hjemmehjælp og fritvalgs-

bevis) (Nov I)

Forslaget vedrører en forenkling af reglerne om frit valg af leverandør afhjemmehjælp. Forslaget indebærer, at kommunerne fremover vil kunne tilret-telægge det frie valg enten ved via de generelle udbudsregler at skabe grund-lag for, at borgerne kan vælge mellem mindst to leverandører eller ved enordning, hvor borgerne kan vælge selv at indgå aftale med en privat leveran-dør (fritvalgsbeviset). Kommunerne vil have adgang til at anvende deto muligheder samtidig. Forslaget er et led i regeringens forenklingsindsats.Forslaget følger op på aftalen om kommunernes økonomi for 2013.

Ændring af lov om tolkning til personer med hørehandicap (Nov I)

Der er tale om mindre justeringer af loven. Forslaget fremsættes i henhold tilen revisionsbestemmelse.

Ændring af lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig

førtidspension m.v., lov om social pension og lov om individuel bolig-

støtte (Frivillig overgang til førtidspension efter lov om social pension)

(Dec I)

Forslaget indebærer, at førtidspensionister på den gamle førtidspensionsord-ning, dvs. førtidspension tilkendt før 1. januar 2003, får mulighed for frivilligt atovergå til den nye ordning. Forslaget følger op på aftalen om en skattereformfra juni 2012.

Ændring af integrationsloven m.v. (Feb I)

Lovforslaget vil bl.a. indeholde forslag til en styrkelse af de generelle rammerfor modtagelseog integration af udlændinge i kommunerne, herunder af ram-
1/2
merne for koordinering og modtagelse af flygtningefamilier. Forslaget vil end-videre indeholde forslag til bedre sikring af en helheds- og familieorienteretintegrationsindsats. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

Ændring af børneloven og lov om adoption (Ligestilling af medmødre og

kønsneutral familieretslovgivning) (Feb II)

Forslaget indebærer, at medmødre til børn undfanget ved kunstig befrugtningomfattes af børneloven på lige fod med fædre. Forslaget følger op på rege-ringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011.

Ændring af lov om social service (Samlet indsats til beskyttelse af børn

mod overgreb m.v.) (Feb II)

Forslaget vedrører bl.a. initiativer til styrkelse af indsatsen mod overgreb modbørn, herunder forbedring af kommunernes håndtering af underretninger, øgetfokus på barnets tarv ved samvær og kontakt med netværket i overgrebssa-ger m.v. Forslaget indebærer endvidere, at plejefamilier, der har børn i plejemed henblik på senere adoption, får ret til faglig støtte og uddannelse. Forsla-get skal ses i sammenhæng med aftalerne om satspuljen for 2012 og 2013.

Lovgivning om nyt socialtilsyn (Bedre kvalitet for udsatte børn og voks-

ne) (Feb II)

Lovgivningen indebærer en grundlæggende reform af reglerne om godken-delse af og tilsyn med døgntilbud til udsatte borgere og borgere med handi-cap. Forslaget indebærer bl.a. en mere faglig bæredygtig og uafhængig orga-nisering af tilsynet, bedre inddragelse af viden og brugernes perspektiv i tilsy-net, opstilling af kvalitetsindikatorer for kvalitet i indsatsen og krav til resultat-dokumentation i tilbuddene samt klarere regler om bl.a. økonomiskegodkendelseskriterier. Forslaget indebærer også, at reglerne om klager overfysisk magtanvendelse efter servicelovens § 126 i regionale tilbud ændres, såklagerne fremover skal rettes til kommunen frem for til regionen.
Med venlig hilsen
Christina Diekhöner Harbeck,udvalgssekretær
2/2