Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del Bilag 31
Offentligt
1170962_0001.png
1170962_0002.png

SKATTEUDVALGET

RAPPORT - STUDIEREJSE TIL STOCKHOLM OG ROM

Tid:

Sted:

Deltagere:

17.- 21. september 2012Stockholm, Sverige og Rom, ItalienSkatteudvalget:Gitte Lillelund Bech (V), formand, Mads Rørvig (V) ogThomas Jensen (S). Fra den 18. september tillige TorstenSchack Pedersen (V) og Nadeem Farooq (RV).SkatteministerietFra Skatteministeriet deltog skatteminister Thor MögerPedersen og ministersekretær Anne Simonsen fra den 19.-21. september. Produktionsdirektør Steffen Normann Hansenog skattedirektør Johnny Schaadt Hansen deltog under helerejsen.
25. oktober 2012Ref.: 12-000473-116
Liza ChristensenUdvalgssekretær

Ledsaget af:

Udvalgssekretær Thea Halse og udvalgssekretær LizaChristensen
1.

Formål

Formålet med studierejsen var at få en nærmere indsigt i den måde, Sverigeog Italien har tilrettelagt deres indsats mod bekæmpelse af økonomiskkriminalitet og skattesnyd. Fokus var navnlig at få belyst de to landesorganisering af samarbejdet mellem skattemyndigheder og andremyndighedsaktører samt høre nærmere om de enkelte aktørerskompetencer/beføjelser. Derudover ønskede udvalget at høre om de tolandes aktuelle fokusområder og seneste initiativer, jf. at en del af denøkonomiske kriminalitet og skattesvindel er global og grænseoverskridende.Udvalget mødtes bl.a. med parlamentarikere fra de to landes skatteudvalg ogforskellige centrale myndigheder, som arbejder med bekæmpelse aføkonomisk kriminalitet, herunder det italienske Finanspoliti.Program for studierejsen er vedlagt. Baggrundsmateriale findes på sagen.2.

Væsentligste punkter fra besøgene

Udvalget har konstateret, at:-Der er meget forskellige måder at gribe problemstillingerne medøkonomisk kriminalitet an.
1/1
-
Et essentielt budskab fra Sverige var, at der er mange aktører, dersamarbejder om bekæmpelse af økonomisk kriminalitet/skattesnyd,og at det er vigtigt, at der er tale om et forpligtende samarbejdemyndighederne imellem. Derfor er der et særligt forum, hvor det harstor betydning, at personerne fra de forskellige myndigheder fysisksidder sammen og træffer beslutning om indsatsområder.Et essentielt budskab fra Italien var, at den politimæssige myndighed(Finanspolitiet) var henlagt under Finansministeriet, somressortmæssigt også dækker skat. Italien har endvidere taget mangemeget skrappe midler i brug - f.eks. er der ikke bankhemmelighed forkonti i italienske banker. Finanspolitiet henviste til en OECD-rapport,hvor det italienske finanspoliti nævnes som en mulig inspirationskildefor lande, der overvejer noget lignende.
-
3.

Forberedelse af studierejsen

Som led i forberedelse af studierejsen holdt udvalget den 6. september 2012møde med SKAT og den 12. september 2012 møde med Statsadvokaten forSærlig Økonomisk Kriminalitet (SØK).Deltagerne har konstateret, at de forberedende møder var med til at højnedeltagernes faglige udbytte af studierejsen. Tilsvarende højnede detdeltagernes faglige udbytte af studierejsen, at embedsmænd fraSkatteministeriet med faglig indsigt i studierejsens temaer deltog i helestudierejsen.Da temaerne for studierejsen også var af væsentlig interesse forRetsudvalget, var medlemmer af Retsudvalget inviteret til at deltage imøderne og studierejsen.Materialet fra møderne er omdelt som bilag i Skatteudvalget.4.

Udvalgets opfølgning på studierejsen.

Udvalget har bedt skatteministeren om nærmere oplysninger om indholdet afden nævnte OECD-rapport og anbefalingerne vedr. det italienske finanspoliti.Udvalget har endvidere stillet en række spørgsmål til justitsministeren ogskatteministeren som opfølgning på møderne med SØK og SKAT.Når udvalget har modtaget svarene på disse spørgsmål, vil udvalget afholdeet lukket temamøde for at se, om der er grundlag for udarbejdelse afanbefalinger til regeringen. Retsudvalget vil blive inviteret til at deltage i dettemøde.
2/2