Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del Bilag 261
Offentligt
1266418_0001.png
1266418_0002.png
Dækker din forsikring, hvis du får kræft?Kræftens Bekæmpelse har i mange år kæmpet for at alle aggressive former for kræft i blod ogbloddannede organer bliver omfattet af forsikringen ved visse kritiske sygdomme. Kun trepensionskasser har foreløbig valgt at medtage disse sygdomme. Kræftens Bekæmpelse vil nu tagekontakt til alle selskaberne, men du kan også selv være med til at få pensionsselskaberne til atudvide ordningerne.I november bragte DR en historie om en 32-årig mand med behandlingskrævende kronisk lymfatiskleukæmi (CLL). Han søgte sin pensionskasse, Industriens Pension, om dækning i forbindelse medkritisk sygdom, men fik afslag, da hans type af blodkræft ikke var omfattet af ordningen. Historienvakte en del postyr og fik Industriens Pension til at revidere deres police – men sagen er desværrelangtfra enestående.Forsikringen ved visse kritiske sygdomme er lavet, så mennesker med hjertekarsygdomme ogalvorlige former for kræft, kan få udbetalt et skattefrit engangsbeløb. Man ser ikke på, om denenkelte patient kan blive helbredt eller ej, man ser kun på, om diagnosen står nævnt iforsikringsbetingelserne. Det er altså ikke alle kritiske sygdomme, der giver ret til udbetaling.Kræftens Bekæmpelse mener, at alle former for aggressiv kræft skal være omfattet af ordningen – ogdet er de ikke i dag.

Kræftens Bekæmpelse har kæmpet i mange år

Igennem mange år har Kræftens Bekæmpelse kæmpet for at få alle former for alvorlig kræft i blod ogbloddannende organer omfattet af forsikringerne. Det gælder for eksempel CLL, der tidligere erblevet kaldt gammelmandsleukæmi. Den rammer typisk mænd over 60 år, og mange kan leve medsygdommen i 20-25 år uden nogen særlig form for behandling eller symptomer. Men for noglepatienter er virkeligheden en ganske anden. De skal have behandling og kan kun leve medsygdommen i mellem 4-5 år. Ved hjælp af en blodprøve, kan man i dag teste, hvilke patienter, der harden alvorlige type leukæmi. Der er blandt andet disse kræftpatienter, der ifølge KræftensBekæmpelse naturligvis skal være omfattet af ordningerne.

Videncenter anbefaler også en udvidelse

Og det er Videncenter for Helbred & Forsikring enige i. Videncentret er en medlemsorganisation, somlivs- og pensionsforsikringsselskaberne kan vælge at være medlem af. De følger den medicinskeudvikling, og de anbefaler nu også, at selskaberne vælger at udvide deres dækninger og blandt andetmedtager behandlingskrævende CLL:- I samarbejde med nogle af landets førende læger har vi gennemgået en række diagnoser og valgt atanbefale, at dækningen ved kritisk sygdom udvides med disse sygdomme. Når vi ikke har ændretanbefalinger før, er det fordi, vi har oplevet, at der ikke har været konsensus på området blandtlæger, fortæller Cecilia Florvall, der er Centerchef i Videncenter for Helbred & Forsikring.Anbefalingen blev sendt ud i august 2012. I følge Kræftens Bekæmpelses oplysninger er det dogforeløbig kun PKA, TopDanmark og Industriens Pension, der har udvidet deres dækninger.- Vi håber, at det er fordi pensionskasserne ikke har været opmærksomme på anbefalingen, og vi vilderfor i den nærmeste tid tage kontakt med dem, så kræftpatienter er sikret en dækning, der tagerudgangspunkt i den nyeste viden, fortæller Lars Kofoed, der er Social- og Sundhedspolitisk konsulent iKræftens Bekæmpelse.

Jo flere penge til forsikring, jo færre penge til pension

Det er helt op til den enkelte pensionskasse at beslutte, hvilke sygdomme, der er omfattet afforsikringen, og dækningerne er derfor forskellige fra pensionskasse til pensionskasse.
- Vi bliver ofte kontaktet af skuffede kræftpatienter, der har fået afslag på udbetaling af beløb vedkritisk sygdom. De beder os om at gribe ind overfor selskaberne, som de mener, kun er ude på attjene penge. Men helt så enkelt er det ikke, fortæller Lars Kofoed.I Danmark har så godt som alle lønmodtagere en pensionsordning via deres arbejde, hvor der hvermåned indbetales et beløb til pension. Pensionskasserne er non profit selskaber, hvis eneste opgaveer, at sikre at medlemmernes indbetalinger bliver investeret og forrentet bedst muligt, såmedlemmerne er sikret en god pension. Men pensionskasserne bruger også en mindre del af demånedlige indbetalinger til at tegne forsikringer i tilfælde af invaliditet, død og kritisk sygdom.Jo flere penge pensionskasserne bruger på at tegne forsikringer, jo færre penge er der tilbage tilpensionen. Derfor udvider pensionskasserne ikke uden videre forsikringen ved kritisk sygdom medflere sygdomme.

Du har selv noget, at skulle have sagt

Mange er ikke klar over det, men det er medlemmerne af pensionskasserne selv – altså allelønmodtagere - der via de repræsentanter, de vælger til pensionskassens bestyrelse, der bestemmerover pensionskasserne og dermed også over, hvordan den enkelte ordning skal se ud. Derfor er detogså medlemmerne af pensionskassen, der bliver lyttet mest til, når der rejses kritik af ordningerne:- Så selvom vi i Kræftens Bekæmpelse vil arbejde for at den nye anbefaling følges, så kan vi ikke gøredet alene. Er man medlem af en pensionskasse og synes, at pensionskassen bør følge de nyeanbefalinger, så er det vigtigt at skrive, ringe eller maile til pensionskassen og opfordre dem til atfølge anbefalingen fra Videncenter for Helbred & Forsikring og udvide dækningen ved kritisk sygdom,pointerer Lars Kofoed.Ordningerne bliver typisk revideret en gang om året. Det sker blandt andet efter input framedlemmer og patientforeninger og i takt med at behandlingen og diagnosticeringen af sygdommeændrer sig. Hvis den nye anbefaling følges, er så godt som alle alvorlige kræftsygdomme omfattet afordningen. Dog er lymfekræft i stadie 1 ikke taget med, på trods af at den også kan betyde væsentlignedsat levetid. Kræftens Bekæmpelse vil kæmpe for, at også den kommer med i ordningerne.

FAKTABOKS

Videncenter for Helbred og Forsikring anbefaler, at denne formulering skrives ind i policerne

Kræft i blod og bloddannende organer - med undtagelse af mindre aggressive former

Ondartede (maligne) sygdomme opstået i blod, lymfe eller knoglemarvens bloddannende celler,karakteriseret ved et atypisk blodbillede med ukontrolleret vækst af blodceller og tendens tilprogression og recidiv.Dækningen omfatter:Akut leukæmi, kronisk leukæmi (CML) i accelereret fase eller blastkrise ogbehandlingskrævende kronisk lymfatisk leukæmi (CLL)Hodgkins lymfom stadie II til IV, non-Holdgkins lymfom stadie II-IV samt Burkitts lymfom (allestadier)Højrisiko myelodysplastisk syndrom (MDS) og kronisk myelomonocystisk leukæmi (CMML)type2Behandlingskrævende myeolomatose/solitært myelom
Derudover dækkes blod- eller knoglemarvskræft der er behandlet med transplantation medstamceller/knoglemarv fra et andet individ (allogen knoglemarvstransplantation)