Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del Bilag 237
Offentligt
1259889_0001.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
FinansministerenDen 12. juni 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 350 (Alm. del – §) af 6.juni 2013 stillet efter ønske fra John Dyrby Paulsen (S)

Spørgsmål

Vil ministeren oplyse den forventede effekt på beskæftigelsen ved udgangenaf 2013 og 2014 af at afskaffe arveafgiften for familieejede virksomheder, hvisarveafgiften for familieejede virksomheder var blevet afskaffet med virkningfra den 24. april 2013, jf. forslag fra Venstre i forhandlingerne om VækstplanDK. Desuden ønskes oplyst, hvad det vil koste at gennemføre Venstres forslag.

Svar

Der foreligger så vidt vides ikke et konkret forslag fra partiet Venstre, der beskri-ver, hvorledes en lempelse af arveafgiften i forbindelse med generationsskifte ifamilieejede virksomheder tænkes udmøntet. Der er derfor ikke grundlag for atforetage en nærmere vurdering af provenu- og strukturvirkningerne heraf.1Det kan dog generelt bemærkes, at en reduktion eller en afskaffelse af arveafgifteni forbindelse med overdragelse af familieejede virksomheder ikke vurderes at havenogen nævneværdig effekt på beskæftigelsen på helt kort sigt. En selektiv lempelsefor familieejede virksomheder giver samtidig anledning til en række kompliceredeafgrænsningsspørgsmål med henblik på at forhindre utilsigtet anvendelse af regel-sættet.Det kan derudover nævnes, at det medAftaler om Vækstplan DKer besluttet atforbedre forholdende for erhvervsdrivende fonde. Der er således afsat en pulje på300 mio. kr. årligt, der skal gøre det muligt at overdrage virksomheder til er-hvervsdrivende fonde med skattemæssig succession. Med virkning fra 2016 skalder derfor ikke betales aktieindkomstskat hos den hidtidige ejer, når denne veder-lagsfrit overdrager en virksomhed til en erhvervsdrivende fond.Med venlig hilsenBjarne Corydon1
For en vurdering af provenu- og struktureffekter af en konkret model – med en afskaffelse af bo- og gaveafgiften for er-hvervsmæssige aktiver, hvor der vil kunne ske skattemæssig succession – henvises der til besvarelserne af henholdsvis SAUalm del spm 350 (2012-2013) samt SAU alm del spm 351 (2012-2013).