Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del Bilag 227
Offentligt
1257008_0001.png
1257008_0002.png
J.nr. 13-0059211Dato: 04-06-2013
TilFolketinget - SkatteudvalgetOrientering af Skatteudvalget om Skatteministeriets opfølg-ning på en kritik fra Folketingets Ombudsmand af Skattemi-nisteriets håndtering af en anmodning om aktindsigt fra enjournalist fra Morgenavisen Jyllands-Posten.
Holger K. Nielsen
/Per Hvas
Kritikken fra Folketingets OmbudsmandFolketingets Ombudsmand har i en udtalelse af 4. juni 2013 kritiseret Skatteministerietshåndtering af en anmodning om aktindsigt fra en journalist fra Morgenavisen Jyllands-Posten. Ombudsmandens udtalelse fremgår af følgende:http://www.ombudsmanden.dk/find/nyheder/alle/alvorlig_kritik_af_skatteministeriet/redegorelse/?obvius_version=2013-06-04+09%3A48%3A59
De konkrete kritikpunkter og Skatteministeriets opfølgningOmbudsmanden kritiserer Skatteministeriets behandling af aktindsigtsanmodningen, idetministeriet ikke har behandlet og taget stilling til journalistens anmodning om at få udleve-ret SKATs ikke-godkendte Produktionsplan 2013 som en aktindsigtssag efter offentligheds-loven. Ombudsmanden finder, at Skatteministeriets behandling af aktindsigtsanmodningenvar meget beklagelig. Skatteministeriet tager Ombudsmandens kritik til efterretning.Ombudsmanden kritiserer desuden, at Skatteministeriets reaktion, ved den særlige rådgi-vers telefoniske henvendelse til journalisten i anledning af anmodningen om at få SKATsproduktionsplan 2013 som en såkaldt solo-historie, var fuldstændig uacceptabel. Skattemi-nisteriet tager Ombudsmandens kritik til efterretning og beklager håndteringen af sagen.Skatteministeriets departementschef har i forlængelse af Ombudsmandens redegørelse ind-skærpet principperne bag de generelle forvaltningsretlige regler over for de særlige rådgive-re i ministeriet. Begge rådgivere har i øvrigt i foråret 2013 deltaget i Finansministeriets in-trokursus for særlige rådgivere ansat i ministerierne.Skatteministeriet kan oplyse, at Ombudsmandens redegørelse har givet anledning til, atSkatteministeriet, som anvist i betænkning nr. 1537/2013 om ministrenes særlige rådgivere– et serviceeftersyn, vil tage initiativ til, at de særlige rådgivere, der ansættes i ministeriet,udover det introkursus, der i dag gennemføres i Finansministeriets regi, fremover vil gen-nemgå et internt uddannelsesforløb. Her vil fokus bl.a. være på de arbejdsgange i ministeri-et, der skal sikre efterlevelse af forvaltningsloven og offentlighedsloven, herunder håndte-ring af dokumenter, journalisering, brug af e-mails og sms, reglerne om aktindsigt samt ret-ningslinjerne for pressehåndtering i centraladministrationen.
Side 2