Skatteudvalget 2012-13
SAU Alm.del Bilag 201
Offentligt
1246718_0001.png
1246718_0002.png
J.nr. 13-0083613Dato: 7. maj 2013

Resumé

af

Forslag til lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven, lov om kuldi-oxidafgift af visse energiprodukter, lov om afgift af elektricitet, momslo-ven og forskellige andre love(Nedsættelse af afgifter på el til erhverv, bortfald af CO2-afgift af el forerhverv, nedsættelse af energiafgifter på brændsler til proces, ændret la-gerprincip ved deponering af farligt affald, lempelse af momskredittidersamt supplerende støtte til eksisterende industrielle kraft-varme-værker)Lovforslaget indeholder følgende elementer fra Aftale om en Vækstplanindgået af Regeringen, Venstre, Liberal Alliance og det Konservative Fol-keparti den 24. april 2013:Energiafgifterne på brændsler til proces nedbringes til EU’s mini-mumsafgifter fra 2015, og dermed mindskes virksomheders pro-duktionsrelaterede omkostninger.De samlede lempelser vedr. el til proces fører til, at der alene skalbetales EU’s minimumsafgift af el til proces fra 2014. Dermed op-nås en betydelig administrativ forenkling af elafgiften vedr. pro-cesenergi.Virksomhedernes betaling af energispareafgiften (CO2-afgift) påelektricitet afskaffes, så produktionsomkostningerne nedbringes.Virksomhedernes betaling af eldistributionsbidraget bortfalder, såproduktionsomkostninger og administrative omkostninger ved be-taling af eldistributionsbidraget nedbringes.Som et led i de aftalte initiativer, der har til formål at reducere om-kostningerne vedrørende affald, herunder sikring af kapacitet tilfarligt affald, lempes den økonomiske belastning for bl.a. shred-dervirksomhederne ved at ændre bestemmelserne for, hvordangodtgørelsen opgøres, når der sker fraførsel af deponeret farligt af-fald.For at styrke likviditeten for mindre virksomheder udvides defini-tionen af små virksomheder i momsloven og dermed forhøje græn-sen for, hvornår der kan foretages halvårlig afregning af moms.Grænsen foreslås forhøjet fra 1 mio. kr. i samlet årlig momspligtigleverance til 5 mio. kr.For at forbedre likviditeten for små og mellemstore virksomhederforlænges fristen for angivelse og betaling af moms for virksom-heder, der afregner moms kvartalsvis.
Ligeledes for at forbedre likviditeten overgår virksomheder, der har en årlig moms-pligtig omsætning mellem 15 og 50 mio. kr., fra månedlig til kvartalsvis afregningaf moms.Der indføres et yderligere tilskud til industriel kraftvarme. Dermed støttes virksom-heder med industrielle kraft-varme-anlæg, således at energieffektiv produktion afindustriel kraftvarme fremmes
Forslaget indeholder desuden et punkt fra delaftalen om Vækstplan DK indgået af Regerin-gen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og det Konservative Folkeparti den 21.april 2013:Afgiftslempelser på procesenergi fremrykkes, så den fulde lempelse opnås i 2014.Det vil reducere virksomhedernes produktionsrelaterede omkostninger og bidragetil at understøtte Danmarks konkurrenceevne og nye danske arbejdspladser.
Efter tilbageløb og adfærd skønnes et mindreprovenu vedr. lempelser af virksomhedernesafgifter på energi på godt knap 1,3 mia. kr. i 2014 og knap 0,8 mia. kr. i varig virkning.Efter tilbageløb og adfærd skønnes et mindreprovenu vedr. ændring af godtgørelsesreglernefor deponering af farligt affald til LIFO-princippet på ca. 5 mio. kr. I perioden fra 2015 ogen årrække frem skønnes mindreprovenuet til ca. 12,5 mio. kr. årligt.Ændringerne vedrørende forlængelsen af den gennemsnitlige momskredittid medfører etumiddelbart varigt mindre-provenu på 265 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd.Forslaget om den supplerende støtte til eksisterende industrielle kraftvarmeværker forven-tes at indebære statslige merudgifter på 17 mio. kr. årligt i årene 2014-2020.
Side 2