Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 42
Offentligt
1169487_0001.png
1169487_0002.png
1169487_0003.png
1169487_0004.png
1169487_0005.png
Inspektion af Statens Museum for Kunstden 1. oktober 2009OPFØLGNING NR. 2Dok.nr. 12/00069-1/PK
2/5
Den 23. september 2011 afgav ombudsmanden opfølgningsrapport nr. 1 om inspek-tion af Statens Museum for Kunst den 1. oktober 2009. I rapporten bad ombudsman-den om oplysninger mv. om nærmere angivne forhold.
Jeg har herefter modtaget Statens Museum for Kunsts brev af 10. januar 2012 og Kul-turministeriets brev af 27. februar 2012.
Kulturministeriet har i brevet af 27. februar 2012 i det hele henholdt sig til besvarelsenfra Statens Museum for Kunst og har samtidig, med henvisning til sit brev af 18. maj2011 udtalt, at det fortsat er ministeriets opfattelse, at Statens Museum for Kunst (ogNationalmuseet) søger at forbedre handicaptilgængeligheden efter bedste evne oginden for de til rådighed værende muligheder.
Ad 4.1.
Ydre adgangsforhold – herunder parkering
Museet har oplyst, at skiltet med piktogram ved indkørslen fra Østervoldgade, og medangivelse af antallet af handicapparkeringspladser og med angivelse af, at indkørslener ensrettet (og har udkørsel på Sølvgade), er bestilt, men endnu ikke leveret, hvilketstraks ville blive rettet.
Jeg har noteret mig dette og går ud fra, at skiltet nu er kommet på plads ligesom hen-visningsskiltet ved indgangen til forhaven i krydset Østervoldgade/Sølvgade.
Om nyoptegningen (flytningen) af de 4 handicapparkeringspladser til halvcirklen foranindgangen til museet har Statens Museum for Kunst oplyst, at museet (igen) har ryk-ket Københavns Kommune herfor.
Ombudsmandsinstitutionen har i anledning af svaret selv taget kontakt til KøbenhavnsKommune, Center for Parkering, der i flere omgange – senest den 11. oktober 2012 –telefonisk og via e-mail har oplyst
-
at forpladsen foran museet vil skulle brydes op i forbindelse med gennemfø-relse af et større projekt, der bl.a. omfatter nye hovedtrapper til museet
-
at arbejdet er aftalt iværksat primo januar måned 2013
3/5
-
at kommunen ikke finder, at det er hensigtsmæssigt nu at lave en nyoptegningaf handicapparkeringspladserne
-
at de fire nye handicapparkeringspladser vil blive placeret til venstre for ho-vedtrappen umiddelbart ud for elevatoren, og
-
at der i graveperioden vil blive etableret andre handicapparkeringspladser tilerstatning for de parkeringspladser, som (midlertidigt) forsvinder.
Jeg har noteret mig det oplyste, og jeg foretager mig herefter ikke mere på dettepunkt.
Ad 4.1.2.
Indgangen (opstregning foran elevatoren med henblik på, at parke-rede cykler foran elevatoren kan undgås)
Ombudsmanden noterede sig i opfølgningsrapporten, at Statens Museum for Kunsthavde oplyst, at den nødvendige opstregning ville blive foretaget samtidig med nyop-tegningen af handicapparkeringspladser.
Jeg henviser til pkt. 4.1. ovenfor og går ud fra at også dette spørgsmål vil indgå i detnævnte projekt.
Ad 4.4.
Biografen
Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten museet om at uddybe sit svar om mulig-heden for som kørestolsbruger at komme op på forhøjningen foran lærredet, f.eks.hvis foredragsholderen er kørestolsbruger.
Museet har uddybende anført, at det er museets erfaring, at foredragsholdere kanholde deres foredrag på gulvet mellem forhøjningen og første stolerække, hvor detogså er muligt at have mikrofonen stående.
Museet har endvidere anført, at en løsning som kræver, at kørestolsbrugeren løftes oppå forhøjningen, hverken er forsvarlig eller lovlig i henhold til arbejdsmiljølovgivningen.
Jeg har noteret mig det anførte og herunder, at Statens Museum for Kunst ikke anserløsningen med en løs rampe for at være hensigtsmæssig. Jeg har ikke kendskab til, atden manglende mulighed for at kunne komme op på forhøjningen har givet anledningtil problemer/klager, og foretager mig ikke mere på dette punkt.
4/5
Ad 4.5.
Skranken (grundplan på hjemmesiden)
Statens Museum for Kunst har oplyst, at dette har voldt tekniske problemer, og atkommunikationsafdelingen arbejder på at løse problemet.
Mine medarbejdere har ved opslag på hjemmesiden ikke umiddelbart konstateret, atproblemet nu er løst. Jeg går imidlertid ud fra, at det vil ske, og jeg foretager mig ikkepå dette punkt.
Ad 4.7.
Trapper
Om ombudsmandens henstilling om at der bliver foretaget en gennemgang af muse-ets trapper med henblik på en hensigtsmæssig markering af disse af hensyn tilsvagsynede besøgende, har Statens Museum for Kunst oplyst, at der i samarbejdemed Foreningen Tilgængelighed for Alle arbejdes på at finde en tilfredsstillende løs-ning.
Jeg går ud fra, at arbejdet nu er færdigt, og foretager mig ikke mere på dette punkt.
Ad 4.10.
Handicaptoiletter
Ombudsmanden bad, hvad handicaptoilettet ved Børnenes Værksted angår, om op-lysning om hvorvidt arbejdet med toilettet var udført, og toilettet var åbnet for publi-kum.
Statens Museum for Kunst har oplyst, at arbejdet var iværksat, og at det forventedesfærdiggjort inden for en måneds tid.
Jeg går ud fra, at arbejdet nu er færdigt, og foretager mig ikke mere på dette punkt.
Ad 4.13.
Øvrige forhold
Ombudsmanden bad i opfølgningsrapporten om oplysning om, hvad der videre varsket vedrørende arbejdet med at finde en ”tilfredsstillende løsning” – også arkitekto-nisk – af det sikkerhedsmæssige problem med manglende værn bag trapperne i nybygning.
Jeg har noteret mig museets oplysning om, at problemet er løst ved opstilling af af-spærringsstolper, og jeg foretager mig ikke mere desangående.
5/5
OpfølgningJeg anser hermed inspektionssagen for at være afsluttet.
UnderretningDenne opfølgningsrapport sendes til Statens Museum for Kunst, Kulturministeriet, Sta-tens Byggeforskningsinstitut, Det Centrale Handicapråd, Institut for Menneskeret-tigheder, Bygningsstyrelsen og Folketingets Retsudvalg.
Københavns Kommune (Center for Parkering) modtager ligeledes et eksemplar, jf.pkt. 4.1. og 4.1.2.
København, den22-10-2012