Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 392
Offentligt
Dato: 6. september 2013
Kriminelle forhold i 2012 med mulig ekstremistisk baggrund
1. Indledning
Politiets Efterretningstjeneste har siden efteråret 1992 modtaget underretning fra politi-kredsene om kriminelle forhold med mulig racistisk baggrund rettet mod udlændinge.Ordningen blev i 2001 udvidet til at omfatte ethvert forhold med mulig racistisk ellerreligiøs baggrund, uanset om det kriminelle forhold var rettet mod en person eller inte-resse af udenlandsk eller dansk herkomst. Den 1. januar 2009 blev ordningen på nyudvidet, således at den omfatter alle kriminelle forhold med mulig ekstremistisk bag-grund.Samtidig med udvidelsen af ordningen i 2009 blev politikredsenes pligt til at underrettePolitiets Efterretningstjeneste om forhold med mulig ekstremistisk baggrund afskaffet.Politiets Efterretningstjeneste har således siden 1. januar 2009 indhentet oplysningerom kriminelle forhold omfattet af ordningen ved søgninger direkte i politiets registre mv.Politiets Efterretningstjenestes søgninger er foretaget på baggrund af politikredsenesangivelse af, at et kriminelt forhold har mulig ekstremistisk baggrund. Samtidig har Poli-tiets Efterretningstjeneste i politiets registre mv. søgt på enkeltord, som vurderes atvære relevante i forbindelse med identificering af forhold med mulig ekstremistisk bag-grund. Listen over relevante søgeord bliver løbende opdateret.Ved rundskrivelse af 29. januar 2009 til samtlige politikredse har Politiets Efterretnings-tjeneste anført, hvad politikredsene skal lægge vægt på ved vurderingen og registre-ringen af, om et forhold har ekstremistisk baggrund. Det fremgår således af rundskri-velsen, at politikredsene skal anføre, at et forhold har mulig ekstremistisk baggrund,når det kriminelle forhold må anses for motiveret af ekstremistiske opfattelser af politi-ske spørgsmål eller spørgsmål vedrørende race, hudfarve, nationalitet, etnisk oprindel-se, tro eller seksuel orientering.Det er Politiets Efterretningstjenestes vurdering, at ændringen af ordningen i 2009 giveret mere retvisende billede af antallet af forhold omfattet af ordningen. Dog vil der fortsatvære en række hadforbrydelser, som ikke kommer til politiets kendskab, og derfor ikkeSide 1 af 19
indgår i rapporten, ligesom der vil være forhold, som selvom de er anmeldt til politiet,ikke fremkommer ved Politiets Efterretningstjenestes søgninger i politiets registre mv.Hertil kommer, at særlige begivenheder, som eksempelvis målrettede kampagner ellerøget mediefokus, vil kunne have indvirkning på antallet af registrerede forhold de en-kelte år.Med henblik på en yderligere styrkelse af ordningen og af indsatsen mod hadforbrydel-ser iværksatte Politiets Efterretningstjeneste i 2010 et strategisk udviklingsprojekt, derskal bidrage til at skærpe dansk politis samlede indsats for at registrere, forebygge ogefterforske hadforbrydelser. Projektet skal ses i sammenhæng med kampagnen ”Stophadforbrydelser”, som Københavns Politi, Københavns Kommune, FrederiksbergKommune og Institut for Menneskerettigheder gennemførte i 2010. Kampagnen rette-de sig mod at styrke viljen til at anmelde hadforbrydelser på offersiden samt styrkemyndighedernes vilje og evne til at forebygge og efterforske hadforbrydelser.
Politiets Efterretningstjeneste har som led i projektet og i samarbejde med relevantemyndigheder mv. opsamlet, evalueret og bearbejdet erfaringerne fra kampagnen. Erfa-ringerne har i 2012 blandt andet udmøntet sig i et undervisningsprogram, som er gen-nemført i størstedelen af landets politikredse, og konferencen ”Ekstremt lokalt”, somhavde til formål at finde nye veje til at forebygge intolerance og hadforbrydelser. Effek-ten af de iværksatte initiativer vil tidligst afspejle sig i redegørelsen over kriminelle for-hold i 2013 med mulig ekstremistisk baggrund.2. Opgørelse af kriminelle forhold i 2012 med mulig ekstremistisk baggrund
2.1. Generelle bemærkninger
Ved søgning i politiets registre mv. er der i 2012 konstateret 473 forhold med muligekstremistisk baggrund. På grund af det store antal forhold i 2012 har Politiets Efterret-ningstjeneste ikke udarbejdet et resumé af samtlige forhold. Derimod er der som tidli-gere udarbejdet et resumé af en række sager, der giver eksempler på forhold, der erillustrative for de enkelte kategorier, jf. bilag 1.
Forholdene er gennemgået og rubriceret på baggrund af en konkret vurdering af, omdet enkelte forhold må anses for at være motiveret af ekstremistiske opfattelser afspørgsmål vedrørende race, hudfarve, nationalitet, etnisk oprindelse, politisk tilhørsfor-Side 2 af 19
hold, seksuel orientering og tro. Den konkrete vurdering er foretaget ud fra samtligeforeliggende oplysninger, herunder oplysninger om gerningsmanden, omstændighe-derne i forbindelse med det kriminelle forhold, forurettedes opfattelse af forholdets ka-rakter samt oplysninger om gerningsstedet og forurettede.
Ved gennemgangen af de 473 forhold, som er konstateret ved Politiets Efterretnings-tjenestes søgninger i politiets registre mv., er det efter en konkret vurdering fundet, atgodt 32 % af forholdene (153 forhold) næppe kan antages at have ekstremistisk bag-grund. I 2011 blev ca. 26 % af forholdene (137 forhold af 521 forhold) udeladt, fordi denæppe kunne antages at have ekstremistisk baggrund.
Der indgår herefter 320 forhold i opgørelsen for 2012. I en række af disse 320 forholdhar det kun været muligt at tilvejebringe meget få oplysninger fra politiets registre mv.,f.eks. en udskrift af politiets døgnrapport. Disse forhold er imidlertid medtaget i opgø-relsen, bl.a. fordi politikredsene har vurderet, at forholdene havde et ekstremistisk mo-tiv.
De 153 udeladte forhold omfatter bl.a. en række hændelser vedrørende chikane rettetmod polititjenestemænd, kommunalt ansatte mv., hvor opførsel og ordvalg ikke vurde-res at have et ekstremistisk motiv, men nærmere er et udtryk for utilfredshed overforbrug af magtbeføjelser eller andre tjenstlige handlinger.
Herudover omfatter opgørelsen ikke forhold, hvor det trods anvendelse af ord som”perker” og ”bøsse” er vurderet, at motivet bag forbrydelsen ikke var ekstremistisk, idetordene i højere grad blev anvendt som almindelige skældsord i forbindelse med forud-gående uoverensstemmelser og derfor ikke kan antages at være et udtryk for ekstre-mistiske holdninger.
I opgørelsen er der ligeledes udeladt forhold begået i forbindelse med konflikter naboereller familiemedlemmer imellem. Disse forhold er ikke medtaget i opgørelsen, idet bag-grunden vurderes at være nabostridigheder eller interne opgør i familien fremfor eks-tremistiske holdninger.
Derudover er flere forhold vurderet som ”drengestreger” og ”almindeligt” hærværk modflere forurettede, f.eks. graffiti på skoler og andre steder, hvor der udover ord somSide 3 af 19
”fuck”, ”perker” og ”bøsse” tillige er malet et hagekors eller lignende. Disse forhold vur-deres ikke at have en ekstremistisk baggrund og er derfor udeladt af opgørelsen.
Ligesom ved tidligere opgørelser er der konstateret forhold med væltede gravsten(hærværk) på kirkegårde, hvor der ikke umiddelbart er tegn på forsæt til at markere enreligiøs eller ateistisk holdning. Disse forhold vurderes heller ikke at have ekstremistiskbaggrund og er derfor ligeledes udeladt af opgørelsen.
Forhold, der kan relateres til kriminelle opgør i den aktuelle bandekonflikt, er heller ikkei 2012 medtaget i opgørelsen. Denne konflikt har efter Politiets Efterretningstjenestesvurdering ikke udgangspunkt i ekstremistiske motiver, ligesom der heller ikke er tegnpå, at den kriminalitet, de kriminelle grupperinger udfører, har ekstremistisk baggrund.Hovedårsagen til bandekonflikten er efter Politiets Efterretningstjenestes opfattelse enkamp om de kriminelle markeder, herunder narkotikamarkedet.
Antallet af forhold i 2012 er opgjort pr. 31. december 2012:
20062271
200735
2008175
2009306
2010334
2011384
2012320
Som det fremgår, er der sket en mindre stigning i antallet af forhold, siden ordningen i2009 blev udvidet til at omfatte alle kriminelle forhold med muligt ekstremistisk motiv.Stigningen har fra 2009 til 2012 været på knap 5 %. Fra 2011 til 2012 er der sket et faldpå ca. 17 %. Faldet kan blandt andet forklares med, at der i 2011 blev afholdt folke-tingsvalg, og at der i den forbindelse blev begået flere politisk motiverede forhold. I2009, hvor der blev afholdt valg til Europa-Parlamentet og kommunalvalg, var der lige-ledes markant flere politisk motiverede forhold end i 2010, selv om der samlet blevkonstateret færre ekstremistiske forhold i 2009 end i 2010. Der henvises i øvrigt til af-snit 2.3. om antallet af forhold og afsnit 3.1. om den overordnede udvikling.
1
Antallet af indberetninger er 96. To af indberetningerne dækker over henholdsvis 130 og 3
enslydende breve med racistisk indhold, hvilket bringer det totale antal forhold op på 227.
Side 4 af 19
De gennemgåede forhold er inddelt i grupper, som bl.a. er bestemt efter motivet forhandlingen:
Racistisk motiveret, herunderoforhold, hvor etniske danskere har ageret over for personer af anden etniskbaggrund end dansk.oforhold, hvor personer af anden etnisk baggrund end dansk har ageret overfor etniske danskere.oforhold, hvor der er ageret mellem personer af anden etnisk baggrund enddansk.
Religiøst motiveret - dvs. primært forhold, hvor der er ageret mod religiøse symbo-ler eller lokaliteter.Politisk motiveret – dvs. forhold, hvor gerningsmanden har ageret ud fra sin eks-tremistiske opfattelse af politiske spørgsmål.Seksuelt orienteret – dvs. forhold, hvor der er ageret mod personer på baggrund afderes seksuelle orientering.Tvivlsomt ekstremistisk motiv – dvs. forhold, der – om end med en vis tvivl – vurde-res at have ekstremistisk baggrund.
Forhold
Racistisk motiveretReligiøst motiveretPolitisk motiveretSeksuelt orienteretTvivlsomt ekstremistisk motivTotal
2011AntalProcent7018,2246,37820,3236,018949,2384100
2012AntalProcent7724,13310,33611,23310,314144,1320100
Som det fremgår, er der fra 2011 til 2012 sket en stigning i antallet af de racistisk ogreligiøst motiverede forhold samt i de seksuelt orienterede forhold. For de seksuelt ori-enterede forhold er der tale om en markant stigning på ca. 43 %. Antallet af religiøstmotiverede forhold er ligeledes steget betydeligt med ca. 38 %, mens de racistisk moti-verede forhold er steget med 10 %. Det fremgår desuden, at der er sket et fald på ca.54 % i antallet af forhold, som er politisk motiverede. Faldet skyldes med stor sandsyn-lighed, at der ikke blev afholdt valg, herunder folketings- eller kommunalvalg, i 2012.Side 5 af 19
De gennemgåede forhold er ligeledes inddelt i grupper bestemt efter gerningsindhol-det:
Forskelsbehandling - dvs. situationer, hvor der er mistanke om forskelsbehandling,f.eks. ved restaurationer, adgangskontrol, under jobsamtale eller lignende.Chikane - dvs. forhold, der har involveret personlige eller skriftlige henvendelser tilforurettede, herunder tilråb, kasten, spytten, generelle trusselsbreve og simpel fy-sisk kontakt.
Graffiti - dvs. forhold, hvor der er malet eller tegnet diskriminerende symboler ellertekst på offentlig eller privat ejendom.Hærværk - dvs. forhold, hvor der er forøvet hærværk mod bygninger eller gen-stande.Generel propaganda - dvs. forhold, der har karakter af udbredelse af et genereltbudskab, f.eks. læserbreve, indlæg på hjemmesider, radioudsendelser og opsæt-ning af bannere og plakater.
Trussel - dvs. forhold, hvor der af gerningsmanden er fremsat specifikke truslermod en person eller en gruppe.Vold - dvs. forhold, hvor vold har været anvendt, herunder anvendelse af skydevå-ben.Drab/drabsforsøg.
Gerningsindhold
ForskelsbehandlingChikaneGraffitiHærværkGenerel propagandaTrusselVoldDrab / drabsforsøgTotal
Antal56016242640231195
2011Procent2,630,88,212,313,320,511,80,5100
Antal24814141843400179
2012Procent1,126,87,87,810,124,122,30,0100
Som det fremgår, er der fra 2011 til 2012 sket et fald i antallet af forhold vedrørende chi-kane, hærværk og generel propaganda, mens antallet af voldsforhold næsten er fordoblet.
Side 6 af 19
Forskellen i antallet af hændelser rubriceret under ”forhold” og ”gerningsindhold” skyl-des, at 141 hændelser alene er vurderet som værende af tvivlsomt ekstremistisk motiv.De 141 hændelser indgår derfor ikke i talmaterialet rubriceret under ”gerningsindhold”,da det ville give et forvrænget billede af de faktiske forhold. Der er i bilag 1 angivet ek-sempler på hændelser, hvor det ekstremistiske motiv er vurderet som værende tvivl-somt.
2.5. Fordelingen af de enkelte sagstyper
Fordelingen af de enkelte sagstyper er angivet på følgende vis:
ForskelsbehandlingChikaneGraffitiHærværkGenerel propagandaTruslerVoldDrab/drabsforsøgI alt
Racistiskmotiveret12810331814077
Religiøstmotiveret01112964033
Tvivlsomtekstremistisk Politisk moti-motiveretveret2034238327911616141320014136
Seksueltorienteret17000520033
Side 7 af 19
2.6. Geografisk fordeling
Forholdene medtaget i kategorien ”gerningsindhold” er ligeledes opgjort efter deresgeografiske fordeling blandt politikredsene.
2011Geografisk fordeling
NordjyllandØstjyllandMidt- og VestjyllandSydøstjyllandSyd- og SønderjyllandFynSydsjælland og Lolland-FalsterMidt- og VestsjællandNordsjællandKøbenhavns VestegnKøbenhavnBornholmGrønlandFærøerneTotal
Antal82111171315910151660000195Procent4,110,85,68,76,77,74,65,17,78,230,80,00,00,0100Antal42161972296201055000179
2012Procent2,211,73,410,63,912,35,03,411,25,630,70,00,00,0100
Som det fremgår, er der ikke fra 2011 til 2012 tale om væsentlige ændringer i den geo-grafiske fordeling af forholdene.3. Vurdering
3.1. Overordnet udvikling
Siden Politiets Efterretningstjeneste i 2009 udvidede ordningen har den generelle stig-ning i antallet af kriminelle forhold med mulig ekstremistisk baggrund været på ca. 5 %.
Det samlede antal kriminelle forhold i 2012 med mulig ekstremistisk baggrund er i for-hold til 2011 faldet fra 384 til 320, hvilket svarer til et fald på ca. 17 %.
Det samlede antal kriminelle forhold med mulig ekstremistisk baggrund i 2012 (320 for-hold) ses at ligge tæt på det samlede antal i 2010 (334 forhold). I 2011 blev der begåetflere politiske motiverede forhold end i 2012, hvilket med stor sandsynlighed kan forkla-res med, at der i 2011 blev afholdt folketingsvalg, som typisk giver anledning til flerepolitisk motiverede forhold.Side 8 af 19
3.2. Forhold rubriceret efter motiv
Der er konstateret 473 forhold, der som nævnt er blevet vurderet enkeltvis. PolitietsEfterretningstjeneste vurderer efter gennemgang af forholdene, at 153 forhold næppekan antages at have ekstremistisk baggrund. De resterende 320 forhold er herefter ble-vet rubriceret efter gerningsindhold og det underliggende ekstremistiske motiv.
Ca. 44 % (141 forhold) af de 320 forhold er vurderet til at have et tvivlsomt ekstremistiskmotiv. I 2011 blev ca. halvdelen af de relevante forhold vurderet til at have et tvivlsomtekstremistisk motiv (189 ud af 384).
Graffiti og hærværk udgør langt størstedelen af forholdene med tvivlsomt ekstremistiskmotiv (ca. 46 %). Eksempelvis er der en række forhold, hvor ordene ”bøsse”, ”perker”eller andre racistiske udtryk samt hagekors eller lignende er malet på bl.a. bygninger,men hvor det ikke med den fornødne sikkerhed kan vurderes, om der er tale om dren-gestreger eller hærværk med et ekstremistisk motiv.
Af samme grund er en række hærværksrelaterede forhold, hvor hagekors er ridset ibl.a. biler, blevet kategoriseret som værende tvivlsomme i forhold til det ekstremistiskemotiv.
I gruppen ”forhold med tvivlsomt ekstremistisk motiv” er også medtaget forhold, hvorytringer som ”perker” og ”bøsse” er fremkommet i forbindelse med et skænderi eller enuoverensstemmelse, men hvor det er vanskeligt at vurdere, om ytringen er ekstremi-stisk motiveret, eller om der blot er tale om et skældsord sagt i et øjebliks vrede.
Endelig er en række forhold, hvor det på grund af sagens oplysning er vanskeligt atvurdere, om der foreligger et ekstremistisk motiv, medtaget i gruppen ”forhold med tvivl-somt ekstremistisk motiv”, bl.a. fordi politikredsene har vurderet, at forholdene havde etekstremistisk motiv.
Ud af samtlige forhold er 179 vurderet til at være ekstremistisk motiverede. Racistiskmotiverede forhold udgør i den forbindelse den største gruppe med ca. 43 % af forhol-dene (77 ud af 179 forhold). Langt størstedelen af de racistisk motiverede forhold (70forhold) er begået af etniske danskere mod danskere af anden etnisk oprindelse enddansk. Af disse forhold ses 40 % (28 forhold) at være af chikanøs karakter, primært iSide 9 af 19
form af tilråb. Ca. 42 % af de racistisk motiverede forhold vedrører trussels- og volds-forhold (henholdsvis 18 og 14 forhold). Størstedelen af truslerne er verbale tilråb. Defleste trussels- og voldsforhold er begået af etniske danskere mod personer af andenetnisk herkomst end dansk (26 forhold). Fire forhold er begået af personer af andenetnisk herkomst end dansk mod etniske danskere. I de sidste to forhold er både ger-ningsmand og forurettede af anden etnisk herkomst end dansk.
Politisk motiverede forhold udgør 20 % af forholdene (36 ud af 179 forhold), hvilket er etfald i forhold til 2011, hvor de politisk motiverede forhold udgjorde 40 % af forholdene(78 ud af 195 forhold). Der er således tale om et markant fald i antallet af politisk moti-verede forhold fra 2011 til 2012, hvilket kan skyldes, at der i 2011 blev afholdt folke-tingsvalg, og at der – som ved valget til Europa-Parlamentet og kommunalvalget i 2009– kan konstateres et forøget antal politisk motiverede forhold i forbindelse med valg-handlinger.
Faldet er sket i samtlige de gerningsindhold, som de politisk motiverede forhold er ru-briceret efter. Særligt er der sket et fald i andelen af forhold vedrørende chikane (fra 19% i 2011 til 6 % i 2012), og i andelen af forhold vedrørende graffiti (fra 14 % i 2011 til 8% i 2012). Der er dog sket en stigning i andelen af forhold vedrørende hærværk (fra 20% i 2011 til 25 % i 2012), og andelen af forhold vedrørende trusler (fra 28 % i 2011 til 39% i 2012).
Religiøst motiverede forhold udgør ca. 18 % af forholdene (33 ud af 179 forhold). I 2011udgjorde religiøst motiverede forhold ca. 12 % af forholdene (24 ud af 195 forhold). An-tallet af religiøst motiverede forhold er steget med ca. 38 % fra 2011 til 2012. Størstede-len af de religiøst motiverede forhold (ca. 79 %) omhandler chikane, generel propagan-da og trusler (henholdsvis 11 forhold, 9 forhold og 6 forhold). Disse forhold er rettet modbåde muslimer (12 forhold), kristne (4 forhold), jøder (9 forhold) og Jehovas Vidner (1forhold). De resterende forhold omhandler graffiti, hærværk og vold (henholdsvis 1 for-hold, 2 forhold og 4 forhold) og er rettet mod kristne (1 forhold) og jøder (6 forhold).
Seksuelt orienterede forhold udgør i 2012 ca. 18 % af forholdene (33 ud af 179 forhold).Dette er en stigning i forhold til 2011, hvor ca. 12 % af forholdene (23 ud af 195 forhold)var seksuelt orienterede. Ca. 61 % af de seksuelt orienterede forhold vedrører vold (20ud af 33 forhold). De fleste voldsforhold blev begået mod mænd. I 2011 var ca. halvde-len (12 ud af 23 forhold) af de seksuelt orienterede forhold voldsforhold. Ca. en femte-Side 10 af 19
del af de seksuelt orienterede forhold i 2012 vedrører chikane (7 ud af 33 forhold) ogretter sig primært mod homoseksuelle mænd.
Stigningen i antallet af forhold med religiøst og seksuelt motiv kan eventuelt skyldes etøget fokus på hadforbrydelser som følge af eksempelvis ovennævnte kampagne ”Stophadforbrydelser” og konferencen ”Ekstremt lokalt”. Stigningen kan således ikke nød-vendigvis alene tilskrives, at der i 2012 er konstateret flere ekstremistisk motiveredeforhold end i 2011.3.3. Forhold rubriceret efter gerningsindhold
Ud af de 320 forhold, som antages at have et muligt ekstremistisk motiv, er 141 vurde-ret til at have et tvivlsomt ekstremistisk motiv. De resterende 179 forhold er herefterrubriceret efter gerningsindhold.
Antallet af forhold rubriceret efter gerningsindholdene graffiti, hærværk og generel pro-paganda fordeler sig nogenlunde jævnt (fra 14 til 19 forhold), mens chikane, trusler ogvold udgør størstedelen af forholdene (i alt 131 forhold). To forhold vedrører forskelsbe-handling, mens ingen forhold er rubriceret som drab/drabsforsøg.
Set i forhold til 2011 er der sket et fald i antallet af forhold vedrørende chikane (fra 60forhold i 2011 til 48 forhold i 2012), hærværk (fra 24 forhold i 2011 til 14 forhold i 2012)samt generel propaganda (fra 26 forhold i 2011 til 18 forhold i 2012).
I 2011 vedrørte ca. 21 % af forholdene (40 forhold) graffiti og hærværk, mens disse i2012 udgør ca. 16 % (28 forhold). Der er således tale om et fald i antallet af forholdvedrørende graffiti og hærværk, hvilket kan skyldes, at der i 2011 blev afholdt valg tilFolketinget, og at der i forbindelse med valghandlinger tidligere er konstateret et forøgetantal politisk motiverede graffiti- og hærværksforhold.
Derudover var der i 2011 ca. 12 % af forholdene (23 forhold), der vedrørte vold, mensprocentdelen i 2012 var ca. 22 % (40 forhold). Der er således tale om en markant stig-ning i antallet af voldsforhold, hvilket formodentligt i nogen grad må tilskrives det oven-nævnte fokus på hadforbrydelser og en forøget tilbøjelighed til at anmelde sådanneforhold til politiet.Side 11 af 19
Antallet af forhold vedrørende forskelsbehandling (2 forhold) kan forekomme lavt, hvil-ket kan være et udtryk for, at denne type hændelser ofte ikke anmeldes til politiet.
Side 12 af 19
Bilag 1.
Eksempler på kriminelle forhold i 2012 med mulig ekstremistisk baggrund
1. Racistisk motiverede forhold
Forskelsbehandling
En person af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte, at hun den 16. september 2012blev afvist af dørmændene ved en café med den begrundelse, at hun var af afrikansk af-stamning (Fyns Politi).Chikane
Den 1. januar 2012 anmeldte en person af anden etnisk oprindelse end dansk, at han varblevet chikaneret af en dansk mand på sit arbejde. Anmelder oplyste, at manden havde op-fordret ham til at rejse hjem og ”skride ud af Danmark” (Fyns Politi).En person af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte, at hun den 10. august 2012 vedindgangen til en forretning var blevet chikaneret af en dansk mand, der havde sagt til hende,at ”det var da utroligt, så mange perkere, der er i så lille et land” (Østjyllands Politi).Graffiti
Den 29. februar 2012 anmeldte en person af anden etnisk oprindelse end dansk, at ukendtegerningsmænd havde skrevet ”Perker So” på hendes hoveddør (Nordsjællands Politi).Hærværk
Den 7. december 2012 anmeldte en person af anden etnisk oprindelse end dansk, at der varblevet tegnet hagekors på hendes bil og postkasse samt knækket en vinduesvisker på bilen(Københavns Vestegns Politi).Propaganda
Den 10. februar 2012 modtog politiet anmeldelse om, at der var skrevet ”Luk grænserne ogsmid perkerne ud, mindsker indbrud med op til 90 %” på Rigspolitiets Facebook-side (Kø-benhavns Politi).Trusler
En taxachauffør af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte den 21. oktober 2012, athan var blevet truet af en ukendt dansk mand. Han oplyste, at manden kom hen til taxaen ogudtalte ”jeg slår dig ihjel, din perker” samt krævede, at taxachaufføren kørte ham hen til enSide 13 af 19
bestemt adresse. Dernæst smadrede manden bagruden på bilen. Han forsvandt fra stedet,men kom efterfølgende tilbage med en kniv i hånden, som han også truede taxachaufførenmed (Københavns Vestegns Politi).En person af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte den 29. oktober 2012, at hanhavde modtaget et brev med teksten ”Kineser, jeg kidnapper en af jeres børn. Jeg er dan-sker. Perkersvin” (Københavns Politi).Vold
Den 28. april 2012 anmeldte en person af anden etnisk oprindelse end dansk, at han på vejhjem fra byen havde gået bag to danske mænd, som havde sagt, at ”der gik en abe bagveddem”. Da han konfronterede dem med udtalelsen, slog de ham med fem knytnæveslag i an-sigtet (Nordsjællands Politi).En person af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte den 10. juni 2012, at han om nat-ten ud for en beværtning var blevet kaldt ”perker” og slået med adskillige knytnæveslag påhalsen og i ansigtet (Østjyllands Politi).Den 24. juli 2012 anmeldte en person af anden etnisk oprindelse end dansk, at han på vejhjem fra arbejde var blevet antastet af to danskere, som havde sagt ”Du nasser på os, og duer ikke en skid værd”, hvorefter de sparkede ham i brystkassen (Midt- og Vestjyllands Politi).2. Religiøst motiverede forhold
Chikane
En mand af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte den 25. maj 2012, at han følte sigforfulgt, og at han var blevet ringet op fem gange af en ukendt mand, som var utilfreds med,at han var konverteret fra islam til kristendommen (Nordsjællands Politi).Hærværk
Den 26. februar 2012 anmeldte en jødisk mand, at en gruppe personer af anden etnisk op-rindelse end dansk havde kastet sten mod anmelders vinduer, mens de råbte ”jøder” (Kø-benhavns Politi).
Side 14 af 19
Propaganda
Den 5. april 2012 anmeldte en person, at der var hængt et banner op på en motorvejsbromed teksten ”FUCK ISLAM” (Sydøstjyllands Politi).Trusler
En kvinde af anden etnisk oprindelse end dansk anmeldte den 16. april 2012, at en danskmand havde sagt til hende, at han ville slå alle muslimer ihjel, og at han ville starte med hen-de (Midt- og Vestjyllands Politi).Vold
Den 2. maj 2012 anmeldte en jødisk mand, at han var blevet tildelt knytnæveslag i ansigtet afen gruppe personer af anden etnisk oprindelse end dansk, der havde råbt ”jødesvin” og ”dødover Israel”. Han forklarede, at det var sket i forbindelse med et arrangement i Fælledparken,hvor han deltog for en jødisk forening (Københavns Politi).
En person anmeldte den 9. november 2012, at han var blevet slået med et knytnæveslag ihovedet af en ukendt mand, da han stod og ventede på bussen. Han mente, at overfaldet varsket, fordi han havde haft en synlig davidsstjerne om halsen (Fyns Politi).3. Politisk motiverede forhold
Chikane
Den 8. oktober 2012 anmeldte en kvinde, at ukendte gerningsmænd havde påklistret enmærkat med hagekors på hendes postkasse ledsaget af teksten ”Raceblandinger er folke-mord” med DNSB (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse) som afsender. Anmelderenoplyste til politiet, at hun er gift med en person af anden etnisk oprindelse end dansk (Kø-benhavns Vestegns Politi).Graffiti
Den 30. maj 2012 anmeldte en person, at der på et mindesmærke for kommunister ved Fri-hedsmuseet i København var malet hagekors og skrevet ”C18” som er en reference til ennynazistisk organisation. (Københavns Politi)
Side 15 af 19
Hærværk
Den 5. september 2012 modtog politiet en anmeldelse om, at en nyopsat mindesten for fald-ne soldater var blevet overhældt med rød maling forud for mindestenens afsløring (Østjyl-lands Politi).Propaganda
Den 11. oktober 2012 anmeldte en person, at der var blevet påsat klistermærker med tek-sten ”www.danskernesparti.dk” på et indgangsparti til en forretning (Sydøstjyllands Politi).Trusler
Den 13. november 2012 modtog politiet anmeldelse om, at et medlem af Folketinget havdemodtaget trusler på mail, idet der var skrevet: ”Hæng dig selv, inden vi hænger dig i galgen.Hilsen Danmark” (Københavns Politi).Vold
Den 12. juli 2012 anmeldte en person, at han var blevet spyttet i ansigtet, fordi han uddeltebrochurer i forbindelse med en politisk demonstration (Østjyllands Politi).
Den 22. marts 2012 modtog politiet en anmeldelse om, at tre mænd var blevet kaldt ”rødesvin” og efterfølgende overfaldet med knytnæveslag under demonstrationen ”Aarhus forMangfoldighed” (Østjyllands Politi).4. Seksuelt orienterede forhold
Forskelsbehandling
Den 19. september 2012 anmeldte en lesbisk kvinde, at hun var blevet smidt ud fra en re-stauration af ejeren, idet han sagde, at ”I skal ikke komme her med jeres kysseri og homoliv.Jeg vil ikke have det i min bar” (Københavns Politi).Chikane
Den 20. juli 2012 anmeldte en homoseksuel mand, at han var blevet kaldt ”fucking bøsse-svin” af en anden mand, mens han luftede sin hund (Københavns Politi).
Side 16 af 19
Trusler
Den 11. september 2012 anmeldte en homoseksuel mand, at han og en ven var blevet truetmed en kniv af fem drenge, fordi de kyssede offentligt (Københavns Politi).
Den 13. juli 2012 modtog politiet en anmeldelse om, at et homoseksuelt par var blevet truetpå livet af en gruppe unge. Det homoseksuelle par havde blandt andet fået at vide, at de”ikke ville have bøsser siddende der” (Københavns Politi).Vold
Den 26. marts 2012 anmeldte en kvinde, at hun var blevet spyttet i ansigtet på en banegård,efter at hun havde bekræftet, at hun var lesbisk (Fyns Politi).
Den 13. maj 2012 anmeldte en homoseksuel mand, at han var blevet overfaldet af en ukendtperson, som havde kaldt ham ”bøsse” og slået ham i ansigtet med knytnæveslag (Midt- ogVestsjællands Politi).
Forskelsbehandling
Den 25. december 2012 modtog politiet anmeldelse om, at en mand af anden etnisk oprin-delse end dansk var blevet udsat for diskrimination, idet han af dørmænd på stedet var ble-vet nægtet adgang til et diskotek, fordi han lignede et bandemedlem. Politiet observerede, atder på det pågældende tidspunkt allerede befandt sig en del unge af anden etnisk herkomstend dansk på diskoteket (Midt- og Vestsjællands Politi).
Chikane
Den 20. december 2012 modtog politiet anmeldelse om, at en butik jævnligt modtog brevemed pornografiske og racistiske tekster og billeder. Sagen indeholder ikke oplysninger, derkan belyse om handlingen var ekstremistisk motiveret (Københavns Vestegns politi).Graffiti
Den 4. juli 2012 anmeldte bestyreren af et diskotek, at ukendte gerningsmænd havde maletet nazistisk tegn samt ”Brabrand” på væggen til diskoteket. Sagen indeholder ikke øvrigeoplysninger, der kan afklare om graffitien var racistisk motiveret (Østjyllands Politi).
Side 17 af 19
Den 17. maj 2012 anmeldte en kirketjener, at der var malet et nazistisk tegn og en jødestjer-ne på kirkens vestlige gavl. Sagen indeholder ikke yderligere oplysninger, der kan belyse omgraffitien var et udtryk for drengestreger eller var ekstremistisk motiveret (Nordjyllands Politi).
Den 10. september 2012 anmeldte en person, at der var malet graffiti på husmuren til enejendom tilhørende en større boligforening. Der var med sort spray malet ”Fuck politiet”,”’fuck jøder”, ”Haterz” og ”Politi forbudt”. Sagen indeholder ikke oplysninger, der kan belyseom graffitien var motiveret i beboernes etniske baggrund, politiske overbevisning eller religi-øse tilhørsforhold (Midt- og Vestjyllands Politi).Hærværk
Den 15. juli 2012 anmeldte en person, at der var ridset ”Bøssesvin” på hans bil, mens denholdt på en parkeringsplads. Sagen indeholder ikke oplysninger, der gør det muligt at vurde-re, om forholdet havde relation til den pågældendes seksualitet eller i øvrigt var ekstremistiskmotiveret (Syd- og Sønderjyllands Politi).
Propaganda
Den 21. april 2012 modtog politiet anmeldelse om, at ukendte gerningsmænd havde op-hængt plakater af blandt andre Hitler og Osama Bin Laden på vinduerne til et forsamlingslo-kale. Sagen indeholder ikke videre oplysninger, der gør det muligt at vurdere, om forholdetbundede i ekstremistiske motiver (Sydøstjyllands Politi).Trusler
Den 13. oktober 2012 modtog politiet anmeldelse om, at en person var blevet truet af enstørre gruppe af personer af anden etnisk oprindelse end dansk, idet gruppen ville brændeanmelderens bil af. Der foreligger ikke yderligere oplysninger, der kan afklare, om forholdethavde ekstremistisk karakter (Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi).Vold
Den 3. april 2012 anmeldte en mand, at han var blevet spyttet på ryggen af en ukendt mand,som passerede ham. Efterfølgende råbte manden ”bøssekarl” efter anmelder. Det er ikkemuligt ud fra sagens oplysninger at afgøre, om handlingen var motiveret af en ekstremistiskopfattelse i forhold til forurettedes seksuelle orientering (Fyns Politi).
Side 18 af 19
Den 16. august 2012 anmeldte en person af anden etnisk oprindelse end dansk, at han varblevet overfaldet af fire unge danske mænd, da han var ude at gå en tur om aftenen. Dehavde fulgt efter ham og truet ham med en kniv. Da han forsøgte at gøre modstand, havdede slået og sparket ham. Der er ingen oplysninger i sagen, der gør det muligt at afgøre, omvolden var racistisk motiveret (Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi).
Side 19 af 19