Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 337
Offentligt
1264348_0001.png
1264348_0002.png
1264348_0003.png
1264348_0004.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Politi- og Strafferetsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. juni 2013StrafferetskontoretCasper Grue Jensen2013-730-0324783697

1.

Vedlagt sendes til Retsudvalgets orientering Rigsadvokatens redegørel-ser om anvendelse af langvarige varetægtsfængslinger i 2011 og 2012 oganvendelse af isolationsfængsling i 2011.

2. Langvarige varetægtsfængslinger

2.1

Rigsadvokatens redegørelse om langvarige varetægtsfængslinger viser,at der både i 2011 og 2012 har været et fald i antallet af langvarige vare-tægtsfængslinger, ligesom andelen af varetægtsfængslinger, der bliverlangvarige, er faldet både i 2011 og 2012. Redegørelsen viser yderligere, atden gennemsnitlige varighed af de langvarige varetægtsfængslinger faldtbetydeligt fra 2010 til 2011, mens der har været en mindre stigning fra2011 til 2012.Som det fremgår af redegørelsen, beror udviklingen i antallet af langvarigevaretægtsfængslinger i væsentlig grad på en række forskellige faktorermed hensyn til udviklingen i og bekæmpelsen af kriminalitet. En stigningeller et fald i antallet af langvarige varetægtsfængslinger fra et år til et an-det kan derfor ikke vurderes isoleret og vil ikke i sig selv være udtryk foren ændret anvendelse af varetægtsfængsling. Som beskrevet i redegørelsenkan f.eks. en stigning eller et fald på de sagsområder, hvor varetægts-fængsling anvendes, og hvor efterforskningen ofte kan nødvendiggøre enlængerevarende brug af varetægtsfængsling, eller prioritering af en særligpolitimæssig indsats på bestemte sagsområder, naturligt kunne påvirke ud-viklingen i antallet af langvarige varetægtsfængslinger.Det fremgår endvidere, at redegørelsen er baseret på et andet datagrundlagend de tidligere årlige redegørelser om langvarige varetægtsfængslinger.De tidligere årlige redegørelse var baseret på manuelle indberetninger pågrundlag af et særligt skema, som den enkelte politikreds udfyldte og ind-Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
sendte til den regionale statsadvokaten. Som led i arbejdet med at forenkleog afskaffe de manuelle indberetningsformer, er der nu blevet udviklet enny applikation i anklagemyndighedens ledelsesinformationsværktøj,QlikView, som indebærer, at opgørelsen af varetægtsfængslinger kan base-res på udtræk af data direkte fra et centralt elektronisk datagrundlag i Poli-tiets sagsbehandlingssystem.Rigsadvokaten har på denne baggrund konstateret, at der generelt er enmeget betydelig forskel på antallet af langvarige varetægtsfængslinger op-gjort ud fra det nye datagrundlag i forhold til de tidligere manuelt indberet-tede tal. Selv om der skal tages forbehold for de to opgørelsesmetodersforskelle i afgrænsning og periodisering, må forskellen i tallene i vidt om-fang antages at kunne henføres til, at den manuelle opgørelses- og indbe-retningsmetode på dette område generelt må anses for behæftet med bety-delig usikkerhed. Af samme grund har Rigsadvokaten ikke fundet, at dertil belysning af dette statistikbrud er grundlag for at opstille sammenlig-nende tabeller med de forskellige, nærmere data om langvarige fængslin-ger opgjort efter henholdsvis den tidligere og den nye metode.Der henvises nærmere til beskrivelsen af datagrundlag og opgørelsesmeto-de mv. under pkt. 1 i redegørelsen.

2.2

Som nævnt i Justitsministeriets oversendelse den 27. februar 2012 (bi-lag 272 (Alm. del)) af Rigsadvokatens redegørelse om anvendelsen aflangvarige varetægtsfængslinger i 2010 har Rigsadvokaten i 2012 iværksaten række initiativer med henblik på, at omfanget af varetægtsfængslinggenerelt kan begrænses ved at sikre, at både langvarige og korterevarendevaretægtsfængslinger ikke udstrækkes længere end nødvendigt.Der er som led i Rigsadvokatens initiativer blevet gennemført et lean-projekt i to udvalgte politikredse med henblik på at identificere de mest ef-fektive sagsgange i forhold til behandling af sager med varetægtsarrestan-ter. På baggrund af erfaringerne fra lean-projektet er der blevet udviklet etnyt styringskoncept for efterforskning under varetægtsfængsling, som i lø-bet af 2013 vil blive udbredt til alle landets politikredse.Som en del af lean-projektet er der blevet udviklet en ny applikation omvaretægtsfængslinger i anklagemyndighedens ledelsesinformationssystem,QlikView. Fremover vil politikredsene og statsadvokaterne således via le-delsesinformationssystemet have oplysninger om og kunne følge antalletaf varetægtsfængslede i de enkelte politikredse samt længden heraf.2
Med baggrund i bl.a. det nye ledelsesinformationssystem vil Rigsadvoka-ten i 2013 sammen med statsadvokaterne udvikle og implementere et nytkoncept for statsadvokaternes tilsyn med politikredsenes anvendelse af va-retægtsfængslinger.Justitsministeriet har noteret sig, at Rigsadvokaten allerede har gennemførtog også i 2013 vil iværksætte nye initiativer med henblik på, at omfangetaf varetægtsfængsling generelt kan begrænses ved at sikre, at både langva-rige og korterevarende varetægtsfængslinger ikke udstrækkes længere endnødvendigt.Justitsministeriet har i den forbindelse også noteret sig, at den nye adgangtil at udtrække data om varetægtsfængslinger direkte fra Politiets sagsbe-handlingssystem vil give et bedre grundlag for fremover at følge udviklin-gen og iværksætte de rette initiativer i forhold til langvarige varetægts-fængslinger. Justitsministeriet er dog samtidig opmærksom på, at den nyeadgang til at udtrække data har vist, at den tidligere manuelle indberet-ningsordning, som hidtil har været den eneste mulighed for at opgøre an-tallet af langvarige varetægtsfængslinger, har været behæftet med betyde-lig usikkerhed.

3. Isolationsfængslinger

3.1

Rigsadvokatens redegørelse om anvendelsen af varetægtsfængsling iisolation i 2011 viser, at der fra 2010 til 2011 har været en stigning i antal-let af varetægtsfængslinger i isolation (fra 127 til 186, svarende til en stig-ning på 46,5 %), mens den gennemsnitlige varighed af isolationsfængslin-gerne var på 24 dage, hvilket svarer til gennemsnittet i 2010.Det fremgår af redegørelsen, at anvendelsen af isolationsfængsling vilkunne bero på en række forskellige faktorer med hensyn til udviklingen iog bekæmpelsen af kriminalitet. Udviklingen i antallet af isolationsfængs-linger kan derfor ikke vurderes isoleret og heller ikke i sig selv ses som ud-tryk for en ændret anvendelse af isolationsfængsling. Eksempelvis vil enstigning i bestemte kriminalitetstyper naturligt kunne føre til en stigning ianvendelsen af isolationsfængsling. Den intensiverede politimæssige ind-sats på landsplan over for rocker- og bandekriminalitet kan således f.eks.antages at have en betydning for stigningen i antallet af isolationsfængs-linger fra 2010 til 2011.
3

3.2

Der bør fortsat arbejdes for at nedbringe anvendelsen af varetægts-fængsling i isolation, og Justitsministeriet har noteret sig, at Rigsadvokatenfortsat vil følge udviklingen i anvendelsen af isolationsfængslinger nøje.Justitsministeriet har samtidig noteret sig, at Rigsadvokaten som en del afden generelle styrkelse af kvalitets- og legalitetskontrollen i anklagemyn-digheden har justeret indberetningsordningen for isolationsfængslinger, ogat Rigsadvokaten forventer, at den nye applikation i anklagemyndighedensledelsesinformationssystem, QlikView, i løbet af 2013 vil blive udbyggetmed oplysninger om isolationsfængslinger. Med baggrund i bl.a. dennenye ledelsesinformation vil der i 2013 også blive udviklet og implemente-ret et nyt koncept for statsadvokaternes tilsyn med politikredsenes anven-delse af isolationsfængslinger.Justitsministeriet vil ligeledes fortsat følge udviklingen i antallet af vare-tægtsfængslinger i isolation med henblik på at sikre, at anvendelsen af iso-lationsfængslinger også fremover følger intentionerne i den ændring afretsplejeloven, der trådte i kraft den 1. januar 2007, og som netop havde tilformål at begrænse anvendelsen af isolationsfængsling (lov nr. 1561 af 20.december 2006).

4.

Justitsministeriet vil fortsat holde Retsudvalget orienteret om udviklin-gen i anvendelsen af langvarige varetægtsfængslinger og anvendelsen afisolationsfængslinger.
Morten Bødskov/ Lise Bitsch
4