Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 313
Offentligt
1257314_0001.png
1257314_0002.png
1257314_0003.png
Pressemeddelelse fra Rigspolitiet:
Hackerangreb mod CSC under optrævlingEt hackerangreb mod IT-leverandøren CSC er under optrævling. Sagen eleverandøren.ef-terforskes i tæt samarbejde mellem Københavns Politi og Politiets EfteEfter-retningstjeneste.Rigspolitiet har sammen med CSC konstateret at gerningsmændene i pkonstateret,pe-rioden fra april til august 2012 har downloadet et stort antal file fra CSCsfilermainframe-anlæg. Det drejer sig blandt andet om oplysninger fra politietsoplysningerkørekortregister, herunder CPR-numre, samt oplysninger om efterlystepersoner i Schengen-registrene.registrene.Det er ikke konstateret, at der skulle være foretaget ændringer i registrregistre-ne, men det kan på nuværende tidspunkt ikke udelukkes.På samme mainframe-anlæg hos CSC befinder sig også registre fra andreanlægmyndigheder. Det drejer sig blandt andet om SSKAT, CPR og Modernise-e-ringsstyrelsen. Det er ikke konstateret, at gerningsmændene skulle havenehaft adgang til disse registre, hentet oplysninoplysninger i dem eller ændret op-p-lysninger, men det kan ikke udelukkes.Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg udtaler:-Der er tale om et alvorligt brud på den IT sikkerhed, der nødvendigvisleIT-sikkerhed,skal være omkring politiets registre, og som vi forventer, at CSC til een-hver tid sikrer. Derfor ser politiet på sagen med den største alvor. Deter naturligvis helt uacceptabelt, at det har været muligt at få adgangtil politiets registre trods de meget høje sikkerhedsstandarder som vikræver og forventer af vores leverandørleverandør.
Politiet har ikke set tegn på, at gerningsmændene skulle have misbrugttnogen af oplysningerne.
Rigspolitiet har sikret sig, at CSC har arbejdet intensivt på at afklare om-fanget af det omhandlede sikkerhedsbrist, og der er foretaget en rækkeskridt for at genoprette sikkerheden i de berørte registre.Samtidig har Rigspolitiet bedt Politiets Efterretningstjeneste om som na-tional sikkerhedsmyndighed og IT-sikkerhedsmyndighed for politiet at fo-retage yderligere undersøgelser i sagen. Undersøgelserne foretages i tætsamarbejde med Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterret-ningstjeneste.Chefen for Politiets Efterretningstjeneste, Jakob Scharf, udtaler:-Formålet med undersøgelserne er dels at vurdere omfanget af sikker-hedsbruddet, og om andre offentlige IT-systemer kan være berørt,dels at sikre, at der træffes de nødvendige sikkerhedsforanstaltningerpå baggrund af sagen. Der foretages i den forbindelse en grundig sik-kerhedsmæssig gennemgang af politiets IT-systemer. Såfremt efter-forskningen eller de yderligere undersøgelser i sagen giver anledninghertil, vil myndigheder eller andre, som må anses for berørt af sikker-hedsbruddet, modtage nærmere underretning.
Side 2
En svensk statsborger er mistænkt i sagen. Han er i øjeblikket frihedsbe-røvet i Sverige i en anden sag, og dansk politi har nu begæret ham udle-veret. Københavns Politi har onsdag anholdt en dansk mand, der mistæn-kes for også at have forbindelse til sagen.Rigspolitichefen, chefen for Politiets Efterretningstjeneste og Københavnspolitidirektør afholder doorstep for journalister kl. 13.00 hos Rigspolitiet,Polititorvet 14, København V.
Side 3
Pressemeddelelse fra Københavns Politi:
Københavns Politi efterforsker hackerangreb påCSCKøbenhavns Politi efterforsker i øjeblikket en sag om et hackerangreb modCSC, der blandt andet varetager driften af en række af politiets registre. Ensvensk og en dansk statsborger er mistænkt i sagen.Den mistænkte svensker er fængslet i Sverige i en anden sag. Københavns Politihar begæret ham udleveret til retsforfølgning i Danmark. Manden er mistænkt forat have hacket politiets it-leverandør CSC og i den forbindelse blandt andet kopi-eret en række filer indeholdende virksomhedsnumre og personnumre.-Foreløbigt har vi ikke oplysninger, der indikerer, at den mistænkte har formåetat benytte de oplysninger, som han uretmæssigt har skaffet sig adgang til. Men viser med stor alvor på sagen og samarbejder med de svenske politimyndigheder ivores efterforskning, siger politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforsknings-enheden, Københavns Politi.Gerningsmanden har over nogle måneder i første halvår 2012 kopieret oplysnin-gerne fra politiets registre. Den mistænkte blev anholdt i august 2012 i Cambodjai forbindelse med en svensk straffesag, forklarer Jørgen Skov.Københavns Politis efterforskning i sagen mod den fængslede svensker har ka-stet søgelyset på en dansk mand. Københavns Politi har i løbet af i går ransagethans opholdsadresser for at sikre eventuelle spor. Samtidigt blev manden an-holdt.