Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 302
Offentligt
1252553_0001.png
1252553_0002.png
1252553_0003.png
1252553_0004.png
1252553_0005.png
1252553_0006.png
JOBUPDATEJobupdate er et 3-årigt beskæftigelsesprojekt bevilget af Arbejdsmarkedsstyrelsen viapuljen - Udvikling af den sociale indsats på det rummelige arbejdsmarked.JobUpdate er et samarbejdsprojekt mellem Statsfængslet ved Sdr. Omme ogkonsulentfirmaet JobCare i Vejen.Statsfængslet ved Sdr. Omme er projekt ejer. JobCare varetage den daglige drift iforhold til afklaringsforløb og metode udvikling.Projektperioden: 1.1.2011 – 31.12.2013.Det forventes en deltagelse på 440 indsatte over de 3 år.Dereransat3medarbejderetilatsocialkonsulenter/socialrådgiver og 1 jobkonsulent.varetageopgaverne.2
Formål:Formålet med projektet er at øge beskæftigelsen/uddannelse og mindske kriminalitetenfor målgruppen af afsonere længst væk fra arbejdsmarkedet, ved at anvendeafsoningsperioden som en aktiv afklaring og beskæftigelsesforløb.At fokus blandt medarbejderne på fængslets arbejdspladser ændres fra, at de indsatteskal være beskæftiget, til at se på den indsattes ressourcer/barriere i forhold til at begåsig på en arbejdsplads og støtte den indsatte i at udvikle sine muligheder herfor.At etablere og udvikle samarbejdsmetoderne mellem fængslet og Jobcentrene i forholdtil at bruge afsoningsperioden til en aktiv afklaringsforløb målrettet arbejdsmarked.Herunder være med til at kvalificere løsladelsen i forhold til beskæftigelse/uddannelse.I forhold til metodeudviklingen er der etableret samarbejde med 5 kommuner: Billund,Herning, Skive, Holstebro og København.
Målgruppen:Borgere der er langt fra arbejdsmarkedetDårlig skolegangMangel på uddannelseRinge kendskab og tilknytning til arbejdsmarkedet grundet sociale, oghelbredsmæssige forhold.Overførselsindkomst inden afsoningLangtidsfravær fra arbejdsmarkedet (eks. grundet ledighed/afsoningstid)Brancheskift f.eks. i forbindelse med dårligt helbred
JOBUPDATEVisitation:Alle medarbejdere i Sdr. Omme statsfængsel der har kontakt med de indsatte.SocialrådgivereFængselsbetjent og kontaktpersonerVærkstedsleder og medarbejdereBehandlereSkolelærereArbejdsformidlingenSygeplejersker
Forløbet for deltageren er baseret på frivillighed.Deltagelse i forløbet skal være et led i den indsattes handleplan for afsoningen.
Metoder:Individuelle samtaler med henblik på at afdække den indsattes ressourcer ogbarriere i forhold til beskæftigelses og uddannelse og motivere i forhold til atlave en forandring.At anvende den indsattes beskæftigelsestilbud som en træningsbane for atkomme ud på arbejdsmarkedet.VirksomhedspraktikTværfagligt samarbejde internt i fængslet med afsat i den indsattes handleplansåledes at der er sammenhæng i de forskellige tiltag der sker for den indsatte.Eksternsamarbejde med jobcenteret i hjemkommunen i forhold til samarbejdetomkring den enkeltes jobplan. Hvad var der gang i inden afsoningen - hvad kander tages fat på under indsættelse – hvad skal der sættes i gang ved løsladelse.Skriftlig redegørelse over den indsattes forløb til videre brug i Jobcentret.
Hvad har vi nået:Der er pr. 28.02.2013 henvist 287 indsatte til projektet, heraf er der afsluttet 248indsatte.
JOBUPDATEHvad er de afsluttet til:
AntalProcentAfsluttet til ordinært arbejdeAfsluttet til ansættelse på særlige vilkårAfsluttet til uddannelseAfsluttet til praktikAfsluttet til jobcenterAfsluttet til FørtidspensionAfsluttet til anden aktør – HighFive, Kris Danmark mm.Afsluttet positivt2432516824201749,71,210,16,533,11,68,170,2%%%%%%%%
Afsluttet fordi den indsatte har fortrudt deltagelse i projektetAfsluttet grundet manglende motivation hos den indsatte.Overført til andet fængselAfsluttet uden direkte synlig resultat
1123952
0,44,815,721,0
%%%%
Andet - udeblivelse fra orlov, dødsfald, mm
22
8,9
%
I alt
248
100,0
%
Hvad virkerAt tilbuddet er frivilligtDen rigtige match mellem indsatte og arbejdspladsen/praktikstedet er vigtigt.At skabe en god relation til den indsatte hvor nøgleordene er; troværdighed,tillid og respekt.At bidrage med relevant faglighed og sikre en afklaring, der er fremadrettet ogtilpasset den enkeltes situation.At der er en plan for, hvad der skal ske, når den indsatte bliver løsladt.Opsøgende arbejde blandt fængslets personale/ afdelinger for at synliggøreprojektet og derved få etableret en jævn tilgang af deltagere i projektet.
JOBUPDATEKlare aftaler om samarbejdet mellem JobUpdate og fængslet afdeling i forhold tilden indsatte. Hvem gør hvad.Kommunerne vil generelt gerne samarbejde i enkelt sager underafsoningsforløbet. Samarbejdet omhandler dialog/ faglige drøftelser i forhold tilden konkrete sag, aftale plan for tiltag, der kan ske under afsoningen,videregivelse af relevante oplysninger og deltagelse i løsladelsesmøder.Nogle kommuner ser en fordel i at afklaringsforløbet sker under afsoningen, idetder er hold i, hvor borgeren er. Han udebliver ikke til de nødvendigehelbredsundersøgelser, kommer på arbejdspladsen mm.At den håndholdte overgang til jobcentrene er vigtig. Det optimale er, nårafleveringen sker direkte til medarbejderen i Jobcenteret, som fremadrettet skalvære sagsansvarlig.
De indsattes oplevelser:Oplever både glæde, optimisme og taknemmelighed for deres JobUpdate-forløb,hvad enten det har været internt afklarende forløb eller omfattet en eksternpraktik eller fast arbejdeUdtrykker generelt at det er vigtigt at tilbuddet er frivilligt.For de indsatte er det vigtigt at tilbuddet er et eksternt tilbud – ser ikkejobUpdate-medarbejderne som ”myndighedspersoner” er derfor nemmere at talemed.
UfordringerNye tiltag i en organisation tager tid, dialog, holdningsbearbejdelse ogsynlighed.I forbindelse med metodeudvikling af samarbejdet mellem JobUpdate ogjobcentrene i forhold til at gøre afsoningen til et aktivt afklaringsforløb, er viløbet ind i en lovgivningsmæssig barriere. Dette i forhold til at Jobcentrene ikkehar lovhjemmel til at kan betale for udgifter under afsoning. Barrieren oplevesisær omkring den helbredsmæssige udredning, hvor jobcentret også ser en ide i,at det er væsentligt, at få iværksat helbredsundersøgelsen under afsoningen;således at der kan arbejdes videre med både de social- og arbejdsmarkedsrettettiltag i afsoningsperioden og ved løsladelsen. Helbredsudredningerne falder inogle sager uden for kriminalforsorgens normale lægebehandling. En løsning påproblemet har været, at der er givet tilladelse til at anvende projektmidler tilspeciallæge undersøgelser.
JOBUPDATEAt sagerne er passive i Jobcentret under afsoningen, og derved ikke ønsker atvære med i et samarbejde, inde tidligst 3 måneder før løsladelsen jf. ”Den godeløsladelse.”Vidensdeling om den enkelte indsatte kræver meget koordinering i det JobUpdateikke kan anvende Kriminalforsorgens IT- system.
Hvad koster detVidereførelse af afklarings-/udviklingsforløb i Statsfængslet Sdr. OmmeTeam bestående af 2 2/3 medarbejder = 4360 mandetimer pr. år. Udgift til driftenomfatter lønninger, kørsel og administrationsomkostninger.Samlet pris pr. år til afklaring-/udviklingsforløb for Sdr. Omme = kr. 1.740.000eksklusiv moms.Baseret på 142 henvisninger med en gennemsnitlig forløbstid på 13 uger i 2012, vilugeprisen pr. person være kr. 943,- eksklusiv moms.I prisen er der ikke medtaget udgifter til lokaler og inventar, da disse forudsættes stillettil rådighed af fængslet.Teamet stiller sig til rådighed for alle henvisninger fra fængslet.Da lokaler, inventar, IT forudsættes stillet til rådighed af fængslet – skal udgifterne tildette indregnes i den samlede pris. Herunder ligeledes ½ årsværk til ansættelse afpersonale i fængslet, der er tovholder/ressource person ift. koordinering og samarbejdetinden for fængselsmurerne.
Etablering af afklarings-/udviklingsforløb i andre fængslerVi anslår at der vil være behov for et team på 2 fuldtidsmedarbejdere til at løse opgaven,idet ideen først skal udbredes og implementeres blandt personalet i fængslet. Hereftervil der komme henvisninger omkring afklaringsforløb fra fængslet, hvilket efterhåndenvil få et stigende omfang.Prisen på etablering og opstart med et team på 2 medarbejdere = kr. 1.275.000 eksklusivmoms pr. år.I prisen er der ikke medtaget udgifter til lokaler og inventar, da disse forudsættes stillettil rådighed af fængslet.
JOBUPDATETeamet stiller sig til rådighed for alle henvisninger fra fængslet.Der vil efter etablering og start fortsat være behov for 2 fuldtidsmedarbejdere, idetomfanget af henvisninger fra fængslet løbende vil øges i omfang.Da lokaler, inventar, IT forudsættes stillet til rådighed af fængslet – skal udgifterne tildette indregnes i den samlede pris. Herunder ligeledes ½ årsværk til ansættelse afpersonale i fængslet, der er tovholder/ressource person ift. koordinering og samarbejdetinden for fængselsmurerne.