Retsudvalget 2012-13
REU Alm.del Bilag 258
Offentligt
1239173_0001.png
1239173_0002.png
1239173_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
19. april 2013PolitikontoretThomas Lindberg Brædder2011-1112-0001736783
UdkastBekendtgørelse om behandling af oplysninger i Det Centrale Fingeraf-tryksregister til brug for straffesagerI medfør af § 72 i lov nr. 429 af 31. marts 2000 om behandling af person-oplysninger fastsættes:§ 1.Efter reglerne i denne bekendtgørelse opbevarer og fører Rigspoliti-chefen Det Centrale Fingeraftryksregister, der tjener som internt arbejds-register for politiet i forbindelse med identifikation af spor og personer.Stk. 2.Registeret er inddelt i en persondel og en spordel.§ 2.I registeret må kun optages oplysninger, der er af politimæssig betyd-ning i forbindelse med spor- og personidentifikation.Stk. 2.Registeret må indeholde følgende oplysninger:1) I registerets persondel må optages finger- og hånd- og fodaftryk afpersoner, der er eller har været sigtet for en lovovertrædelse, hvisaftrykket er tilvejebragt efter reglerne i retsplejelovens kapitel 72.Der optages i tilknytning hertil identifikationsoplysninger, herun-der cpr-nummer, navneoplysninger, nationalitet, fødedata, indbe-rettende myndighed, journalnummer samt årsag til optagelse af af-tryk.2) I registerets spordel må optages finger-, hånd- og fodaftryk, der eroptaget på gerningssteder eller på effekter, personer eller stedermed tilknytning til en forbrydelse.Stk. 3.Registeret må ud over de i stk. 2 nævnte oplysninger kun indeholdeoplysninger af betydning for registerets praktiske anvendelse og førelse.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
§ 3.Oplysninger i registerets persondel skal straks slettes når,1) sigtelse er opgivet som grundløs,2) der er forløbet 10 år fra frifindelse, afgørelse om påtaleopgivelseeller tiltalefrafald uden vilkår,3) den registrerede er fyldt 80 år,4) oplysningerne er tilvejebragt på grundlag af et legemsindgreb, somretten nægter at godkende,5) oplysningerne er tilvejebragt på grundlag af legemsindgreb, somretten eller politiet selv efterfølgende finder uhjemlet, eller6) andre særlige grunde undtagelsesvis taler herfor.Stk. 2.Oplysninger om en registreret person skal slettes senest 2 år efterden pågældendes død.Stk. 3.Sletning af oplysninger i registerets persondel kan af hensyn til kva-liteten af registerets aftryk undlades i de stk. 1, nr. 2, nævnte tilfælde, hvisden registrerede i øvrigt er dømt eller meddelt tiltalefrafald med vilkår forkriminalitet, som kan begrunde registrering i en længere periode efter reg-lerne i denne bekendtgørelse.Stk. 4.Sletning af oplysninger i registerets persondel kan undlades i de istk. 1, nr. 3 nævnte tilfælde, hvis det efter en konkret vurdering undtagel-sesvis findes nødvendigt at opretholde registreringen.§ 4.Oplysninger i registerets spordel skal slettes når,1) oplysningerne ikke længere er af politimæssig betydning eller2) andre særlige grunde undtagelsesvis taler herfor.§ 5.Oplysninger fra registeret kan videregives til1) politiet, anklagemyndigheden, Den Uafhængige Politiklagemyn-dighed og Justitsministeriet, herunder til brug for fuldbyrdelse af enbevissikringskendelse efter lov om fuldbyrdelse af visse strafferets-lige afgørelser i den Europæiske Union,2) den kompetente retshåndhævende myndighed i en medlemsstat iDen Europæiske Union eller et tredjeland, der deltager i samarbej-det under Schengenkonventionen, til brug for en kriminalefter-forskning eller kriminalefterretningsoperation,3) udenlandske domstole samt politi- og anklagemyndighed til brugfor straffesager, såfremt det i det enkelte tilfælde findes ubetænke-ligt,4) udenlandske myndigheder til brug for behandlingen af udlændinge-sager, såfremt det i det enkelte tilfælde findes ubetænkeligt, og5) Folketingets Ombudsmand.Stk.2.Herudover må videregivelse af oplysninger fra registeret ikke finde2
sted, jf. dog § 6.§ 6.Ved personlig henvendelse til politiet kan en registreret person fåmundtlig underretning om de oplysninger, der er registreret om vedkom-mende selv.§ 7.Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2014.Stk. 2.Sletning af oplysninger efter § 3, stk. 1, nr. 2, foretages med virk-ning for fingeraftryk optaget efter den 1. januar 2004. I tilfælde, hvor af-trykket er optaget tidligere end den 1. januar 2004, sker sletning alene efterbegæring fra den registrerede. Sletning af oplysninger efter begæring fraden registrerede vil dog ikke ske, hvis den pågældende fortsat er registrereti Det Centrale Kriminalregister for kriminalitet, som i medfør af denne be-kendtgørelse giver grundlag for at opbevare den registreredes oplysninger ien længere periode.
Justitsministeriet denMorten Bødskov/ Carsten Madsen
3