Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 45
Offentligt
1171481_0001.png
1171481_0002.png
MØLLEBRO
- detailhandelscenter i HillerødProjektafgrænsning markeret med rød. Møllebro er placeret mellem Industrivænget ogbyens centrum. Størstedelen er placeret indenfor bymidteafgrænsningen. Hensigten eret center med større udvalgsvarebutikker der forhandler alt i relation til boligen og somskal fungere som et bindeled mellem byens centrum og Industrivænget med boksbutik-ker der forhandler særlig pladskrævende varer. Centeret skal huse møbelbutikker og destørre udvalgsvare der grundet deres størrelse ikke bør placeres i gågademiljøet.
Møllebro
S
Indfaldsveje til Hillerød by
Industrivænget med mindreerhvervsvirksomheder samtboksbutikker der forhandlersærlig pladskrævende vare-grupper.
Centrum med gågade miljøog tradtionelle butikscen-tere.
Bymidteafgrænsning mar-keret med hvid streg.
PROBLEMATIKVi har i Hillerød by en unik chance for at realisere et større område til et samlet butikscenter der forhandleralt til boligen, heriblandt møbler. Centeret er placeret indenfor bymidteafgrænsning og dermed helt i trådmed Planlovens intentioner for detailhandel. Den resterende del af landet har med planlovsændringen afden 10. maj 2011 fået mulighed for at placere tre større udvalgsvarebutikker indenfor bymidten i byer medover 27.000 indbyggere. For Hovedstadsområdet gælder særlige regler, og her skal vi afvente et landsplan-direktiv der sidestiller os med den resterende del af landet. Der er endnu ingen statslig udmelding om,hvornår dette forventes at kunne ske!Så mens planlovsændringen så småt er ved at blive realiseret rundt omkring i Danmark, så må vi stadigafvente udmøntningen af lovforslaget for Hovedstadsområdet. Dette medfører en stor fare for at investormister tålmodigheden og vi dermed mister en reel mulighed for at skabe et regionalt handelsknudepunkt iNordsjælland. Centeret forventes at skabe et stort antal arbejdspladser i Hillerød.En tidligere rammelokalplan (nr. 346) er blevet ophævet af Natur- og Miljøklagenævnet, idet den led af enretslig mangel. Det tager Hillerød Kommune til efterretning og udarbejder en ny lokalplan. Det er vigtigtat pointere, at det tidligere projekt omhandlede store butikker til særlig pladskrævende varegrupper. Efterplanlovsændringen af 10. maj 2011 arbejder projektet med placering af store udvalgsvarebutikker, som denresterende del af Danmark har mulighed for. Projektet er dermed i overensstemmelse med Planlovens § 5Q, stk. 2, om placering af store udvalgsvarebutikker indenfor bymidten, i byer over 27.000 indbyggere.Hillerød by har 30.570 indbyggere jf. Danmarks Statistik 2012 og er sammen med Køge alene om den opli-stede problematik i hovedstadsområdet.
Af ovennævnte grunde, vurderes det at et samlet center i Nordsjælland vil spare en del transportfra hele Nordsjælland til København/Lyngby, samt lokalt i Hillerød by, når der skal indkøbesboligudstyr. Dermed bidrager en center med større butikker i Nordsjælland, til en reduktion i CO₂i forhold til privat bilisme. ICP har udarbejdet en rapport ”Effekterpå CO₂ emissionen og beskæf-tigelsen ved etablering af IKEA-varehus* og storbutikscenter i Hillerød (Møllebro) af den 16. maj2012”Rapporten vurderer, at etablering af et IKEA-varehus i Hillerød vil betyde en reduktion i CO₂emissionen på ca. 2.000 ton alene fra kørsel med privatbil. Den selvsamme rapport vurderer, at etcenter som Møllebro, samt et IKEA-varehus vil generere 400 – 450 fuldtidsstillinger.
OVERORDNET PLANLÆGNING, - INTENTIONER MED PLANLOVENS DETAILREGLERHensigten med Møllebro er helt i tråd med Planlovens formål med detailreglerne, i forhold til atfremme et varieret butiksudbud i mindre og mellemstore byer, samt i de enkelte bydele i de størrebyer, samt at sikre at arealer til butiksformål udlægges, hvor der er god tilgængelighed for alletrafikarter, herunder især den gående, cyklende og kollektive trafik, og fremme en samfundsmæssig bæredygtig detailhandelsstruktur, hvor transport afstandene i forbindelse med indkøb erbegrænsede.Med ændringen af Planloven i 2011 (lov nr. 424 af 10. maj 2011), som blandt andet bevirker, at byermed 27.000 indbyggere kan opføre store udvalgsvarebutikker i bymidten og i aflastningsområder,giver gældende lovgivning Hillerød mulighed for at planlægge for de store udvalgsvarebutikker. Forhovedstadsområdet afventes der et landsplandirektiv, der skal sidestille hovedstadsområdetmed den resterende del af landet.
BAGGRUND FOR CENTERETMøllebro er et byomdannelsesprojekt, der skal sikre en kobling mellem bymidtens handelsliv ogerhvervsområdet mod vest. Møllebro skal indeholde et samlet butikscenter der forhandler alt derrelaterer sig til boligen, samt større butikker der forhandler udvalgsvare. Området er et tidligereblandet bolig og erhvervsområde, og fremstår i dag ryddet for funktioner.Selve centeret vil blive placeret indenfor bymidteafgrænsning, hvor der jf. Planlovens detailhandelsregler skal placeres udvalgsvare, større udvalgsvarebutikker, samt butikker der forhandler særligpladskrævende varegrupper i form af møbelbutikker.Møllebro centeret er placeret op ad de store indfaldsveje til byen og samtidig tæt på stationen. Hillerød Station er knudepunkt station for S-tog og lokalbaner til både Frederiksværk, Hundested, Helsingør og Gilleleje.Centeret skal ikke udgøre en konkurrent til de traditionelle butikscentre ved gågaden. Centeretskoncept er netop de store butikker, og de butikker der sælger større udvalgsvare. Hensigten ved atsamle alt til boligen i et center, er at mindske disse indkøb til ét centerområde. Området rummerdermed en unik mulighed, da områdets størrelse netop muliggør dette koncept som supplement tilgågadehandlen.Der er i dag en søgning fra hele Nordsjælland mod København og Lyngby i forhold til specifikke vareudvalg, større butikker og møbelbutikker. Hensigten med centerets koncept er netop at dæmpe dentrafik, ved at etablere et regionalt detailhandelscenter i Nordsjælland. Hillerød er et oplagt valg hertil, qua sin beliggenhed og sin funktion som knudepunkt.
Med andre ord, så er centeret helt i tråd med Planloven og dens intentioner, og planlægningen afventerkun udmøntningen af Planlovens detailhandelsregler for hovedstadsområdet.
TIDSMÆSSIG PROCESProjektet har været undervej siden 2005. I 2009 blev der udarbejdet et kommuneplantillæg meden VVM vurdering, samt en rammelokalplan for området. Da muligheden for de store butikker blevvarslet, blev det besluttet at projektet skulle afvente denne mulighed, da projektet er oplagttil de større butikker, og udgør det eneste areal som kan rumme en sådan mulighed indenfor Hillerød bymidte.Projektet har siden maj 2011 afventet et landsplandirektiv. Pt. er der en udmelding fra Miljøministeriet om, at et landsplandirektiv for Hovedstadsområdet er undervejs, og forventes offentliggjort somforslag før udgangen af 2012. Det er samtidig meldt ud, at dette ikke forventes at indeholde detailhandelsreglerne, på trods af at det ville være oplagt og i tråd med Planlovens intentitioner.Projektet har en ressourcetung investor og med mulighed for en kommende finansering af tre afde store pensionskasser. Pt. er tålmodigheden dog ved at svinde ind, og projektet er i reel fare for atblive droppet, såfremt at der ikke kommer positivt nyt i sagen.
*Et IKEA varehus kategoriseres som en udvalgsvarebutik i Planloven, hvorfor at den skal placeres indenfor bymidtenjf. § 5 Q, stk. 2. Andre møbelbutikker defineres som særlig pladskrævende varegrupper, men skal stadig jf. Planlovenplaceres indenfor bymidten, på trods af deres status som særlig pladskrævende varegrupper.