Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 419
Offentligt
1280273_0001.png
1280273_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN9. september 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 28. juni 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 342 til for-svarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Ellen TraneNørby (V).

Spørgsmål nr. 342:

”På baggrund af artiklen "Tæt på grønt lys til stor grønlandsk mine" i Berlingske den 17. juni2013 bedes ministeren redegøre for, hvilke drøftelser ministeren har haft med det grønland-ske selvstyre om den øgede sejladsaktivitet gennem indskibning af materiel, samt udskib-ning af råstoffer fra den pågældende mine, og dermed øgede krav til kapaciteten i kystsik-ringen og redningen i de grønlandske farvande, som den pågældende mine vil skabe. Her-under bedes oplyst, hvad ministeren forventer, at de øgede danske omkostninger til kystsik-ring og redning vil blive. ”

Svar:

Jeg har ikke haft drøftelser med det grønlandske selvstyre om den øgede sejladsaktivitetsom adspurgt, og kan henholde mig til tidligere besvarelse af Folketingets Grønlandsudvalgsspørgsmål nr. 37 af den 18. december 2012, hvoraf følgende fremgik:”En række rigsmyndigheder har ansvaret for lovgivning og beredskaber i de grønland-ske farvande.Rigsmyndighedernes beredskaber i Grønland afspejler generelt en risikobaseret di-mensionering. Forøget skibstrafik som følge af eventuelle kommende grønlandskestorskalaprojekter vil selvsagt indgå rigsmyndighedernes beredskabsovervejelser. Deter dog ikke muligt på nuværende tidspunkt at vurdere, i hvilket omfang dette eventu-elt vil medføre yderligere udgifter for rigsmyndighederne til dimensionering og drift af_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
beredskaberne. Dette vil i høj grad afhænge af omfanget, placeringen og karakterenaf de konkrete storskalaprojekter samt de krav, der stilles til rettighedshaverne.Grønlands Selvstyre er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets be-svarelse.Grønlands Selvstyre har i den anledning oplyst følgende:’I forbindelse med meddelelse af tilladelse til udnyttelse af råstoffer vil der altid blivestillet krav til rettighedshaver om udarbejdelse og indsendelse af alle konkrete planertil godkendelse herunder rettighedshavers planer for beredskab og miljø tilpasset defaktiske omstændigheder ved de enkelte projekter’.”Grønlands Selvstyre er anmodet om en udtalelse til brug for besvarelsen af spørgsmålet, oghar i den forbindelse supplerende oplyst:”at der i 2011 blev indgået aftale mellem Søfartsstyrelsen og Grønlands Selvstyre omudarbejdelse og anvendelse af regler om udførelse af en sikker sejladsanalyse i forbin-delse med mineprojekter i Grønland.Udførelse af en sådan analyse og gennemførelse af de nødvendige tiltag som en ana-lyse måtte afdække af hensyn til sikker sejlads indføjes som vilkår i de udnyttelsestil-ladelser, der bliver meddelt efter den grønlandske råstoflov.”
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen