Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 363
Offentligt
1269639_0001.png
1269639_0002.png
1269639_0003.png
1269639_0004.png
1269639_0005.png
MILJØstyrelsenPesticider og genteknologi
27. juni 2013NSH
Grund- og nærhedsnotatKommitésag - Forslag til Kommissionsforordning om godkendelse af aktivstoffetdisodiumphosphonatei henhold til forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler.
1. ResuméKommissionen foreslår, at aktivstoffetdisodium phosphonategodkendes i henhold til forordning1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil det betyde, at stoffetbliver optaget på bilag til Kommissionens forordning nr. 540/2011 af 25. maj 2011 omgennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angårlisten over godkendte aktivstoffer.Der er ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for regioner, kommuner eller staten.Der skal stemmes om forslaget i Den Stående Komité for Fødekæden og Dyresundhed den 15.-16.juli 2013.Det er ikke muligt umiddelbart at vurdere konsekvenserne af forslagene for miljøbeskyttelsesni-veauet.Regeringen mener, at der er vist sikker anvendelse til de i EU ansøgte anvendelsesområder fordisodium phosphonatemed de forventede foreslåede risikobegrænsende foranstaltninger.Regeringen agter derfor at stemmefor Kommissionens forslag om godkendelse af disodiumphosphonate.
2. BaggrundForeløbigt forslag til Kommissionsforordning “Draft Commission Implementing Regulation (EU)No ../.. of … approving the active substanceDisodium phosphonate in accordance with Regulation
(EC) No 1107/2009 of the European Parliament and the Council concerning the placing of plantprotection products on the market, and amending the Annex to Implementing Regulation (EU) No540/2011” forventes fremsendt til medlemsstaterne.Forslaget har hjemmel i forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler især artikel 4 og 13, stk.2, som fastlægger, at aktivstoffer skal godkendes iht. forordningen, og at Kommissionen skalforeslå enten en godkendelse eller en ikke godkendelse af et aktivstof, når vurderingen af dette erforetaget.Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed den 15. –16. juli 2013. Det skal vedtages efter undersøgelsesproceduren i henhold tilkomitologiforordningen.Ved enpositiv udtalelsei undersøgelseskomitéen vedtager Kommissionen forslaget.Ved enikke-udtalelse,dvs. hvor der hverken er kvalificeret flertal for eller imod iundersøgelseskomitéen,kan Kommissionen ikke vedtage forslaget, dadet vedrørerbeskyttelse af menneskers, dyrs eller planters sundhed og sikkerhed. Kommissionen kan dogvælgeentenat forelægge forslaget for en appelkomité indenfor 1 måned eller forelægge etrevideret forslag for undersøgelseskomitéen indenfor 2 måneder.Ved ennegativ udtalelse,dvs. kvalificeret flertal imod i komitéen, og hvor Kommissionenvurderer, at foranstaltningerne er nødvendige, kan Kommissionen enten indenfor 1 månedforelægge sagen for appelkomitéen, eller indenfor 2 måneder forelægge et revideret forslagfor undersøgelseskomitéen. I appelkomitéen kan Kommissionen vedtage forslaget i tilfældeaf en positiv udtalelse og ved ikke-udtalelse. Afstemningsreglerne i appelkomiteen eridentiske med undersøgelseskomitéen. I tilfælde af negativ udtalelse kan Kommissionenikke vedtage forslaget.
Appelkomitéen skal mødes tidligst 14 dage og senest 6 uger efter en sag er henvist dertil. Appel-komitéen afgiver udtalelse senest 2 måneder efter sagens henvisning.
3. Formål og indholdDet foreløbige forslag forventes at dreje sig om godkendelse af aktivstoffetdisodium phosphonateiht. forordning om plantebeskyttelsesmidler.Stoffet er blevet vurderet af en medlemsstat, og vurderingen er derefter behandlet i mindreekspertgrupper og endelig i arbejdsgrupper under EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds
2
Autoritet), hvor alle EU-landes pesticidmyndigheder har deltaget. Disse vurderinger har resulteret iovennævnte forslag, der har til hovedformål at godkende aktivstoffet iht. forordning 1107/2009.EFSA har udarbejdet en konklusionsrapport1over risikovurderingen af stoffet.I følge udkast til vurderingsrapport, der kommer til at høre til forslaget, har vurderingen af stoffetud fra de i bilag II angivne anvendelsesområder vist, at det kan antages, at stoffet og midlerindeholdende dette stof opfylder betingelserne i artikel 5 i direktiv 91/414/EØF for godkendelse;dvs. at der ikke er uacceptable effekter på sundhed og miljø.De angivne anvendelsesområder er:AktivstofDisodium phosphonateAnvendelsesområdeBekæmpelse af svampesygdomme i vin
Når et aktivstof er godkendt iht. forordning 1107/2009, er det efterfølgende en national opgave attage stilling til, om de plantebeskyttelsesmidler, aktivstoffet indgår i, kan godkendes til brug i detpågældende land. Denne stillingtagen skal ske på grundlag af de såkaldte ”ensartede principper”samt den viden om aktivstoffet, der er opnået ved vurderingen. Denne vurdering er sammenfattet pådatablade i en vurderingsrapport, som er knyttet til forordningsforslaget.Når medlemsstaterne efterfølgende skal vurdere plantebeskyttelsesmidler indeholdende stofferne,skal der ifølge udkastet til vurderingsrapport for nogle af stofferne tages særligt hensyn til visse
1
Rapporterne vil blive tilgængelige på EFSA’s hjemmeside: http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs.htm
3
risici. Det kan f.eks. være risikoen for udvaskning til grundvandet af aktivstoffet og detsnedbrydningsprodukter, risiko for vandmiljøet, eller risiko for sprøjteførere. Det vil endvidere væreangivet, at der om nødvendigt skal indføres risikobegrænsende foranstaltninger.Disodium phosphonatehar ikke været til høring i Panelet for Plantesundhed,Plantebeskyttelsesmidler og Restkoncentrationer heraf, da EFSA eller Kommissionen ikke harfundet det nødvendigt at stille specifikke spørgsmål om stofferne og vurderingerne.4. Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet har ikke udtalt sig om sagen.5. NærhedsprincippetKommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale omgennemførelsesforanstaltninger af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer, atforslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.6. Konsekvenser for DanmarkLovgivningsmæssige konsekvenser:Hvis forslaget bliver vedtaget, vil stoffetblive optaget på Kommissionens gennemførelsesforordning(EU) Nr. 540/2011 af 25. maj 2011 om gennemførelse af Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 1107/2009 for så vidt angår listen over godkendte aktivstoffer. Denne liste erdirekte gældende i Danmark, og der vil derfor ikke være lovgivningsmæssige konsekvenser afforslaget.Der er ikke godkendt plantebeskyttelsesmidler med disodium phosphonate i Danmark.Økonomiske og administrative konsekvenser:Hvis stoffetgodkendes i EU, forventes godkendelsen at træde i kraft 1. oktober 2013.Med hensyn til aktivstoffetdisodium phosphonate er der ingen økonomiske eller administrativekonsekvenser for industri, stat, regioner og kommuner, da der ikke er godkendt midler medaktivstoffet i Danmark.Beskyttelsesniveau:Det er ikke umiddelbart muligt at vurdere konsekvenserne for beskyttelsesniveauet i Danmark veden godkendelse af aktivstoffetiht. forordning 1107/2009, idet effekten på beskyttelsesniveauet vilafhænge dels af, om der konkret søges om godkendelse af et middel med det pågældende aktivstofiDanmark, og dels af den efterfølgende nationale vurdering af, om midlerne kan godkendes underdanske forhold.
4
7. HøringForslaget har været til høring i Miljøspecialudvalget. Der er kommet høringssvar fra DI og 3F. Derhar ikke været indvendinger mod regeringens holdning8. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.9. Regeringens generelle holdningDisodium phosphonate: Aktivstoffet skal ikke klassificeres for sundhedseffekter, dvs. det er ikkekræftfremkaldende eller farligt for forplantningsevnen eller fostre. Der er ingen alvorligemiljøeffekter i forhold til den ansøgte anvendelse.10. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSagen har ikke tidligere været forelagt Folketinget.
5