Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 350
Offentligt
Kort fortaltForslag tilLandsplanredegørelse 2013
Danmark i omstillingDanskerne flytter fra landet til byernehurtigere end tidligere. Det giver noglemuligheder og udfordringer både i de byer,som danskerne bosætter sig i, og i de smålokalsamfund, som de forlader.Samtidig står vi overfor en ressourcemæs-sig udfordring, en klimamæssig udfordringog en miljømæssig udfordring, som skalløses. Det fordrer en grøn omstilling af vo-res måde at leve og arbejde på; vi skal medandre ord indrette os mere bæredygtigt ogskabe grøn vækst og beskæftigelse.Regeringen har som mål at skabe udvik-ling, dynamik og vækst i hele landet. Vi vilskabe et mere moderne samfund, hvor vibruger færre af de ressourcer, som der kunfindes en begrænset mængde af, og hvor vismider mindre ud. Vi vil tilpasse Danmark tilklimaforandringer og forebygge yderligereændringer, og vi vil sikre Danmark et rentmiljø.Det kan vi gøre, hvis vi planlægger ogindretter os smart – ikke mindst, når vi plan-lægger vores omgivelser. Danmark er etlille land. Vi skal sikre, at der er plads til bådebyudvikling, jordbrugserhverv og natur,som hver især gerne vil have mere plads.2Kort fortalt - Forslag til Landsplanredegørelse 2013
”Sammen kan viindrette et stær-kere og grønnereDanmark”- Pia Olesen Dyhr
Byerne skal udvikles og omstilles på enbæredygtig måde. Byers arealforbrugskal begrænses og afgrænsningen til detomkringliggende landskab skal stå skarp, såvore landskaber og åbne kyststrækningersikres. Landdistrikter skal udvikles på egnepræmisser. Og så skal vi huske at kigge udover grænsen til vore naboer, som vi bådeskal samarbejde med og lære af.Men det er ikke noget regeringen kan gørealene. Det kræver samtale og samarbejdemellem staten, regionerne, kommunerne,erhvervslivet og borgerne, hvis vi skal skabegrøn vækst og flere arbejdspladser i heleDanmark, og hvis vi skal gøre det på enmåde, hvor vi samtidig håndterer de storemiljømæssige udfordringer, som vi stårover for.
Alle kan være med til at komme med idéerog gøre en indsats. Landsplanredegørelsener regeringens udspil til en ny planlægningaf Danmark, hvor vi skaber ny vækst i helelandet. Det er et udspil til kommuner og re-gioner om at planlægge mere moderne ogmed et blik for, at vi skal beskytte vores res-sourcer, beskytte vores natur, skabe væksti landdistrikterne og gøre byerne levende,grønne og velfungerende.Nu skal vi have debatten om, hvordan vinår målene. Jeg glæder mig til at høre jeresideer.
[Pia Olesen Dyhr]Miljøminister
Hvordan kan byer og landdistrikterudvikles, så vi udnytter vores arealerbedst muligt, og understøtter engrøn omstilling i Danmark ?
Vækst, grøn omstilling og udvikling ihele landetSelv om de store byer altid vil være encentral motor i Danmarks økonomi, skal visikre, at der er job, uddannelse og fremtids-muligheder i hele landet.Der har de seneste årtier været en tendenstil, at væksten og befolkningen samles i destørre byer.Regeringen har igangsat en offensiverhvervs- og vækstpolitik, som har til formålat styrke vækst og beskæftigelse i heleDanmark.Strategien bygger bl.a. på, at vi skal leve afproduktion og af de løsninger som vi bru-ger til at klare vores egne miljø- og klima-problemer. Virksomhederne ligger placereti hele landet og vi skal støtte op om, at dekan skabe og fastholde arbejdspladser.
Danmark i en nordisk og europæiskkontekstDen stigende økonomiske sammenfletningi Europa gør det til en endnu større fordel atindrette os i fællesskab med vores naboer.Det gælder for eksempel over Øresund,Femern Bælt, Kattegat og den dansk/tyskegrænse.Vi skal tænke i at lave vækstcentre, som kanarbejde sammen med vores nabolandesvækstcentre, så både vi og vores nabolandestår stærkere.Det seneste eksempel er den indsats, somnu er gået i gang for at sikre, at den fasteforbindelse over Femern Bælt også bliverudnyttet til at skabe vækst og job i lokalom-rådet.
Kort fortalt - Forslag til Landsplanredegørelse 20133
4Footer Luptas quam volupta
Grøn omstilling, klimatilpasning, res-sourcer og grøn energiRegeringen har som mål, at Danmark skalvære et samfund, som bruger naturensressourcer på en bæredygtig og konkurren-cedygtig måde. Vi skal være mere effektive.Vi skal genbruge mere, og vi skal smidemindre væk.Det angår også den begrænsede plads,vi har til rådighed. Danmark er et lille land.Det tvinger os til at være meget bevidsteom, hvad vi bruger pladsen til. Vi skal blivebedre til at bruge arealerne til flere ting påén gang, så der fx kan være natur og bypå samme tid. Vi skal være bedre til at gen-bruge arealer til nye formål, som når gamleerhvervsområder bliver til boligområder istedet for at inddrage nyt land. Vi får ikkemere plads, så vi må udnytte den bedre.Det danske samfund skal være blandt debedste i verden til at finde løsninger på demiljø- og klimaproblemer, som alle verdenslande står over for.Regeringen har offentligjort en Handlings-plan for klimasikring af Danmark.Den grønne omstilling handler bl.a. om bed-re mulighed for at planlægge for opsætningaf vindmøller, etablering af biogasanlæg ogudvikling af bæredygtige byer, der brugermindre energi og mindre plads.
Hvordan kan den fysiske planlægningbidrage til at skabe levende, grønne ogvelfungerende byer?
Byerne - på vej mod bæredygtighedByerne i Danmark skal være attraktive atleve i. Både små og store byer skal værebæredygtige økonomisk, socialt og miljø-mæssigt.I byen skal der skabes vækst og viden. Byener et fællesskab, som skal forhindresocialudstødelse. Byen skal medvirke til atnedbringe forureningen, energiforbruget ogbruge pladsen mere effektivt.Regeringen vil udvikle en ny national, socialog grøn bæredygtig bypolitik og en ny arki-tekturpolitik, der skal hjælpe kommunernemed at udvikle bedre byer til fremtiden.Staten gennemfører i disse måneder enrække byprojekter og vil fremover sætteyderligere fokus på emnet, blandt andet vedat undersøge hvordan byplanlægningenkan skabe bedre rammer for virksomhe-derne samtidig med, at det kan tænkessammen med bæredygtighed og kvalitet.
Udviklingen i hovedstadsområdetLandets hovedstad spiller en vigtig rolle forvæksten i hele landet.Regeringen ønsker en hovedstad, dersamtidig er grøn. Et rent og sundt miljø, enmangfoldig natur, livskvalitet og udfoldelses-muligheder i fritiden er vigtige for trivsel ogfolkesundhed, og er samtidig forhold, derstyrker hovedstadens attraktivitet.Regeringen vil udarbejde en hovedstads-strategi i samarbejde med alle relevanteparter.En vigtig udfordring, som skal løses i hoved-staden, er den øgede trafik med tilhørendetrængsel, støj og forurening. Derfor harregeringen indgået en række konkretetrafikaftaler om udviklingen af den trafikaleinfrastruktur i hovedstadsområdet. Derer også nedsat en Trængselskommissionog der er offentliggjort et forslag til en nyFingerplan.
Kort fortalt - Forslag til Landsplanredegørelse 20135
6Kort fortalt - Forslag til Landsplanredegørelse 2013
På hvilken måde kan det åbne landudvikles, så der bliver plads til bådelandbruget, skovbruget og til mere ogbedre natur?
Landdistrikterne i udviklingLanddistrikterne ændres i disse år, da stadigflere danskere flytter fra land til by.På trods af udfordringerne er der ogsåmange muligheder og ressourcer i land-distrikterne. Der er en unik natur, iværk-sætterånd, virkelyst og fællesskab. Der ermange ildsjæle, som på daglig basis gør enreel forskel.De fleste danskere er tilfredse med tilvæ-relsen – hvad enten de bor i byerne ellerpå landet. Folk der bosætter sig og leverpå landet, gør det ofte fordi de der finderet lokalt fællesskab, identitet og nærhed tilnaturen. Det er værdier, som vi skal værneom.Det forudsætter, at der er levende byer, ad-gang til grønne arealer, smukke landskaberog friluftsaktiviteter.Regeringen har med en ændring af plan-loven sikret at landdistrikterne får bedremuligheder.
Det åbne landDet er vigtigt, at det åbne land betragtes iet helhedsperspektiv. Der skal være en klargrænse mellem de bymæssige områder ogde områder, hvor der er åbent land.Samtidig skal der i det åbne land væreplads til de aktiviteter, som hører hjemmeder. Det kan være landbrug, skovbrug,anlæg til vedvarende energi, friluftsliv ogturisme. Men der skal også være plads tilbeskyttelse af naturområder, landskaber, deåbne kyststrækninger og gode adgangs-forhold.Regeringen har modtaget Natur- og Land-brugskommissionens anbefalinger.Med anbefalingerne og et nyt grønt dan-markskort, er grundlaget for fremtidensnatur- og landbrugspolitik skabt. Samtidighar regeringen sikret bedre adgang til na-turen overalt i Danmark ved at give adgangtil randzoner langs søer og åbne vandløb ilandzone.
Kort fortalt - Forslag til Landsplanredegørelse 20137
Den videre procesForslaget til landsplanredegørelse findes på Naturstyrelsens hjemmeside www.nst.dkForslaget er fremlagt til offentlig debat i perioden fraXX – XX 2013.Alle interesserede opfordres til at indsende forslag og kommentarer.Fristen erXX 2013.Bemærkninger sendes til [email protected] og kan også sendes via hjemmesiden www.nst.dkEfter behandlingen af høringssvarene er afsluttet vil miljøministeren offentliggøre Lands-planredegørelse 2013.KolofonGrafisk tilrettelæggelse: Jesper Bundgaard, NaturstyrelsenFoto af Ministeren: Claus Bjørn LarsenØvrige fotos: Henrik Schurmann og COLOURBOXISBN: 978-87-7279-635-2
MiljøministerietBørsgade 41215 København Kwww.mim.dk