Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 281
Offentligt
1246562_0001.png
1246562_0002.png
7. maj 2013
Plastindustriens kommentarer til EU Kommissionens grøn-bog om en europæisk strategi for plastaffald imiljøet
Nye muligheder for plastindustrienGenanvendelse af plastaffald betyder nye muligheder for plastin-dustrien. Mere genanvendelse kan betyde billigere råvarer, bedremiljøimage og nye forretningsmuligheder. Danske plastforarbej-dende virksomheder fremstiller produkter med høj samfundsmæs-sig værdi og hvor kravene til kvalitet og sikkerhed er høj: Medicinskudstyr, fødevareemballage, klimaløsninger, kvalitetslegetøj, trans-port. Plastindustrien er afhængig af, af de fremtidige politikker påaffaldsområdet indrettes til at stimulere innovative, ressourcebe-sparende og miljørigtige løsninger.Vi peger på tre temaer i EU Kommissionens grønbog, som vi me-ner er centrale i indsatsen mod plastaffald i miljøet.

1. Barrierer for øget genanvendelse

Det er nødvendigt, at EU Kommissionen sætter fokus på at kort-lægge og fjerne de barrierer, der gør det vanskeligt eller umuligt atbruge genanvendt plast.Danske plastforarbejdende virksomheder har et udbredt ønske omat bruge genanvendt plastaffald. Plastindustrien har spurgt sinemedlemmer, hvordan de ser på potentialer og barrierer for genan-vendelse.29 procent svarer, at lovgivning og standardiseringskravstår i vejen for øget brug af genanvendt plast i deres pro-duktion53 procent svarer, at kundespecifikationer står i vejen forbrug af genanvendt plast53 procent svarer, at kvaliteten af den genanvendte råvareikke er god nok41 procent svarer, at forsyningsmængderne ikke er stabilenokEt dansk forbud mod bly i hård PVC er et eksempel på miljølovgiv-ning, som forhindrer danske rørproducenter i at bruge genanvendtPVC i deres produkter. Europæisk regulering af fødevarekontakt-materialer, medicinsk udstyr og legetøj er andre eksempler påregulering, der i dag vanskeliggør brug af genanvendt plast. Stan-darder og kundespecifikationer udgør ligeledes væsentlige barrie-rer, hvor der stilles krav om sporbarhed, udseende og kvalitet.Der skal arbejdes på at fjerne eller mindske barriererne for at ska-be muligheder for de virksomheder, som har de gode ideer og somkan drive udviklingen.

Nye forretningsmuligheder

Tre centrale temaer

Barrierer

2. Øge genanvendelsen af plastaffald

12 mio. tons plastaffald deponeres hvert år i EU. Der er store øko-nomiske og miljømæssige potentialer i at få indsamlet en del afdette plast før det ender som affald. Forsyningssikkerhed, pris ogkvaliteten af det genanvendte plast kan stimulere virksomhedernetil at se forretningsmæssige muligheder i at erstatte jomfruelig plastmed genanvendt plast i nye produkter, så der bliver tale om egent-lig materialegenanvendelse.Der bør opstilles konkrete og realistiske EU harmoniserede mål forindsamling af forskellige plastfraktioner. Målene skal være kvalitati-ve ressourcemål forstået som mål for kvaliteten i indsamling, sorte-ring og oparbejdning, så slutproduktet ender med reelt at kunneerstatte jomfruelig plast. Den eksisterende afrapportering af nyttig-gørelsesmålene under affaldsrammedirektivet fokuserer fejlagtigtpå, hvad der samles ind og ser ikke på hvad der rent faktisk blivermaterialegenanvendt eller energiudnyttet.

3. Anvendelse af affaldshierarkiet

Det er en svaghed, at grønbogen ikke forholder sig tilstrækkeligtnuanceret til forholdet mellem materialegenanvendelse og energi-udnyttelse af plastaffald. Grønbogen bygger på affaldshierarkietspræmis om, at materialegenanvendelse altid er bedre løsning endenergiudnyttelse. Flere undersøgelser viser, at materialegenan-vendelse af plast langt fra altid er den miljømæssigt bedste løs-ning, men beror på plastens renhed, hvilket brændsel plasten for-trænger samt regionale og teknologiske forskelle. Spørgsmålet er,om grønbogen i tilstrækkelig grad rummer muligheden for at ind-drage disse parametre.Affaldsrammedirektivet giver mulighed for at fravige affaldshierar-kiet, hvis fravigelsen er begrundet i en livscyklustankegang ogmedfører en miljømæssig forbedring. Grønbogen bør i langt højeregrad adressere denne mulighed for fleksibilitet i affaldshåndterin-gen for at sikre, at ikke-genanvendelige plastfraktioner kan absor-beres af medlemslandene og ikke ender på deponi som i de11 EUlande, der deponerer over 60 % af deres plastaffald.

Øget genanvendelse

Affaldshierarkiet

Plastindustrien er den danske brancheforening for plastforarbej-dende virksomheder og for leverandører af de råvarer og maskiner,som industrien anvender. Vi ar 250 medlemmer. Ca. 25.000 an-satte er beskæftiget i branchen. 70 % af produktionen eksporteres.