Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 274
Offentligt
1243084_0001.png
1243084_0002.png
1243084_0003.png
Kulturhistoriske værdier i vandløbene.Ligesom mennesket har præget agerlandet og skovene er også vandløbene fra den mindste bæk tilde større åer i Danmark blevet påvirket af mennesket i årtusinder. Alt fra sejlads, vadesteder,udretning, omlægning, anlæggelse af borge og voldsteder, broer, vandmøller, engvandingsanlæg,vaskepladser, fiskedamme og elværker har sat sig spor i vandløbene. Tusinder af anlæg, der viserudnyttelsen af vandet til forskellige tider. Nogle af disse anlæg er i dag beskyttet af fredninger, menlangt de fleste er hverken registrerede eller beskyttede.Med implementering af EU's nye vandrammedirektiv er der lagt op til en biologisk forbedring afmiljøtilstanden i vandløbene. Kulturmiljørådene mener imidlertid at den fortolkning vandramme-direktivet har fået i Danmark, når det drejer sig om væsentlige kulturhistoriske anlæg, dels ikke er ioverensstemmelse med hvad der faktisk åbnes mulighed for i direktivet, dels vil være ødelæggendefor de sidste og bedste kulturhistoriske anlæg i de danske vandløb.Efter både amternes og kulturmiljørådenes nedlæggelse er det vores opfattelse af der er opstået etstort tomrum i såvel planlægning, registrering og bevaring af anlæg i vandløbene, en trussel der erblevet særlig aktuel efter implementeringen af vandrammedirektivet. Et af de store spørgsmål erHvem fastsætter hvad der er væsentlige interesser og på hvilket grundlag?Kulturmiljørådene støtter naturligvis de miljøtiltag, der gøres for at forbedre vandløbenes biologiskekvaliteter, men vi er af den opfattelse at der ses alt for snævert på sportsfiskerinteresser, og ikke påandre biologiske og kulturhistoriske værdier. Kulturmiljørådene vurderer at der ved at bevarevandmøller og andre tekniske anlæg, udover at bevare en væsentlig del af vores kulturarv kan givesden brede befolkning en flerstrenget oplevelse af både natur, kulturhistorie og teknik.Som i al anden bevaringspolitik er det vigtigt at have et overblik over mængden, betydningen ogbevaringsgraden af de enkelte anlæg inden der kan foretages et fagligt velbegrundet valg. Det erkulturmiljørådenes opfattelse at et sådant materiale ikke er til stede i nødvendigt omfang. I dekommuner hvor der allerede er indledt samarbejder med de statsanerkendte museer er det voresopfattelse at der helt savnes en overordnet plan og at det for mange museer vil være en opgave, derlangt overstiger det almindelige antikvariske arbejde.Hvilke interesser knytter sig til anlæggene:Arkæologiske interesserKulturhistoriske interesser , herunder bygningskulturVandtekniske interesser
Det er kulturmiljørådenes ønske at der for alle vandløb, både tidligere amtsvandløb ogkommunale vandløb bør foreligge kulturhistorisk, faglige registreringer.Der bør ske en prioritering af anlæggene, og forslag om fjernelse, delvis fjernelse ellerbevaring for alle anlæg.
Registreringer og prioriteringer findes for nogle af de tidligere amtsvandløb(Vejle Amt og FynsAmt.) I de regioner, hvor et sådant materiale ikke findes, bør der snarest ske en ny registrering. I dekommunale og private vandløb findes der ingen kulturhistoriske registreringer.Aktører:Statsanerkendte museer(arkæologi og kulturhistoriske vurderinger af eksisterende anlæg)Kulturstyrelsen (fredede bygninger og fortidsminder)Lokalhistoriske arkiver vedr. billede o.a. lokalt materiale.Kulturmiljørådene i DK (en koordinerende rolle mellem museer, kommuner, ejere ogorganisationer, tilvejebringelse af overblik på tværs af museer og kommuner)Kulturmiljørådene, der blev oprettet ved lov i 1996, men nedlagt igen i 2002, påtog sig i mangeamter et koordinerende arbejde mellem amter, museer og bevaringsorganisationer.Målat antallet af røde prikker på Naturstyrelsens kort vedrørende spærringer reduceresvæsentligtat alle fredede voldsteder og anlæg, hvor der berøres fredede bygninger udtages af planerne.at der indledes konstruktive samarbejder mellem kommunerne og de statsanerkendte museerat der udarbejdes kulturhistoriske registreringer for alle vandløbat der udarbejdes en plan for den enkelte kommunes vandløbat der tilgår museerne ekstra bevillinger til registrerings-og planlægningsarbejdetat museerne og kulturmiljørådene udpeger, hvad der ervæsentlige interesser.
HandleplanMiljøministeriet og Kulturministeriet opfordrer kommunerne til at der udarbejdes handleplaner forde kulturhistoriske anlæg i alle berørte vandløb.Kommunerne opfordres til at indlede samarbejder med de statsanerkendte museer ogKulturmiljørådene (hvor de findes)Miljøministeriet afsætter midler, der er øremærket til kulturhistoriske undersøgelser i vandløbene.På vegne af Kulturmiljørådene i DanmarkEllen Warring, Kulturmiljøråd FynHelge Torm, Kulturmiljørådet for Midt- og VestsjællandKontakt mail[email protected]

Skal det bevares??

Den nutid, der ikke selv ved, hvilken fortid den destruerer, er blind. Og det værste er, at den tvinger al fremtid til ogsåat blive det.