Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 188
Offentligt
1217535_0001.png
1217535_0002.png
Den nye skovI år 2007 blev det besluttet, at Naturstyrelsen skal etablereen 240 ha (hektar, 1 ha = 10.000 kvm) stor statsskov – TuneSkov – syd for Tune. De første træer blev plantet i april 2011i skovens syd-vestligste del. Skoven bliver etableret over denæste 20-30 år i samarbejde med I/S Vandsamarbejdet Greveog Greve og Roskilde kommuner. Skoven kommer til at liggeover et vigtigt grundvandsmagasin og samtidig meget bynærttil gavn for befolkningens friluftsliv og sundhed. Der skal ikkekun være træer i den nye skov, men også åbne naturområdertil glæde for naturen og besøgende. Endelig skal skoven ogsåproducere træ, som binder kuldioxid (godt for klimaet) og sombruges til f.eks. husbyggeri og møbler.
da det er væsentlig billigere end at plante egetræerne. Det varernogle år, inden man kan se at egetræerne er på vej og bliver tilung egeskov.
Plante- og dyrelivetEfterhånden som skoven vokser sig stor, vil de forskellige dyrog planter, som normalt findes i de danske skove, indvandre. Defugle, som bygger rede i buske og på jorden, kommer nærmestmed det samme. Der vil gå årtier, før de typiske skovbundsplanterindfinder sig i skoven. For at beskytte de nye træer mod råvildt,er arealerne typisk hegnet i de første 5-6 år - hegnet tages nedlige så snart træerne kan modstå råvildtet.
Skovens arealer og træartsvalgetDen røde ramme på kortet viser skovens grænser, når og hvisstaten får erhvervet alle ejendomme. Arealerne købes i fri han-del, når ejerne vil sælge. I 2010 købte staten 35 ha, og detteareal er på kortet indrammet i grønt. De hvid-skraverede arealerinden for skovens grænse er fortsat i privat eje – respektervenligst den private ejendomsret.Træartsvalget er tilpasset de lokale vækstforhold og fastlæg-ges i forbindelse med erhvervelsen af den enkelte ejendom.Skoven anlægges med hovedvægt på løvtræ, primært eg ogbøg, men af hensyn til variation og sikring af læ om vinterenplantes også nåletræer, navnlig rødgran og douglasgran. Vedprojektets ydergrænser plantes der brede skovbryn med brugaf mange forskellige danske træer og buske.Der plantes eller såes156.000 planter og frø i 2011 og 2012fordelt på 90% løvtræer, 8% nåletræer og 2% buske; i alt 23forskellige arter. På kortet er statens arealer vist samt hvilkearealer der er domineret af bøg (plantet i 2011), eg (såes i2012), eg med rødel og birk (såes i 2012) og douglasgranmed indblandet rødgran (plantet i 2011). Lysåbne arealer ervist i gult. Gruppevis indblanding af nåletræ og løvtræ er ikkevist. Sletten med bålpladsen bliver klar til brug i 2012, og veddenne plantes i 2012 hindbær, brombær, hassel og hyld samten gruppe valnøddetræer.
FærdselDu må færdes til fods overalt på Naturstyrelsens arealer - ogsåom natten. Motorkørsel er forbudt. Hunde skal holdes i snor aht.fuglene og andre skovgæster. I skoven er der en hundeskov, dvs.et område, hvor hunden må luftes uden snor, såfremt den er underfuld kontrol. Der må rides på skovens sletter og skovvejenes rabat-ter, men ikke på selve grusvejene (ridning ødelægger dem).Tag hensyn til de andre skovgæster og til naboerne i området.Respekter venligst den private ejendomsret.Skovrejsning og beskyttelse af grundvandetPlantning af skov i Danmark er ikke et nyt fænomen. Skov-arealet er siden begyndelsen af 1800-tallet ved plantninghævet fra ca. 3% til ca. 13% af landets areal. Formålet medskovrejsningen har varieret gennem tiderne - det samme harplaceringen af de nye skove og anvendelsen af de forskel-lige træarter.Et af de vigtigste formål med etableringen af Tune Skover at beskytte grundvandet. I Danmark er der god traditionfor, at drikkevand fremstilles af uforurenet grundvand. Dettegrundvand kan nøjes med en simpel behandling, beståendeaf iltning og filtrering, før det er klar til at drikke. Dette øn-skes fastholdt, og derfor er det af afgørende betydning, atgrundvandet også i fremtiden har en god kvalitet. Tune Skovyder god beskyttelse af grundvandet, fordi der ikke anven-des gødning, pesticider eller andre stoffer, som kan skadegrundvandet. Herved sikres en permanent beskyttelse af detgrundvand, der dannes under den nye statsskov.Glæd dig over den nye skov og brug den med omtanke – af hensyntil naturen og dit og mit drikkevand.Vil du vide mere, er du velkommen til at kontakte Naturstyrelsen -Østsjælland, Fægyden 1, 3500 Værløse. Tlf. 72 54 30 00. E-mail:[email protected] eller hjemmesiden: www.naturstyrelsen.dk
Kort omden nyestatsskovApril 2011←Hedeland
Tune←Lufthavneni Roskilde
Ka
rls
lundeCenter
Allers
vej
højvenje
Haslev
Træer i rækkerVed at plante træerne i rækker er det muligt at bekæmpe ukrudtved at harve mellem rækkerne. Ukrudtsbekæmpelsen er vigtig,fordi ukrudtet konkurrerer med træerne om vand, lys og næring,men den største fare er, at ukrudtet og navnlig græsserne givermusene gode betingelser. Musene gnaver barken af de småtræer og kan på den måde slå tusindvis af træer ihjel. Langsomt(over 30-40 år) vil rækkerne blive mere og mere usynlige i taktmed, at der fældes træer i skoven. Egeskoven bliver typisketableret ved såning med agern under en dækafgrøde af korn,
April 2011. Naturstyrelsen. Tryk: xxx

Tune Skov

I/S Vandsamarbejdet GreveRoskilde KommuneGreve Kommune