Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 188
Offentligt
1217529_0001.png
1217529_0002.png
Pressemeddelelse fra Foreningen af Vandværker i Danmark
Solrød Strand 6. februar 2013
Vandsektorloven
Drukner i bureaukrati: Folketingets miljøpolitikere besøgtetrængt Solrød VandværkVandsektorloven har medført et enormt bureaukrati for de forbrugerejede vandværker og vil over de kommendeår koste 800.000 danskere millioner af kroner.I dag besøgte Folketingets Miljøudvalg Solrød Vandværk, hvor de fik syn for sagen. FVD håber, at politikerne villøfte de private vandværker ud af loven, før prisstigningerne kommer.
Op til 500.000 kr. om året i dyre revisorregninger og øgede administrative omkostninger samt gældsætning medrenter for at vedligeholde vandværkerne og skifte målere. Det er blandt de konsekvenser, som de private for-brugerejede vandforsyninger oplever på grund af vandsektorloven.Loven blev vedtaget i 2009 af alle partier undtagen Liberal Alliance for at sænke vandpriserne. Men ifølge FVD,Foreningen af Vandværker i Danmark,vil loven medføre stærkt stigende vandpriser i de kommende år.I dag fik politikerne mulighed for at se problemerne med egne øjne, da Folketingets Miljøudvalg besøgte detprivate forbrugerejede Solrød Vandværk, der leverer drikkevand til ca. 20.000 mennesker.Solrød Vandværk må ikke bruge opsparingHer har den forbrugerejede forsyning store problemer på grund af den nye jernbane til Ringsted.- Den nye jernbane betyder, at vi skal omlægge vandledninger for ca. 5 millioner kroner. Men ifølge vandsektor-loven må vi ikke bruge vores opsparing og skal i stedet gældsætte os. Renterne kommer forbrugerne til at betaleover vandprisen sammen med de øgede udgifter til revisorer og administration. Jeg håber, at politikerne har hørtgodt efter i dag, for det er deres ansvar at lovgive, så vi kan drive en effektiv og billig vandforsyning,siger HansOdder, driftschef hos Solrød vandværk.Samtidig skal forsyningen betale opsparingen tilbage til forbrugerne, der ellers på de årlige generalforsamlingerhavde besluttet at henlægge penge til fremtidige investeringer. Egenkapitalen er væk til sommer, og derefterskal driften lånefinansieres i stedet. Solrød Vandværk forventer, at vandprisen vil stige med 30-50 procent.FVD: Vi skal ud af lovenI resten af landet står ca. 130 vandværker i samme situation, og FVD mener, at politikerne skal ændre loven, såde private vandværker ikke er underlagt de administrative byrder og i stedet kan forvalte forbrugernes forsyningpå forsvarlig vis.- De private forbrugerejede forsyninger bør løftes ud af loven hurtigst muligt. De er drevet af få mennesker, udli-citerer alle opgaver og har meget lave priser. Loven er en bureaukratisk skrivebordsløsning, der har skruet op foromkostningerne og snart vil få vandpriserne til at skyde i vejret. Derfor var det vigtigt her i dag at vise politikernefra miljøudvalget de helt konkrete konsekvenser af loven,siger Ole Wiil, formand for FVD.
Foreningen af Vandværker i DanmarkSolrød Center 22C, 1.2680 Solrød Strand
Tlf.: 5614 4242CVR: 9513 9655
www.fvd.dk[email protected]
Ifølge FVD rammer loven helt forkert, da den er baseret på de muli-ge besparelser i dekommunaleforsyninger og ikke tager højde forden faktiske effektivitet i deprivate, forbrugerejede andelsvandvær-ker,der historisk set har haft meget lave vandpriser.Udvalgsformand: Ser frem til evalueringVed dagens besøg deltog miljøudvalgets formand Lone Loklindt, oghun var glad for besøget:- Det er rigtig relevant at se og høre, hvad vandsektorloven på godtog ondt betyder lokalt, og det her er eksempler, man måske ikkehavde forestillet sig, da loven blev vedtaget, siger Lone Loklindt (R).Miljøudvalgets næstformand Anni Matthiesen (V) siger:- Jeg kan ikke se den sunde fornuft i at sætte en tilfældig kubikme-tergrænse. Det er godt at komme ud og få syn for sagen, hvad lovenrent faktisk betyder,siger Anni Matthiesen.Villum Christensen, Liberal Alliances miljøordfører siger:- Jeg har svært ved at vente på evalueringen af loven, og kunne godttænke mig at stille et beslutningsforslag, så vi måske kunne kommehelt tilbage til start, i stedet for at reparere på en syg lov,siger han.
Baggrund om vandsektorlovenVandsektorloven blev til i 2009 og havdetil formål at effektivisere vand- og spildevands-forsyningerne.Loven var primært rettet mod de kommu-nale vandforsyninger, der havde meget højevandpriser og omkostninger.Men i sidste øjeblik blev de private forbru-gerejede vandforsyninger, der udpumper mereend 200.000 m3 vand om året, også omfattet afloven, selvom de allerede var effektive med lavepriser, der lå langt under de kommunale ogendda under inflationen generelt.Loven skal evalueres i 2013 af et uaf-hængigt konsulentfirma. Miljøministeriet harsat opgaven i udbud i december 2012, men harendnu ikke udpeget hvilket.
For mere information:Ole Wiil, landsformand for FVD:2175 7244Hans Odder, driftsleder Solrød Vandværk:2083 3193Kontakt FVD for flere vandværkscases:5614 4242eller2020 9242
Foreningen af Vandværker i DanmarkSolrød Center 22C, 1.2680 Solrød Strand
Tlf.: 5614 4242CVR: 9513 9655
www.fvd.dk[email protected]