Miljøudvalget 2012-13
MIU Alm.del Bilag 141
Offentligt
1205606_0001.png
1205606_0002.png
1205606_0003.png
NaturstyrelsenHaraldsgade 532100 København Ø[email protected]kopi til:[email protected]
Dok. ansvarlig: CHBSekretær:Sagsnr.: s2012-1119Doknr: d2012-17041-2.014. december 2012

Høring - forslag til lov om ændring af planloven - Ophævelse af tilslut-

ningspligt til fællesantenneanlæg

Dansk Energi takker for muligheden for at afgive høringssvar på udkast til forslag om plan-lovsændring, herunder forslag om at ophæve bestemmelser i eksisterende lokalplaner ogservitutter om tilslutningspligt til fællesantenneanlæg (antenneforeninger).Mange af Dansk Energis medlemmer – energiselskaberne – har inden for de senere årigangsat en omfattende udrulning af fibernet-infrastruktur. Energiselskabernes fibernet ska-ber konkurrence og valgfrihed på tv og bredbånd i de lokalområder, hvor fibernettet anlæg-ges, og bidrager markant til Regeringens bredbåndsmål om, at alle husstande og virksom-heder i 2020 skal have adgang til mindst 100 Mbit/s.Energiselskaberne oplever tilslutnings- og betalingspligten til antenneforeninger som en mar-kant adgangsbarriere for fiberudrulning. Barrieren betyder, at energiselskaberne – i vidt om-fang – går uden om lokalområder, hvor der i lokalplaner mv. findes bestemmelser om tilslut-ningspligt til eksisterende anlæg. Konsekvensen er, at mange husstande og virksomhederafskæres adgang til højere bredbåndshastigheder, lavere priser og større valgfrihed på tv-forsyning.Barrieren med tilslutningspligten er særlig udtalt når antenneforeninger inkluderer tv-modtagelse i antennebidraget, der ellers er øremærket drift og vedligeholdelse af fællesan-læg. I den situation er der reelt tale om aftagepligt på tv, hvilket planloven ikke hjemler.Dansk Energi finder, at forslaget om ophævelse af tilslutningspligt til antenneforeninger er etrigtigt skridt på vejen til at skabe lige konkurrencemuligheder på det danske tv- og bred-båndsmarkedet.Vi står dog ganske uforstående overfor den foreslåede overgangsperiode på to år, hvilketbetyder, at afskaffelsen tidligst sker i foråret 2015 – altså ca. 2 ½ år fra nu.
2
I bemærkningerne til forslaget er overgangsperioden primært begrundet med, at antenne- oggrundejerforeninger skal sikres mulighed for at afvikle eventuel restgæld i de fællesantenne-anlæg, de ejer, og dermed ikke kommer i økonomisk klemme.Forslaget om ophævelse af tilslutningspligt udspringer af den mediepolitiske aftale for 2011-2014 som den tidligere regering, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance indgik i maj 2010. Herblev det aftalt, at tilslutningspligt til fællesantenneanlæg skulle bringes til ophør – dog gen-nem etablering af overgangsordning for at undgå en økonomisk klemme.I januar 2012 afleverede en tværministeriel arbejdsgruppe - i regi af Naturstyrelsen – en rap-port til flere relevante ministerier om ophævelse af tilslutningspligten til fælleantenneanlæg.Her konstateres, at restgælden for de antenneforeninger, som gør brug af tilslutningspligten ilokalplaner mv. - i de fleste tilfælde - er beskeden. Ret beset kan det ikke undre, da langt defleste antenneforeninger har eksistereret i 30-40 år. De fleste antenneforeninger har finansie-ret deres løbende netudbygning via medlemmernes tilslutningsbidrag.Vi står derfor meget uforstående overfor forslaget om, at indføre en generel overgangsperio-de på to år. Det oprindelige udgangspunkt i medieaftalen fra 2010 om, at indføre et nødven-digt beskyttelsesværn over antenneforeninger med gældsætning, har efterfølgende vist sigikke at være nævneværdig relevant. En generel overgangsordning anses derfor ikke som enproportional løsning.At udskyde ikrafttrædelsen for ophævelse af tilslutningspligten til en gang i 2015 vil i høj gradgavne TDC, som er den dominerende leverandør af tv og bredbånd til de mere end 300 pri-vate antenneforeninger i Danmark, og dermed være til fortsat og yderligere skade for konkur-rencen.Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i en analyse fra nov-2011 af det danske tv-markedkonkluderet, at TDC-koncernen (TDC, YouSee) indtager en meget stærk markedsstilling pådet danske tv-marked. Styrelsen påpeger, at tilslutningspligten til antenneforeninger begræn-ser konkurrencen og forbrugernes valgfrihed – og dermed bidrager til at fastholde TDC’s po-sition.Erhvervsstyrelsen har i den seneste markedsundersøgelse fra aug-2012 af det danske bred-båndsmarked konkluderet, at TDC, med en markedsandel på over 70 procent har, og indenfor den nærmeste årrække vil fastholde, en dominerende markedsposition. Den ringe kon-kurrence på bredbånd i Danmark kan også aflæses i EU-kommissionens årlige temperatur-måling af bredbåndskonkurrencen i EU27, hvor Danmark ligger i bunden som nr. 24.Endelig har EU-kommissionen siden 2008 påpeget et konkurrenceproblem med tilslutnings-pligten til antenneforeninger. Kommissionen har i jan-2011 opfordret til, at Danmark ”hurtigtvedtager den nødvendige lovgivning med henblik på at fjerne obligatorisk medlemskab aflokale antenneforeninger, så adgangen til markedet eller indførelsen af bredbåndsnet (fiber-bredbånd eller anden teknologi) ikke hindres” (E-010292/2010).
3
Naturstyrelsen har i den førnævnte rapport skønnet, at tilslutningspligten ”kun” findes i ca.1.100 lokalplaner, der tilsammen omfatter 50-100.000 husstande på landsplan. Dansk Energihar i et høringssvar til Naturstyrelsen anført, at det reelle antal er markant højere, nok nær-mere 2-300.000 husstande på landsplan. Alene i Vejle kommune findes 250 lokalplaner, somindeholder bestemmelser om tilslutningspligt til fællesantenne.På den baggrund skal Dansk Energi opfordre til, at tilslutningspligten til antenneforeningergenerelt afskaffes straks i forbindelse med lovens ikrafttrædelse i 2013, men at den foreslåe-de overgangsordning på to år fastholdes for eventuelle antenneforeninger med større gæld-sætning, så disse antenneforeninger får mulighed for at afvikle restgæld, og dermed undgåaf komme i en økonomisk klemme.Et sådan forslag vil vi anse som værende proportionalt i forhold til den aktuelle situation, ogstemme bedre overens med den politiske aftale om at ophæve bestemmelser i lokalplanermv. om tilslutningspligt til antenneforeninger.Vi står naturligvis til rådighed med flere oplysninger om de konkurrencemæssige udfordringerpå det danske tv- og bredbåndsmarked.
Med venlig hilsenDansk EnergiChristian BergChefkonsulent