Ligestillingsudvalget 2012-13
LIU Alm.del Bilag 93
Offentligt
18-09-2013:PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
DET GÅR LANGSOMT FREMAD MED LIGELØNNENLønforskellen mellem mænd og kvinder i Danmark blevet mindre siden de sene 1990’ere, viser SFI’s
forskning. Det hænger bl.a. sammen med, at kvinder er blevet bedre uddannede. Men det går stadig
langsomt med at udligne forskellene mellem mænds og kvinders løn.
Du får stadig alt andet lige mindre i lønposen, hvis du hedder Eva, end hvis du hedder Adam. SFI har fulgtudviklingen i lønforskellen mellem mænd og kvinder siden 1997. En ny rapport bringer tallene på området op til2011, og trækker de store linjer op for hele perioden.
Mindre lønforskelle i det offentlige
Undersøgelsen viser, at lønforskellene mellem mænd og kvinder er blevet mindre i de 15 år, der er gået. Faldeter mest udtalt i den offentlige sektor, mens det er ret beskedent på arbejdsmarkedet som helhed.
Der er dog stadig relativt store forskelle på, hvad mænd og kvinder får i betaling for deres arbejde. Dengennemsnitlige lønforskel mellem kønnene på hele arbejdsmarkedet ligger på mellem 13 og 17 pct. Tager manhøjde for, at mænd og kvinder typisk tager forskellige uddannelser, varetager forskellige job og ofte ogsåvælger at arbejde i forskellige sektorer, er lønforskellen på mellem 4 og 7 pct.
Kvinder bliver bedre uddannet
Udviklingen hænger bl.a. sammen med, at kvinder er blevet bedre uddannet. Men tallene viser, at kvinderneslet ikke har fået det fulde udbytte af den udvikling, fortæller seniorforsker Mona Larsen:
”Mange har haft en forestilling om, at når kvinder blev lige så højt uddannede som mænd, så ville lønforskellenogså blive væsentligt mindre. Men selv om kvinderne for flere år siden har overhalet mændene, hvad angårgennemsnitlig uddannelseslængde, så er forskellen mellem de to køns lønniveau fortsat stor. Det bliverspændende at se i de kommende år, om faldet i lønforskellene fortsætter”, siger Mona Larsen.
Rapporten er bestilt af Beskæftigelsesministeriet og bygger på registerdata om ansatte på det meste afarbejdsmarkedet i alderen 25-59 år.