Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 97
Offentligt
NOTATTil Folketingets Kulturudvalg27. februar 2013
Bekæmpelse af matchfixing under det danske EU-formandskabPå et samråd i Folketingets Kulturudvalg den 11. januar 2013 om bekæmpelse afmatchfixing tilkendegav kulturministeren at ville fremsende en oversigt til udvalget omaktiviteter relateret til bekæmpelse af matchfixing under det danske EU-formandskab iforåret 2012.Bekæmpelse af matchfixing var en af 4 hovedprioriteter på idrætsområdet under detdanske EU-formandskab, som bestod af:1. Forhandlinger om det faglige indhold af idrætskapitlet i Kommissionens forslagtil budget2. Antidoping3. Indsatsen imod matchfixing4. BreddeidrætBaggrunden for indsatsen på matchfixingområdet under det danske EU-formandskabArbejdet med bekæmpelse af matchfixing sker i internationalt regi både i Europarådetog i EU. Flere af sportens organisationer har også fokus på problemstillingen – bl.a. iregi af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).Indsatsen under det danske EU-formandskab skal ses i lyset af arbejdet i EU sidenikrafttrædelsen af Lissabontraktaten i december 2009, hvor sportsområdet formelt blevEU-samarbejdsområde på samme vis som fx kulturområdet, herunder den arbejdsplanfor sportsområdet, Rådet vedtog i maj 2011. Det skal endvidere ses i lyset af arbejdetunder det polske EU-formandskab i efteråret 2011 og arbejdet i den ekspertgruppe om”Good Governance in Sport”, som blev nedsat af Rådet i maj 2011. Endelig skal det ses ilyset af arbejde i regi af henholdsvis Europarådet og Den Internationale OlympiskeKomité (IOC).EURådet vedtog i november 2011 konklusioner om bekæmpelse af matchfixing. Konklusio-nerne indeholder bl.a. fokus på:- At god forvaltningsskik indenfor sport er afgørende for at imødegå matchfixing.- At effektive og afskrækkende sanktioner er nødvendige for at imødegå matchfi-xing. Rådet støtter derfor Kommissionens rapport om de nationale juridiskerammer for ”bedrageri i idræt” herunder særligt matchfixing.- At EU’s tiltag på området skal supplere tiltag fra sportens egne organisationersamt spiludbydere.
Dok. nr. 1639221
Side 2
I konklusionerne opfordrer Rådet desuden både EU-Kommissionen og medlemsstaternetil at bidrage til ekspertgruppen "Good Governance in Sport", der blev nedsat i medføraf Rådets arbejdsplan på sportsområdet med særligt fokus på bekæmpelse af matchfi-xing.EU-Kommissionen (DG EYCA) offentliggjorde i foråret 2012 en rapport over de 27 EU-landes straffebestemmelser på området. Rapporten blev drøftet i ekspertgruppen om”Good Governance in Sport” i marts 2012 og var en del af baggrunden for den rapportfra ekspertgruppen, som blev udarbejdet i foråret 2012 og var klar til drøftelse i Råd-sarbejdsgruppen i juli 2012 umiddelbart efter det danske formandskab. Danmark hardeltaget i ekspertgruppen.Kulturministeriet afholdt den 31. maj og 1. juni 2012 et uformelt møde for sportsdirek-tørerne i EU – dvs. de sportsansvarlige embedsmænd i de 27 EU-lande. Endvidere del-tog på førstedagen af mødet repræsentanter fra Norge, Europarådet samt repræsentan-ter fra en række internationale idrætsorganisationer og spiludbydere. Matchfixing varet af hovedemnerne på mødet.På førstedagen var der oplæg fra det australske sportsansvarlige ministerium med fo-kus på den australske indsats på området og fra Interpol med fokus på Interpols ind-sats. Endvidere drøftedes på baggrund af et overblikspapir over indsatser i relevante fo-ra bl.a. kommende initiativer, eksempler på velfungerende samarbejdsformer samt be-hovet for nye samarbejder, herunder på tværs af idrættens organisationer. På andenda-gen drøftede EU-landene fokus i det fremadrettede EU-samarbejde.Som opfølgning på rapporten fra ekspertgruppen om ”Good Governance in Sport” fort-satte drøftelserne på EU-niveau om EU’s indsats mod matchfixing i efteråret 2012. Detcypriotiske formandskab fremlagde i november 2012 et udkast til konklusioner, som detdog ikke lykkedes at opnå enighed om i Rådet. Det nuværende irske formandskab over-vejer pt., hvordan man skal arbejde videre med problemstillingen.Matchfixing involverer ofte væddemål hos spiludbyderne, hvorfor EU-Kommissionenogså af den grund interesserer sig herfor. Den 24. marts 2011 udsendte Kommissionen(DG MARKT) en grønbog om online spil, hvor sportens integritet var et fokusområde.Skatteministeriet var i forbindelse med det danske EU-formandskab i kontakt medKommissionen om udmøntning af grønbogen. Den 20. oktober 2012 udsendte Kommis-sionen som opfølgning på grønbogen en meddelelse benævnt ”Mod et samlet europæiskregelsæt for onlinespil”, som fokuserer på tiltag angående 5 områder (bl.a. vedr. match-fixing), hvor der oplistes en række initiativer for Kommissionen og medlemsstaterne –bl.a. for at skabe bedre samarbejde mellem staterne. Kommissionen har sidst i 2012nedsat en ekspertgruppe med repræsentanter for medlemsstaterne, som bl.a. skal råd-give og bidrage med praksis i forbindelse med udarbejdelse af EU-initiativer på områdetfor onlinespil.
Side 3
EuroparådetInternationalt fokus på bekæmpelse af matchfixing sker som nævnt også i regi af Euro-parådet.Europarådet afholdt et ministermøde for de sportsansvarlige ministre i marts 2012.Sportsministrene vedtog en resolution om matchfixing. På ministermødet deltog ogsårepræsentanter fra sportsorganisationer og spiludbydere.Der var på mødet bred enighed om, at der er behov for at sætte ind over for matchfixing,som på internationalt plan udgør en trussel mod sporten. Ministrene var enige om påinternationalt niveau at tage skridt til at forhindre matchfixing. Konkret blev det be-sluttet, at et udvalg under Europarådet (det såkaldte Enlarged Partial Agreement onSport) i samarbejde med væsentlige interessenter skulle påbegynde et arbejde med atudforme en mulig konvention til bekæmpelse af matchfixing.Danmark holdt som EU-formandskab i forbindelse med ministermødet et indlæg omsamarbejdet mellem Europarådet og EU, herunder på matchfixingområdet.Konventionsforhandlingerne blev iværksat i efteråret 2012. Danmark er repræsentereti forhandlingerne ved repræsentanter fra Kulturministeriet, Justitsministeriet og Skat-teministeriet.Som oplyst af kulturministeren på samrådet i Folketingets Kulturudvalg den 11. januar2013, har Kulturministeriet sammen med Justitsministeriet og Skatteministeriet tagetinitiativ til et bredt samarbejdsforum i regi af Kulturministeriet vedrørende konventi-onsforhandlingerne. Samarbejdsforummet omfatter de relevante ministerier (dvs. Kul-turministeriet, Justitsministeriet, Skatteministeriet og Spillemyndigheden), de mest re-levante aktører fra idrætten (dvs. Danmarks Idræts-Forbund, DBU, Dansk Håndbold-forbund, Spillerforeningen og Håndboldspillerforeningen) samt spiludbyderne (dvs.Danske Spil og de nye spiludbydere på det danske spilmarked).
Side 4
IOCIOC nedsatte i foråret 2011 en arbejdsgruppe med det formål at bekæmpe matchfixing.Gruppen bestod af højtstående repræsentanter fra regeringer, spiludbydere og sports-bevægelsen.I februar 2012 afholdtes et møde i arbejdsgruppen med henblik på vedtagelse af kon-klusioner om problemstillingen baseret på konklusionsudkast fra tre underarbejds-grupper.Kulturministeren og statsministeren var i egenskab af det danske EU-formandskab in-viteret til drøftelsen i arbejdsgruppen i februar 2012. Kulturministeriet var repræsente-ret på mødet.
Esben HovgaardDepartementet