Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 62
Offentligt
1204534_0001.png
1204534_0002.png
1204534_0003.png
1204534_0004.png
1204534_0005.png
1204534_0006.png
1204534_0007.png
1204534_0008.png
FULD TALEArrangement:Samråd om matchfixingÅbent eller lukket:ÅbentDato og klokkeslæt:11. januar 2013 kl. 13.00-14.30Sted:Christiansborg værelse 2-080Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Kontorchef Bente Skovgaard Kristensen (MI)Kontaktperson:Mobil: 51 88 67 69Samrådsspørgsmål FMinisteren bedes redegøre for baggrunden for sinvurdering af, at matchfixing er på vej til Danmark,jf. ministerens udtalelser på sporten.tv2.dk den 2.oktober 2012 i artiklen ”Kulturministeren advarer:Matchfixing i Danmark”, og hvilke initiativer hanvil iværksætte for imødegå matchfixing i Danmark?Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Geert-sen (V).Det bemærkes, at også justitsministeren erkaldt i samråd:Samrådsspørgsmål G (til Justitsministeren):Ministeren bedes redegøre for, hvorledes politiet el-ler andre myndigheder under ministerens ressorthåndterer den af kulturministeren definerede ud-fordring med matchfixing i Danmark, og om mini-steren agter at iværksætte nye initiativer inden forsit ressort med henblik på at bekæmpe matchfixingi Danmark?10 . januar 2013
[Indledning]Tak for muligheden for at komme her i dag sammenmed justitsministeren og redegøre for regeringensindsats mod matchfixing.
Dok. nr. 1588955
Side 2
Jeg vil indledningsvis godt slå fast, at jeg er gladfor, at vi i regeringen og i samarbejde med idrættenog spiludbyderne er godt i gang med en indsats modmatchfixing – ogsåindenvi har set store sager ommatchfixing i Danmark.Matchfixing er et problem, som truer idrættens in-tegritet på tværs af landegrænser og idrætsgrene.Matchfixing er rendyrket snyd. Det kan forekommei forskellige former – men alle har den fællesnæv-ner, at det er snyd. Og det går ud over idrættenstroværdighed.Problemet har gennem de seneste år fået stigendeopmærksomhed fra internationale organisationer,regeringer, idrætsbevægelsen og spilindustrien –desværre på en kedelig baggrund. Der har væretadskillige matchfixingsager inden for en rækkeidrætsgrene, fx fodbold, håndbold, cricket og tennis,for blot at nævne nogle stykker. Sagerne er foregåeti forskellige lande.
Side 3
Der har været større sager i en række europæiskelande – fx har Tyskland, Frankrig, Italien, Finlandog Norge været ramt af matchfixingsager. Bl.a.Danmarks Idræts-Forbund og Dansk Boldspil Uni-on har udtrykt bekymring for, om vi får sager iDanmark.I Danmark er vi indtil videre sluppet for storematchfixingsager. Der har i løbet af december ogjanuar i pressen været omtalt en sag om matchfin-xing i dansk fodbold. DBU har oplyst, at man stadiger i færd med at afdække sagen, og at man vil frem-lægge alle sagens forhold, så snart sagen er fuldtbelyst.Selvom vi ikke ved andet om den sag, end det vikan læse i aviserne, og selvom vi endnu kun harværet ramt af såkaldt mindre matchfixingsager iDanmark, er der ingen grund til at tro, at vi kan gåfri for problemet her i Danmark. Udviklingen inter-nationalt gør, at det er nødvendigt at se med storalvor på problemet med matchfixing.
Side 4
Matchfixing er jo et problem inden for sportens ver-den. Både i Danmark og internationalt er et væ-sentligt princip inden for sportens verden, at denhar en høj grad af autonomi, og at sporten kun i be-grænset omfang reguleres af myndigheder og gen-nem lovgivning. Princippet fører til, at sporten i højgrad internationalt sørger for sine egne regelsæt.Det er derfor også vigtigt for mig at få sagt, at det ihøj grad er sportens ansvar at tage hånd om pro-blemer inden for sportens verden. Det gælder ogsåmatchfixing.Derfor skal indsatsen mod matchfixing ske i etsamarbejde mellem idrættens organisationer, spil-udbydere og myndigheder. Vi har sammen et an-svar for at gøre, hvad vi kan, for at bekæmpematchfixing.Alt det gør, at regeringen gennem længere tid haftfokus på problemstillingen.
Side 5
Derfor har Kulturministeriet gennem det sidste årværet i god og tæt dialog med de relevante aktørerom matchfixing.Der er tale om et bredt samarbejde. De relevanteministerier – dvs. Kulturministeriet, Justitsmini-steriet, Skatteministeriet og Spillemyndigheden –deltager. De mest relevante aktører fra idrættendvs. Danmarks Idræts-Forbund, DBU, Spillerfor-eningen, Dansk Håndboldforbund og Håndboldspil-lerforeningen deltager. Og samarbejdet inkludererogså spiludbyderne dvs. Danske Spil og de nye spil-udbydere på det danske spilmarked.Kulturministeriet er sammen med Justitsministeri-et og Skatteministeriet initiativtagere til dette bre-de samarbejdsforum, som foregår i regi af Kultur-ministeriet. Der har i 2012 været afholdt tre møderi dette forum. Det næste møde bliver afholdt imarts.I det brede samarbejdsforum sker der først ogfremmest en erfaringsudveksling og gensidig orien-
Side 6
tering om initiativer på området hos de respektiveaktører.Kulturministeriet, Justitsministeriet og Skattemi-nisteriet og Spillemyndigheden anvender endvideresamarbejdsforummet til at få input til det arbejde,myndighederne deltager i internationalt.Et vigtigt og konkret internationalt initiativ, somregeringen prioriterer højt, er det arbejde, der på-går i regi af Europarådet med at udarbejde en mu-lig international konvention mod manipulation afidrætsresultater.Regeringen lægger stor vægt på konventionsarbej-det, som går ud på at lave nogle fælles minimum-rammer for henholdsvis myndighedernes indsats,for idrætten, for spiludbyderne og for samarbejdetmellem aktørerne.Der er næppe tvivl om, at de største og sværeste ogmest alvorlige sager har internationalt perspektiv,
Side 7
og det er derfor utroligt vigtigt, at vi får nogle in-ternationale regler og rammer på området.Der foregår også et vigtigt arbejde med at bekæmpematchfixing i EU. Det sker både inden for idræts-området og inden for spilleområdet – altså marke-det for sportsvæddemål.Og sidst men ikke mindst vil jeg nævne, hvad vi gøri forhold til danske regler. Her iværksætter vi i lø-bet af kort tid en arbejdsgruppe, som i lyset af deinternationale forhandlinger skal se de danske reg-ler efter i sømmene, herunder både de relevante de-le af idrættens og spiludbydernes egne regelsæt ogaktiviteter samt dansk lovgivning.Også her er det vigtigt, at det sker i et bredt sam-arbejde mellem de relevante interessenter. Mit mi-nisterium har i går sendt et udkast til kommissori-um i høring blandt interessenterne. Jeg forventer,at arbejdsgruppen kan afslutte sit arbejde i løbet af2013. Herefter vil vi have det fornødne grundlag forat beslutte, om der skal tages yderligere initiativer.
Side 8
Det arbejde, vi allerede er godt i gang med og yder-ligere vil intensivere her i 2013, mener jeg, er denrigtige tilgang til bekæmpelsen af matchfixing, ogjeg er glad for, at alle parter har valgt at deltagekonstruktivt i samarbejdet. Vi kan kun bekæmpematchfixing effektivt, hvis alle aktører gør, hvad vikan, for at forebygge og bekæmpe problemet.