Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 40
Offentligt
TALEArrangement:Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold mini-steren bør være opmærk-som på:Kontaktperson:Samråd i Folketingets Kulturudvalg om statslige støt-temidler til kulturinstitutioner og Fregatten JyllandÅbentTirsdag d. 20. november kl. 16.15 – 18.15Folketinget, lokale 2-13310 min - herefter spørgsmål31. oktober 2012
Katrine Tarp
Der er efter ønske fra Kim Andersen (V) og Michael Aastrup Jensen (V) stillet følgendespørgsmål til ministeren:Samrådsspørgsmål JMinisteren bedes redegøre for, med henvisning til ministerens e-mail af 23. maj2012 til Flemming Møller Mortensen, hvilke lokale museer ministeren ser somoplagte partnere for Fregatten Jylland at indgå en samdriftsaftale med underhensyn til de særlige vilkår, der gør sig gældende for et museum, hvis virksomhed inde-bærer vedligeholdelse af et gammelt træskib.Samrådsspørgsmål KMinisteren bedes redegøre for, om det forsat er hans forslag, som nævnt i sine-mail af 23. maj 2012 til Flemming Møller Mortensen, at Fregatten Jyllandlukker de af museets aktiviteter, der ikke giver overskud, og er dette forslag givet påbaggrund af en gennemgang af økonomien i museets aktiviteter?Samrådsspørgsmål LMinisteren bedes redegøre for i hvilket omfang private fonde yder bidrag tilvedligeholdelse af nationale mindesmærker sammenlignet med omfanget affondenes bidrag til nyindkøb, istandsættelser og nybyggeri.Samrådsspørgsmål MKan ministeren oplyse i hvilket omfang der fra EU ydes bidrag til vedligeholdelse af na-tionale mindesmærker i medlemslandene?
Indledning
Først vil jeg gerne indlede med at sige, at jeg er glad for, at viafholder dette samråd i en situation, hvor det nu faktisk er lyk-
Dok. nr. 1519455
Side 2
kedes at finde flere midler til Fregatten Jylland. Som bekendtblev udfaldet af finanslovsaftalen, at fregatten nu vil modtageen fast bevilling på 300.000 kr. årligt samt en fireårig bevillingpå 1,7 mio. kr.
Den nye bevilling på finansloven til fregatten er givet til, at derkan opretholdes en fortsat vedligeholdelsesindsats, som sikrerskibet for eftertiden. Derudover er det specifikt anført, at bevil-lingen skal anvendes til at etablere en varig løsning på skibetsbevaringstilstand.
Dette er en meget klar understregning af den pointe, som jeghar fremført igen og igen i denne sag: At man fra fregattensside skal arbejde på at finde varige og bæredygtige løsninger.
Man kan ikke som selvejende kulturinstitution forvente, atmidlertidige offentlige tilskud forlænges i det uendelige, og det
Side 3
ernødvendigt for fregattens bestyrelse og ledelse, at de nu ar-bejder benhårdt på at skabe en bæredygtig økonomi.
Jeg håber, at regeringen med ekstrabevillingen øger fregattenschance for succes med dette forehavende. Regeringen har nustrakt sig til det yderste inden for et meget stramt budget.
Som en yderligere støtte til træskibsbevaringen generelt harSkibsbevaringsfonden fået 1,8 mio. kr. ekstra i en fireårig peri-ode til det store arbejde, som man udretter i forhold til de pri-vate og foreningsejede skibe.
Udvalget har anmodet mig om at besvare 4 spørgsmål. Jeg vilbesvare spørgsmål J og K først og derefter spørgsmål L og M.
Samrådsspørgsmål J
Ministeren bedes redegøre for, med henvisning til ministerense mail af 23. maj 2012 til Flemming Møller Mortensen, hvilke
Side 4
lokale museer ministeren ser som oplagte partnere for Fregat-ten Jylland at indgå en samdriftsaftale med under hensyn til desærlige vilkår, der gør sig gældende for et museum, hvis virk-somhed indebærer vedligeholdelse af et gammelt træskib.
Samrådsspørgsmål K
Ministeren bedes redegøre for, om det forsat er hans forslag,som nævnt i sin e mail af 23. maj 2012 til Flemming MøllerMortensen, at Fregatten Jylland lukker de af museets aktivite-ter, der ikke giver overskud, og er dette forslag givet på bag-grund af en gennemgang af økonomien i museets aktiviteter?
Svar på samrådsspørgsmål J og K
Min mail til Kulturudvalgets formand fra d. 23. maj 2012 blevskrevet på baggrund af en henvendelse fra fregattens direktørtil mig og Kulturudvalgets formand , som redegjorde for, atfregatten var tæt på betalingsstandsning og afvikling af aktivi-teterne.
Side 5
Kulturudvalgets formand spurgte til, hvordan man kunne for-holde sig til de økonomiske problemer. I svaret oplister jegnogle principielle muligheder for at tilpasse institutionens akti-vitetsniveau og for at organisere opgaverne på en anden måde.
I en situation hvor økonomien ikke hænger sammen, er detnogle helt nødvendige overvejelser at gøre sig. Men jeg må un-derstrege, at Fregatten Jylland er en selvejende institution, ogat jeg som minister hverken vil eller kan træffe ledelsesmæssi-ge beslutninger på institutionens vegne.
Kulturministeriet har ikke foretaget en selvstændig analyse aføkonomien i fregattens aktiviteter. Jeg har i mit svar til Flem-ming Møller Mortensen af d. 23. maj alene reageret i forhold tilde oplysninger, som fregatten selv har fremlagt. På baggrund affinanslovsaftalen for 2013 anser jeg ikke længere risikoen forbetalingsstandsning for aktuel.
Side 6
I forlængelse af min mail til Flemming Møller Mortensen kanjeg oplyse, at jeg på mit møde med fregattens ledelse i augustspurgte jeg til kommunens og bestyrelsens overvejelser om atorganisere opgaverne på en anden måde og eventuelt i samar-bejde med andre institutioner.
Formålet kunne i så fald være at effektivisere f.eks. via fællesadministration og drift. Mens et relevanskriterium i forhold tilsamarbejdspartnere kunne være geografisk beliggenhed ellerfaglige synergier i forhold til det maritime område. Jeg fik ikkeindtryk af, at det var løsninger som bestyrelsen fandt relevante.
Svar på spørgsmål L og M
Hermed kommer jeg til besvarelsen af de to andre spørgsmål,som er blevet stillet.
Side 7
Samrådsspørgsmål L
Ministeren bedes redegøre for i hvilket omfang private fondeyder bidrag til vedligeholdelse af nationale mindesmærkersammenlignet med omfanget af fondenes bidrag til nyindkøb,istandsættelser og nybyggeri.
Samrådsspørgsmål M
Kan ministeren oplyse i hvilket omfang der fra EU ydes bidragtil vedligeholdelse af nationale mindesmærker i medlemslande-ne?
Det første spørgsmål retter sig mod private fondes virksomhedi Danmark. Der findes ikke samlede opgørelser, der umiddel-bart giver svar på spørgsmålet. Kulturministeriet har undersøgtsagen, men konstateret, at det ikke umiddelbart lader sig gøreat læse ud af fondenes årsregnskaber, hvilke donationer der errettet mod henholdsvis vedligeholdelse af nationale mindes-mærker, nyindkøb, istandsættelser og nybyggeri.
Side 8
Når det er sagt, så er både jeg og spørgerne sikkert på det renemed, at en typisk fondsdonation til kulturelle formål går tilf.eks. projekter eller nyanskaffelser frem for drift og vedlige-hold. Der findes dog eksempler på, at fondsdonationer bidragertil vedligeholdelse af monumenter. F.eks. Velux-fondens bi-drag til overdækningen af Jellingestenene eller A.P. Møller-fondens bidrag til istandsættelse af Hammershus.
Med hensyn til spørgernes sidste spørgsmål har ministeriet un-dersøgt forholdet, og har fået oplyst, at EU støtter vedligehol-delsen af kulturarv i medlemslandende i en række programmer,blandt andet EU's kulturprogram og den regionale udviklings-fond. Man bruger imidlertid ikke udtrykket ”nationale min-desmærker”, men derimod med den bredere betegnelse ”main-tenance of cultural heritage”. Det lader sig derfor ikke gøre atspecificere, hvad der er gået til vedligeholdelse af nationalemindesmærker i medlemslandene.