Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 223
Offentligt
1268560_0001.png
1268560_0002.png
1268560_0003.png
1268560_0004.png
Grund- og nærhedsnotatTil Folketingets EuropaudvalgForslag til Rådets afgørelse om, hvilken holdning EU skal have tilforretningsordenen for Komitéen for Kulturelt Samarbejde, der nedsættesi medfør af Protokollen om kulturelt samarbejde til Frihandelsaftalenmellem på den ene side EU og dets medlemsstater og på den anden sideRepublikken KoreaKOM (2012) 4631. ResuméEU og Sydkorea indgik i 2010 en frihandelsaftale, der bl.a. rummer enkulturprotokol, hvis implementering skal overses af en Komité for kultureltsamarbejde jf. protokollens artikel 3. Komitéens formål er at agere som dialogforummellem Sydkorea og EU og dets medlemsstater. Komitéen skal endvidere overseimplementeringen af kulturprotokollen samt træffe beslutninger og komme medanbefalinger mht. spørgsmål, der er dækket af protokollen. Komitéen nedsættes vedRådets afgørelse, der fastlægger udvalgets forretningsorden.Forslaget har under det irske formandskab været behandlet i Rådetskulturarbejdsgruppe og var oprindeligt sat på dagsordenen for rådsmødet(uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 16.-17. maj 2013. Forslaget udgikimidlertid af rådsmødedagsordenen i en sen fase.Det litauiske formandskab har den 2. juli 2013 udsendt forslaget til Rådetsafgørelse med udkast til Komitéen for kulturelt samarbejdes beslutning omvedtagelse af komitéens forretningsorden som bilag samt selve forretningsordenensom bilag til bilaget i stilleprocedure med frist den 4. juli kl. 17. Forslaget vilherefter blive forelagt for Coreperm.h.p. vedtagelse.2. BaggrundEU og Sydkorea indgik i 2010 en frihandelsaftale, der bl.a. rummer en Protokol omkulturelt samarbejde, hvis implementering skal overses af en Komité for kultureltsamarbejde jf. protokollens artikel 3.Kulturprotokollen fastlægger overordnet en ramme for deltagelse i en politiskdialog om samarbejde og fremme af udvekslinger i forbindelse med kulturelleaktiviteter. Protokollen har således til hensigt at facilitere og fremme udvekslingenaf kulturelle aktiviteter, varer og tjenesteydelser, også inden for det audiovisuelleområde.Protokollens artikel 3 slår fast, at der skal nedsættes en komité senest 6 månederefter, at protokollen er taget i anvendelse. Komitéen skal nedsættes på baggrund afen rådsafgørelse, der fastlægger udvalgets forretningsorden.4. juli 2013
Dok. nr. 1815179
Side 2
Forslaget har under det irske formandskab været drøftet i Rådetskulturarbejdsgruppe og var sat på dagsordenen for rådsmødet (uddannelse,ungdom, kultur og sport) den 16.-17. maj 2013. Punktet udgik imidlertid i en senfase af rådsmødedagsordenen.3. Formål og indholdForslaget til Rådets afgørelse har til formål at nedsætte og fastlæggeforretningsgangene for Komitéen for kulturelt samarbejde mellem på den ene sideEU og dets medlemsstater og på den anden Sydkorea, jf. FrihandelsaftalensKulturprotokol. Komitéen skal agere som dialogforum for partnerne med henblikpå at videndele og afklare potentielle udeståender indenfor Kulturprotokollensrammer.Forslaget til Rådets afgørelse slår fast, at Kulturprotokollens artikel 5, der givereuropæiske og sydkoreanske co-produktioner på AV-området adgang til regionalestøtteordninger til promovering af kulturindhold i periode på tre år efter, atprotokollen er taget i anvendelse, ikke skal forlænges, medmindre der i Rådet erkonsensus om at forlænge perioden.Af forretningsordenen, som er bilag til bilag til forslaget til Rådets afgørelse,fremgår det, at Komitéen skal have to formænd fra hhv. Sydkorea (fra landetskulturministerium) og Kommissionen (Generaldirektoratet for Uddannelse ogKultur). Komitéen skal mødes en gang om året, efter opfordring af en af parterne.Komitéen kan træffe beslutninger og give anbefalinger inden forKulturprotokollens område. Derudover indeholder forretningsordenenbestemmelser vedrørende procedurer og frister for dagsorden, mødedokumenter,referater mv.4. Europa-Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke høres.5. NærhedsprincippetSpørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.6. Gældende dansk retSpørgsmålet om gældende dansk ret er ikke relevant.7. KonsekvenserLovmæssige konsekvenserForslaget til Rådets afgørelse vedr. forretningsordenen for Komitéen for kultureltsamarbejde mellem på den ene side EU og dets medlemsstater og på den andenside Sydkorea har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.Statsfinansielle og samfundsøkonomiske konsekvenserForslaget har endvidere ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser,administrative konsekvenser eller konsekvenser for EU’s budget.
Side 3
8. HøringForslaget har været sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiskespørgsmål forud for rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 16.-17.maj 2013. Høringen gav ikke anledning til bemærkninger.Forslaget har atter været udsendt i specialudvalgshøring med frist den 3. juli 2013kl. 17.Høringen gav ikke anledning til bemærkninger.9. Generelle forventninger til andre landes holdningerForslaget til Rådets afgørelse vedr. forretningsorden for Komitéen for kultureltsamarbejde mellem på den ene side EU og dets medlemsstater og på den andenside Sydkorea har været behandlet i rådsarbejdsgruppen for kulturelleanliggender.Alle lande forventes at kunne støtte forslaget.10. Regeringens generelle holdningRegeringen ser positivt på Frihandelsaftalen mellem EU og Sydkorea, herunderogså aftalens Protokol vedr. kulturelt samarbejde. Kulturprotokollen tjener til atlette ogfremme udvekslingen af kulturelle aktiviteter, varer og tjenesteydelser,også inden for det audiovisuelle område, mellem EU og Sydkorea, hvilket er idansk interesse.Regeringen støtter etableringen af Komitéen for kulturelt samarbejde, som er enforudsætning for implementeringen af kulturprotokollen, og ser positivt påmuligheden for en frugtbar dialog mellem parterne om udveksling af kulturelleaktiviteter, varer og tjenesteydelser, som nedsættelse af komitéen giver.11. Tidligere forelæggelse for Folketingets EuropaudvalgSagen har været forelagt for Folketingets Europaudvalg ved samlenotat af 24. april2013 forud for rådsmødet (uddannelse, ungdom, kultur og sport) den 16.-17. maj2013.
Side 4