Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 170
Offentligt
1248264_0001.png
1248264_0002.png
1248264_0003.png
Kildegården 7 maj 2013Kære Mogens Jensen.Vi, Anders Bøgelund og Jan Irhøj, begge komponister og musikere, har haft den tvivlsommeære at have været i dagbladet Politiken omkring en sag som vi mener rækker langt videre,end blot en diskussion om andele på 50% eller måske 84%...Og undskyld - inden dette bliver helt sort snak - er her et link til Politiken artiklen, mandag d. 8april:http://politiken.dk/kultur/tvogradio/ECE1939468/musikere-dr-spiller-mest-sine-egne-boernemelodier/
Vi er helt klare over, at DR's redaktioner har fuld hånd og halsret til at udstikke linjer og reglerfor de programmer de nu redigerer og sidder med.Men der må være mening med noget af galskaben.Og for netop børneområdet er der ting, som adskiller sig meget væsentligt i forhold til faktiskalle andre programmer, udsendelser, flader - eller universer - som DRs redaktør på områdetGustav Lützhöft selv kalder det.Til børn produceres, fremstilles, reklameres der for - og sælges der nemlig en lang rækkevarer og produkter i direkte i sammenhæng med de figurer, udsendelser, CD'er, bøger somselvsamme afdeling, DR Ramasjang, står for på TV fladen.Der er, med den type briller på næsetippen, ikke den store forskel på, hvorvidt virksomhedender står bag hedder Disney - eller DR. Måske sprogligt - men bredt og generelt betragtet, erder tale om meget store firmaer, med meget store midler i kassen og meget massivepåvirkningsevner.Og i begge tilfælde bliver denne massivitet udnyttet til det yderste, efter vores opfattelse.DR har den helt unikke position økonomisk set - at virksomheden har et konstant og stigendepengeflow ind i kassen. Fra offentligheden. Drift m.v. er IKKE afhængig af markedets mereeller mindre nervøse, ubehagelige og uforudsigelige udvikling. Kulturelt set giver denneunikke position DR enestående muligheder for at være brede, alsidige og vidtfavnende!Og for Ramasjang radio er der INGEN konkurrence overhovedet. Ingen andre radiokanaler iDanmark spiller musik for børn/familier. Udover altså DR selv!Alligevel forsvarer kanalens ansvarlige redaktør Gustav Lützhöft at der primært spillesegenproduktioner på kanalen."For at styrke universet..."
Vores spørgsmål er følgende:Hvordan kan det være, at det lige præcis med radio for børn er i orden i Ramasjang"universet" kun at spille 16% musik fra de udefra kommende sang/musikskrivere (sådannogle som os og de mange andre komponister vi snakker med om dette pt.) og altså dermed84% DR egenproduktion?Under dække af at ville beskytte børn mod de stygge kommercielle kræfter "herude"?Med en forklaring om at børnene er mere trygge ved at høre det de kender godt i forvejen (fraTV)?At det er meget nødvendigt for Ramasjang Radios profil, at børnene kender de karakterer ogfigurer de hører synge deres egne sange kendt fra TV?(Ovenstående er udtalt af DR redaktør Gustav Lützhöft)
Vi: For at styrke Ramasjangs univers er det altså nødvendigt at hemmeligholde stort set alden børnemusik der produceres i resten af det omgivende samfund?Indtil nu har vi ikke brugt fy-ordene "Public Service".Men her kommer det….”Public Servic”!Jamen så lad os da bare se det ud fra et ønske om at DR opfylder sine egne regler for hvaddette Public Service indeholder:"Den samlede public service-virksomhed skal via fjernsyn, radio og internet eller lign.sikre den danske befolkning et bredt udbud af programmer og tjenester omfattendenyhedsformidling, oplysning, undervisning, kunst og underholdning.

Der skal i

udbuddet tilstræbes kvalitet, alsidighed og mangfoldighed. Ved

programlægningen skal der lægges afgørende vægt på hensynet til

informations- og ytringsfriheden. Ved informationsformidlingen skal der lægges

vægt på saglighed og upartiskhed.

Programvirksomheden skal sikre befolkningenadgang til væsentlig samfundsinformation og debat. Der skal endvidere lægges særligvægt på dansk sprog og dansk kultur.

Programvirksomheden skal endvidere

afspejle bredden i produktionen af kunst og kultur og give programtilbud, som

reflekterer mangfoldigheden af kulturinteresser i det danske samfund."

(Sakset fra DR's egen hjemmeside)Og vi kan ikke sige det bedre selv!Kære Mogens Jensen.
Vi skriver til dig, fordi vi jo mener at du skal vide det her, fordi vi ønsker at ændre på "tingenestilstand" - og fordi du som kulturordfører har indsigt og kræfter til at hjælpe os (ikke bare os -som i Jan og Anders - men alle os der ikke har ansættelse i DR, løs eller fastere - men somskriver, komponerer og udgiver musik til børn alligevel).Vi er her naturligvis for flere oplysninger (og synspunkter…)Venlig hilsenJan Irhøj & Anders BøgelundKomponister og musikereKildegårdsvej 24690 HaslevTel. 56381986Mob. 22552747