Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 156
Offentligt
1242474_0001.png
1242474_0002.png
Vi tænker først lokalt, så nationalt

, dernæst internationalt.

Vi lever i et demokratisk samfund. For mig er det noget af det vigtigste i og ved tilværelsen. Jeg harsiden de elektroniske lokalmedier startede i Danmark været aktiv producerende først Lokal TV ogsiden Lokalradio.Nu har de ikke kommercielle lokale elektroniske medier (lokalradio og TV)i omkring 30 år forsøgt at finde deres plads i det lokale medie billede.Den oprindelige tanke med de lokale elektroniske medier var at give ”denalmindelige borger” en stemme. Det var også tanken, at det skulle være ”glade amatører”,der skulle være drivkraften i disse lokalmedier. Det er ikke rigtig lykkedes.Derimod lykkedes det de penge og medie stærke, eksempelvis Cepos, ArbejderbevægelsensErhvervsråd og banker, at få tusindvis af budskaber igennem, når der skal fortælles om hvorledesdet går i Danmark. Det bliver ikke kommenteret af ”den almindelige borger”, de bliver sjældenthentet ind, selvom det jo er eksperter i at være borgere.Hvorfor det foreløbige er endt her med den manglende gennemslagkraft, kan der være mangegrunde til. Det kan være, at alle disse lokale elektroniske medier ikke har kunnet magte opgaven.Enten fordi de ikke har været dygtige nok, eller fordi de ikke har fået den nødvendige økonomiskeopbakning.

Det lokale demokrati og liv og formidlingen af det.

Det lokale demokrati har det måske ikke så godt for tiden, bl.a. fordi at formidlingen af detder sker i lokalsamfundet har trange vilkår. Tilbage i tiden var der i de stører byer tre-firelokalaviser, som have hver sin vinkel på livets gang i byen. Nu skal byen eller området være heldighvis der en avis til at formidle. Så er der reklameaviserne, der nogle steder kan væregodt oplysende om området, men de er selvfølgelig begrænset i deres vinkling af deres baggrundannoncørerne.Langt de fleste af de love der bliver besluttet på Christiansborg bliver udmøntet gennemkommunerne. Hvem formidler virkningen af lovgivningen på det lokale plan, jo det gørde store medier på det overordnede plan, men lokalbefolkningen vil gerne høre og se de lokaleansvarlige ytre sig om diverse love, da de jo oftest sætter de lokale politikere til ansvar for devedtagne love.
Nu er disse betragtningerne, efter 25 år med lokale ikke kommercielle elektroniske medier jo mine,men i radioprogrammet Mennesker og Medier på DR. P1 den 13.07.2012 udtaler forskningschefved Danmarks Journalist og Mediehøjskole Roger Buch bl.a.:Citat: ” hovedparten af landets kommuner, deres hovedproblem er ikke hverken positiv eller negativdækning, det er alt for lille og for ringe dækning, det er i virkelig grund problemet” og han slutter”velfærdssamfundet er grundlæggende et kommunalt velfærdssamfund og derfor er det paradoksaltat den mediemæssige dækning er langt ringere af det sted i vores politiske system hvor de vigtigstebeslutninger bliver truffet”.Kunne regional radio og tv så ikke dække det lokale. Mit svar er nej, for de kommer næstenkun, når der sker noget ekstraordinært, men så er landsmedierne der også, så de er ved at faldeover hinanden. De lokale elektroniske medier har ofte fingeren på byens puls, og de er såbegunstiget af, at midlerne (licensmidlerne) kommer fra borgerne, det giver en frihed,Friheden indsnævres derefter, når det, der deles ud til de ca. 300 ikke kommercielle lokalradioer ogtv stationer, er ca. det samme, som en regional TV station får af licensmidlerne (ca.43mill), så kande fleste vist regne ud, at der ikke bliver til mange slag i bolle dejen.Når den tidligere kulturminister Per Stig Møller tager 100 mill.kr.(af licensmidlerne) årligt i 8 årfor at lave en landsdækkende radio er det et vildskud, når behovet for medie dækning ligger lokalt,hvis ”den almindelige borger” skal have en stemme, er det ikke mere lands dækkende, men merelokalt medie dækning for at styrke demokratiet, der skal til.Det er jo som bekendt politikerne på Christiansborg, der laver lovene, og det er også dem derbestemmer mediepolitikken samt fordelingen af licensmidlerne. Nu kan det jo være svært forPolitikerne på Christiansborg at lytte til eller se de lokale elektroniske medier andre steder end derhvor de bor,Hvis disse politikere ønsker et lokalt demokrati og ikke endnu et udkantsfrase område, er detnødvendigt at de retter deres opmærksomhed mod de lokale elektroniske medier.Evald LauridsenBestm. I Sammenslutningen af Lokalradio og TV i DKDaglig leder af Radio Mælkebøtten, Fredericia