Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 144
Offentligt
1238968_0001.png
1238968_0002.png
Spørgsmål ÆStillet af Alex Ahrendtsen(DF)

Samrådsspørgsmål Æ

Hvilke muligheder ser ministeren for at afskaffeeller sænke bogmomsen i Danmark, og vilministeren støtte tiltag, der fører hen imod enafskaffelse af bogmomsen?

Svar:

Først og fremmest vil jeg sige, at EU-reglerneikke giver mulighed for at afskaffe moms påbøger.Vi kan dog godt vælge at indføre nedsat momspå trykte bøger.Jeg har imidlertid ikke planer om at foreslånedsat moms hverken på bøger eller på andrevarer eller ydelser.Nedsat moms har generelt set flere negative endpositive virkninger. For det første medførernedsat moms færre statslige indtægter og dermedet finansieringsbehov. For det andet øger nedsatmoms de administrative omkostninger for bådeerhvervslivet og myndighederne. Herudover vilnedsat moms ikke nødvendigvis medføre laverepriser, og i hvert fald kun sjældent prisfald, dersvarer til momsnedsættelsen.Det er min opfattelse, at en ens momssats på allevarer og ydelser er det mest hensigtsmæssige foralle, herunder for virksomhederne. Ønskes et målfremmet – af for eksempel sundhedsmæssige,miljømæssige, kulturpolitiske eller andre grunde- skal der efter min mening bruges andre og meremålrettede tiltag til at nå målet end at nedsættemomsen.
-2-
Jeg vil gerne understrege, at EU-reglerne ikketillader, at der indføres nedsat moms på e-bøger,fordi salg af e-bøger er en elektronisk ydelse – ogder kan ikke anvendes nedsat moms påelektroniske ydelser.Som jeg nævnte i svaret på samrådsspørgsmålAC skal salg af elektroniske ydelser tilforbrugeren fra 1. januar 2015 altid betales ikundens land. Fra denne dato vil der derforskulle betales 25 pct. dansk moms på alle e-bøgersolgt til danske forbrugere. Det vil samtidigbetyde, at der vil være ens momsbetaling aftrykte bøger og e-bøger.