Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 14
Offentligt
1173570_0001.png
1173570_0002.png
1173570_0003.png
1173570_0004.png
TALEArrangement:Samråd i Folketingets Kulturudvalg om priori-tering af statslige støttemidler til kulturinstitu-tioner og Fregatten JyllandÅbent26. oktober 2012, kl. 15:00Christiansborg14. september 2012
Åbent eller lukket:Dato og klokkeslæt:Sted:Taletid:Forv. antal deltagere:Evt. andre forhold ministerenbør være opmærksom på:Kontaktperson:
Katrine Tarp/Helene Nordborg Kiær
Der er efter ønske fra Michael Aastrup Jensen (V)stillet følgende samrådsspørgsmål til ministeren:Samrådsspørgsmål D:Vil ministeren redegøre for regeringens priorite-ring af statslige støttemidler til landets kulturin-stitutioner, herunder de på finanslovsforslaget be-budede besparelser i forhold til konsekvenserne fordels hovedstadsområdet og det øvrige Danmark,dels for henholdsvis smal og bred kultur?Samrådsspørgsmål E:Mener ministeren, at Fregatten Jylland er en vig-tig del af den danske kulturarv?
Svar på samrådsspørgsmål D:Lad mig starte med at understrege, at vi står i en svær økono-misk situation, som også giver Kulturministeriet meget be-grænsede handlemuligheder.Jeg vil i den forbindelse godt pointere, at der ikke er bebudetnye besparelser for landets kulturinstitutioner på finanslovfor-slaget. Der er nogle midlertidige bevillinger, der er udløbet. Ogder er omfordelt nogle midler. Men altså ikke besparelser.
Dok. nr. 1470322
Side 2
Der er genindført entrébetaling for voksne på de permanentesamlinger på Statens Museum for Kunst i København, hvilketmedfører en bevillingsreduktion på 10,4 mio. kr. årligt.Disse midler er blevet omfordelt til at støtte en række andrekulturinstitutioner, som dermed har fået et permanent bevil-lingsløft.Det drejer sig om Den Gamle By i Aarhus, Fregatten Jylland,Moesgård Museum samt Handels- og Søfartsmuseet og Arbej-dermuseet. Flere af disse institutioner er som bekendt belig-gende i Østjylland.Der har været en masse skriverier om, at de østjyske museerhar fået frataget deres bevillinger. Det er ikke korrekt.Den Gamle By, Fregatten Jylland og Gl. Estrup havde alle nog-le ekstraordinære, midlertidige bevillinger på finansloven, somudløb i 2012.Det har altså hele tiden været forudsætningen, at bevillingernevar midlertidige. Det var en del af den oprindelige finanslovs-aftale mellem den tidligere regering og Dansk Folkeparti.I lyset af den generelle, økonomiske situation kan man ikke gåud fra, at midlertidige bevillinger fortsætter i det uendelige.Jeg er trods alt glad for, at det er lykkedes at give disse institu-tioner et permanent bevillingsløft med finanslovsforslaget.Jeg er blevet beskyldt for, at tage penge fra provinsen og givedem til hovedstaden. Dette kan jeg ikke genkende.
Side 3
Gratisadgangen på Statens Museum for Kunst bortfalder, ogdisse midler bliver brugt til at støtte en række museer, der for-trinsvis ligger i Jylland.Jeg er også blevet beskyldt for at tage penge fra bred kultur oggive dem til smal kultur – og omvendt! Jeg kan heller ikkegenkende denne kritik. Alle de berørte institutioner er populærekulturinstitutioner, der formidler kulturarven på hver deres må-de.Derudover finder jeg også sondringen mellem smal og bredkultur en smule kunstig.Svar på samrådsspørgsmål E:Som jeg også tidligere har givet udtryk for, betragter jeg Fre-gatten Jylland som et væsentligt, historisk monument.Så for at svare helt kort på dit spørgsmål, mener jeg, at ja, Fre-gatten Jylland er en del af den danske kulturarv.Samtidig vil jeg kraftigt understrege, at Fregatten Jylland er enselvejende institution. Og at man derfor ikke kan tale om, atstaten har et særligt ansvar i forhold til at sikre driften af insti-tutionen.Vi har i regeringen tilgodeset Fregatten Jylland med en perma-nent bevilling på 300.000 kr.Lige som med de øvrige institutioner har forudsætningen heletiden været, at tilskuddene til Fregatten Jylland netop var mid-lertidige og bortfaldt med udgangen af 2012. Det har institutio-nens bestyrelse hele tiden været klar over, og den har derforhaft tid til at forberede sig på tiden efter bevillingens udløb. For
Side 4
mig at se, hviler ansvaret for fregattens fortsatte drift derfor iFregatten Jyllands bestyrelse.Staten tager også sin opgave med bevaringen af den maritimekulturarv alvorligt – herunder bevaringsansvaret for bevarings-værdige træskibe. Det nationale ansvar for at bevare skibeneløftes i medfør af museumsloven, og de skibe, som findes imuseernes samlinger, bevares derfor som museumsgenstandeefter loven.Det er derfor, der findes mindst otte statsanerkendte museer,der har det som en del af deres ansvarsområde at behandle denmaritime kulturarv. Derudover løfter Nationalmuseet også væ-sentlige opgaver i forhold til den maritime kulturarv.Herudover yder staten jo også årlig støtte til fx Skibsbevarings-fonden, som gør et vigtigt stykke bevaringsarbejde for de pri-vat- og foreningsejede skibe, som supplement til den musealeskibsbevaring.