Kulturudvalget 2012-13
KUU Alm.del Bilag 138
Offentligt
1235828_0001.png
1235828_0002.png
KulturudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
Dansk BlindesamfundLandsforening af blindeog svagsynede i DanmarkTaastrup, 10. april 2013
Stop nedprioritering af blinde og svagsynede hos NOTA.Udtalelse fra Dansk Blindesamfunds Landsmøde, afholdt 16. - 17. marts 2013
Kære KulturudvalgsmedlemmerEn af de største barrierer for borgere med et synshandicap findes i de manglende muligheder for at fåadgang til kultur- og fritidstilbud på lige fod med vores seende medborgere.Når landsmødet skriver til dig og ønsker din politiske opmærksomhed og handling fra din side, er det,fordi der nu er opstået en særlig bekymrende situation i forhold til de store forlag, som hidtil harleveret en stor del af lydmastere til nyudgivne bøger. I løbet af det seneste år har en række forlagafvist at stille deres udgivelser til rådighed for NOTA, og de forhandlinger, som er foregået for at få"løst knuden" har ikke ført til en løsning. For brugerne, ikke mindst for os med et synshandicap, erudbuddet af nyudgivne lydbøger faldet drastisk, og det er for tiden så godt som umuligt at få adgangtil de nyeste og mest populære titler. NOTAs ledelse forklarer det med, at der er tale om en generelkonflikt mellem forlag og biblioteksvæsnet, bl.a. fordi forlagene ønsker højere afgifter for bøger ielektronisk format.Du har i et brev til Dansk Blindesamfund udtrykt din tillid til, at problemet er i gode hænder og snarestbliver løst. NOTAs ledelse har over for brugerrepræsentanterne oplyst, at sagen har været forbikammeradvokaten og nu ligger hos Departementet, hvilket efter vores mening er udtryk for, at sagenhar antaget juridisk tyngde og er blevet meget kompliceret.Der er efter landsmødets opfattelse behov for, at du som politisk ansvarlig griber ind og får løstkonflikten mellem Nota og forlagene hurtigst muligt. Vi er dybt afhængige af, at Nota kan udlånelydbøger til os, og vi finder det ikke rimeligt, at vi tages som gidsler i et spil mellem NOTA og forlag,som kun har en taber, nemlig os brugere.
Landsmødets deltagere ønsker også at gøre dig opmærksom på, at en række ændringer i prioriteringog fokus hos NOTA har ført til, at vi som brugergruppe føler os stærkt nedprioriteret. Vi ser f.eks.disse tegn i følgende forhold:
Blekinge Boulevard 2 – 2630 Taastrup – Telefon 38 14 88 44Fax 38 14 88 00 – SE 18 20 39 28 – Giro 300-2217E-mail [email protected] – Internet www.blind.dk

Protektor: Alexandra, grevinde af Frederiksborg

-
--
-
--
Sortimentet af bøger er i støt stigning, hvilket er opmuntrende, men en stor del af det øgedesortiment udgøres af tegneserier, bøger med lyd og tekst og andet materiale, somsynshandicappede stort set ikke kan drage nytte af.Udviklingen af erhvervsafdelingen har udelukkende fokus på personer med dysleksi.NOTAs hjemmesider bliver ikke udviklet på en tilgængelig måde, som vi med lethed kananvende. Alle brugergrupper har i regi af brugerkomitéen klaget over, at det er særdelesvanskeligt at orientere sig og hente materialer på de hjemmesider, som udvikles.En mere praktisk og holdbar indbinding af punktskriftbøger prissættes urimeligt højt.Eksempelvis koster en almindelig bog på ca. 200 sider, over 500 kr., når den skal trykkes påpunktskrift.Korrekturlæsning af punktskriftbøger synes at høre til sjældenhederne, og der indsniger sigmange fejl, hvilket især medfører problemer for nogle punktskriftlæsere og døvblinde.Landslydavisen, som en gang udkom to gange om ugen, blev for et par år siden pludseligskåret ned til kun at udkomme en gang ugentligt. Dvs. en halvering af den aktuellenyhedsstrøm, som mange især ældre blinde og svagsynede er afhængig af som enestenyhedskilde ud over radio og tv.
NOTAs udbud af materialer er altafgørende for blinde og svagsynedes chancer for aktivsamfundsdeltagelse. En væsentlig årsag til nogle af de forhold, som beskrives her, skyldes eftervores opfattelse, at NOTA ved sin prioritering i mange tilfælde desværre sætter kvantitet (mangebrugeres efterspørgsel) over høj kvalitet. Det er således blevet vigtigere at få endnu flere brugere,end at servicere de allerede oprettede brugere med tidssvarende og relevante bøger.For os er de nævnte problemstillinger ikke blot et spørgsmål om økonomi, men er i allerhøjeste gradet udtryk for, at en gruppe brugere, som ikke har de samme muligheder for tilgang til kulturtilbud, somvores seende medborgere har, kommer i klemme og bliver nedprioriteret. Dette anser vi for at være istrid med FNS handicapkonvention, § 30, som Danmark for længst har ratificeret, og som vi går udfra, at regering og Folketing opfatter med seriøsitet og dedikation.Vi finder, at tiden nu er inde til, at du som politisk ansvarlig for tilbud på kulturområdet vil hjælpe til atfå skabt løsninger, som er rimelige for personer med et synshandicap. En ting er at NOTA er etteknokratisk forbillede for embedsværket, noget andet er, at vi som borgere med et synshandicapforventer en politisk indsats, der har fokus på os og ikke systemet.
På landsmødets vegne
Thorkild OlesenLandsformand