Forslag for et møde mellem folketingets kommunaludvalg og det finske parlaments
forvaltningsudvalg:
I forbindelse med det finske parlaments forvaltningsudvalgs besøg i Danmark den 6-7 maj vedrørendekommunalreform foreslår Finlands Ambassade et møde mellem folketingets kommunaludvalg og detfinske parlaments forvaltningsudvalg.Baggrund:
I Finland udgør kommunernes offentlige udgifter til social-og sundhedssektoren (ca halvdelen afkommunernes udgifter) samt uddannelse to tredjedele af de kommunale udgifter. Regeringen støtterkommunerne med et statslige tilskud på ca 10 mia. euro mens resten opkræves af kommunerne i formaf skatter eller finansieret gennem lån.I øjeblikket er der mere end 300 kommuner i Finland, selvom dette er blevet reduceret med flerehundrede gennem det seneste årti. Med hensyn til indbyggertal er der en masse små kommuner iFinland. Kommunernes overfladearealer kan være meget store selvom befolkningsmængden er lav.Derudover er hovedstadsområdet stærkt voksende samtidigt med at huspriserne er stærkt stigende.Befolkning bliver ældre, borgernes rettigheder til adgang af offentlige ydelser forværes osv. I udkantsområderne I Finland findes der for eksempel ikke altid læger og i byerne benyttes i højere grad privatelægelige ydelser.Med den kommende kommunalreform er fokus rettet mod et større og økonomisk stærkere samfund,der er i stand til at opfylde de fremtidige behov for tjenesteydelser. Der er to hovedpunkter ikommunalreformen: 1) at udbygge den kommunale struktur, og 2) planlægning af social- ogsundhedsydelser. Disse udføres enkeltvis, men med formålet at samarbejde med hinanden. Det finskeparlaments kommunal forvaltningsudvalg ønsker at få viden og erfaring omkring den danske model.Den klare forskel mellem Danmark og Finland er befolkningstætheden i landene, dog kan dennebefolkningstæthed heller ikke overvurderes.Ønskede diskussions emner:
På baggrund af dette ville det være ønskeligt fra det finske parlaments forvaltningsudvalgs delegationaf, at kunne få viden og erfaring ommkring danske forhold på følgende punkter:- Hvad var grunden til ønsket om at reformere?- Hvad er kommunernes opgaver i Danmark?- Hvordan er kommunernes indtægter og udgifter struktureret?- Hvordan har man opfyldt behovet for af at sikre borgernes adgang til tjenester/ydelser?- Hvordan blev kommunernes synspunkter taget med for behovet om en reform, og havdekommunerne slev et behov for at reformere?- Hvordan blev reformen udført, og var kommunerne med på frivillig basis, samt fik kommunerneindflydelse på at påvirke resultatet?- Hvad var regeringens og folketingets rolle – var en lovændring nødvendig? Hvorfor og hvadomfattede denne lovændring?- I hvor stor grad blev valgene taget enstemmigt?- Hvordan er hovedstadsområdet opbygget – er der flere kommunale beslutningsniveauer(arealanvendelse, boliger og byggeri, transport osv.)?- Hvilke erfaringer er der gjort med henblik på reformerne, herunder serviceniveauet og kvaliteten afdet offentlige samt private instans, borgeres generelle tilfredshed samt omkostningsudviklingen?Kontaktperson:
MinisterrådDr. Tito GronowFinlands AmbassadeSankt Annæ Plads 241250 København KMail: [email protected]