Kommunaludvalget 2012-13
KOU Alm.del Bilag 141
Offentligt
1265954_0001.png
1265954_0002.png
1265954_0003.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
27. juni 2013Sikkerheds- og Forebyg-gelseskontoretSagsbeh: Linda Björk NielsenSagsnr.: 2013-0030-1509Dok.:801587
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 906 (Alm. del), som Folketin-gets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 7. juni 2013. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Anette Arnsted
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 906 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke konsekvenser Justitsmini-steriet vurderer det vil have, at oplysningerne om efterlyste iSchengenområdet er blevet hacket, dels i forhold til efterforsk-ning og kriminalitetsbekæmpelse i de konkrete sager dels iforhold til Danmarks fremtidige samarbejde med de øvrigelande i Schengenområdet, herunder samarbejdet omkring ad-gang til registeroplysninger og udveksling af oplysninger i øv-rigt?”

Svar:

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fraRigspolitiet, der har oplyst følgende:”Det bemærkes indledningsvis, at Rigspolitiets bidrag til brugfor Justitsministeriets besvarelse tager udgangspunkt i Rigspo-litiets viden på nuværende tidspunkt. Det understreges i denforbindelse, at der er tale om en igangværende efterforskning.Der er tale om enorme datamængder, som dansk politi løbendemodtager fra svensk politi og herefter analyserer. Disse under-søgelser pågår fortsat, hvorfor det ikke kan udelukkes, at bille-det senere ændrer sig.Som Rigspolitiet tidligere har oplyst, er der ikke noget, der in-dikerer, at de hackede oplysninger fra Schengen-informationssystemet (SIS) er blevet gjort offentligt tilgænge-lige eller i øvrigt videregivet. Det kan dog fortsat ikke udeluk-kes, at SIS-oplysningerne allerede er blevet eller vil blivekompromitteret.På denne baggrund er det ikke muligt for Rigspolitiet at vurde-re, om og i hvilket omfang hackingen af oplysningerne fra SISeventuelt vil kunne få konsekvenser for efterforskningen afkonkrete sager i Schengen-landene, men efter det foreliggendeer der ikke noget, der tyder herpå.Rigspolitiet orienterede den 3. juni 2013 telefonisk Kommissi-onen om hackingen af oplysningerne fra SIS. Denne oriente-ring blev fulgt op ved udsendelsen af en note til Schengen-landene den 6. juni 2013, hvor der også nationalt blev oriente-ret i offentligheden om hacker-angrebet. Da SIS-oplysningerneer fortrolige, har Schengen-samarbejdspartnerne naturligt ud-vist en betydelig interesse for hændelsen. Rigspolitiet vil fort-sat drøfte og orientere samarbejdsparterne om sagens forløb.Således har Rigspolitiet i den udsendte note til Schengen-landene tilkendegivet, at hvert enkelt land vil blive orienteretnærmere om de nationale SIS-oplysninger, som hændelsen harinvolveret, så snart dette er muligt.2
Det er på baggrund af de indtil nu foretagne undersøgelserRigspolitiets vurdering, at hændelsen ikke vil få konsekvenserfor Danmarks fremtidige samarbejde med de øvrige Schengen-lande.”
3