Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 82
Offentligt
1195165_0001.png
1195165_0002.png

Til Det Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

Er det rigtigt, at dansk halm nu skal udfases og erstattes med importerede træpiller og flis?

Vi ved - med baggrund i informationer om den fremtidige planlægning fra DONG og fra Vattenfall - at i alt350.000 tons halm årligt skal udfases fra de danske kraftværker til fordel for importerede træpiller og flis.Sammen med udfasning af kul er dette udvalgt til at udgøre en del af vores fossil frie fremtid.Det er halmforbruget på værkerne i Studstrup, Ensted og halmpille fabrikken i Køge (som producerer tilAmagerværket) som er planlagt udfaset. Udfasningen starter i 2013 og forventes afsluttet i 2015.Denne udfasning vil imidlertid få nogle meget betydelige indenlandske konsekvenser.Sammenlagt drejer sig årligt om næsten 600.000 baller halm, som der ikke længere er afsætning for. Dettebetyder, at 200 halmpressere, de tilhørende maskiner og trækkraft, haller til halmopbevaring og mangeansatte derfor bliver overflødige. Der vil derfor blive tale om afskedigelser af mange gode medarbejderebåde hos halmproducenter, halmleverandører, maskinstationer, vognmænd, maskinleverandører ogansatte på kraftværkerne.Dette er vi naturligvis meget kede af og samtidig ærgerlige over. Vi kan så vælge at resignere og vente påen mulig fremtidig efterspørgsel, som der i dag ikke er besluttet noget om, men som vi tror og håber megetpå, kommer engang i fremtiden. Men, mens vi venter på, at planerne og visionerne engang bliver tilrealitet, vil der blive skåret betydeligt ned i materiel og afskediget mandskab.Den know how og det beredskab, som vi i dansk landbrug har opbygget, vil lige så stille svinde bort.Samtidig hermed vil interessen og motivationen for at videreudvikle på det stærke danske koncept omkringhalmhåndtering og halmlogistik være stærkt dalende. Udviklingen vil stå i stampe i de kommende år,halmproduktionen vil stagnere, mens alle går og håber og venter! Dette er ikke en farbar vej for os, og ejheller for det danske samfund.Der er ganske vist fremlagt visse planer for en fremtidig øget anvendelse af halm til 2. G ethanol produktionog en øget anvendelse til forgasningsanlæg, men disse planer er foreløbig kun på et meget indledendestadie, og intet er endnu endeligt udarbejdet, endsige vedtaget. Ingen ved derfor, om det kommer, hvornårdet kommer, eller hvor det kommer? Fra Danske Halmleverandører hilser vi disse planer og visionersærdeles velkomment.Men som sagt; det er alene planer og visioner, og deres virkeliggørelse ligger i øjeblikket tilsyneladendelangt ud i fremtiden.
Det eneste helt sikre er, at DONG og Vattenfall har besluttet, at 350.000 tons halm udfases, det er de klareudmeldinger, som vi har fået fra dem.I stedet for disse dystre fremtidsudsigter, har vi spurgt os selv; Hvordan kan vi i stedet bidrage til en fortsatudvikling på området, så det danske samfund kan stå stærkt gennem anvendelse af egne råvarer?”Vi tror på, at det har en stor samfundsmæssig værdi, at der er fuld kraft på et forbrug af halm, og det i etstigende omfang, således, at der skabes motivation og økonomi til en fortsat udvikling på området.En udvikling, som medfører, at vi står styrket konkurrencemæssigt, når efterspørgslen engang i fremtidenforhåbentlig virkelig boomer.VI appellerer derfor nu til, og anmoder om, at vi snarest kunne få foretræde for Energipolitisk Udvalg. Hervil vi i fællesskab fremlægge vore synspunkter, så vi kan drøfte situationen med Jer og herefter finde debedste initiativer og samfundsmæssige løsninger, således at der kan være en fortsat stor anvendelse af etdansk produceret råstof med en kendt og særdeles sund miljøprofil fra en bæredygtig produktion. Det er ialles interesse, at alle muligheder undersøges, inden halmbranchen og de relaterede brancher begynder atafskedige mandskabet og sælge materiellet.
Med venlig HilsenAfdelingsformand Kim Brandt, 3 F tlf 70 30 09 16Hans Stougaard, Danske Halmleverandører tlf 40 36 19 01Dir. Michael Husfeldt, Danske Maskinhandlere tlf 40 51 48 26Henning T Lauritzen, Danske Vognmænd tlf40 28 04 00Mogens Kjeldal, Danske Maskinstationer og Entreprenører tlf 75 85 83 55