Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 59
Offentligt
1178040_0001.png
1178040_0002.png
1178040_0003.png
1178040_0004.png
1178040_0005.png
1178040_0006.png
1178040_0007.png
1178040_0008.png
1178040_0009.png
1178040_0010.png
1178040_0011.png
1178040_0012.png
RESSO
RCEU
AFF
DAL
Store udfordringer kræver handling
Behovet for at tage et globalt ansvar for vores klode er vig-
En betydelig sektorAffaldsbranchen er én af de største sektorer iDanmark med over 7.200 ansatte og en samlet årligproduktion på 26. mia. kroner (2009). Det er mereend tre gange så meget som skovbrug, fiskeri ogvandforsyning tilsammen. Derfor kan vi gøre en forskel.
tigere end nogen sinde. På verdensplan står vi over for flerevæsentlige udfordringer, som skal løses:
Klimakrisen:Udledningen af drivhusgasser skalminimeres.Ressourcekrisen:Presset på vores ressourcer vokser
2
AFF
mere, end hvad én klode kan levere.Den økonomiske krise:Mindre kapital betyder, at der erplads til færre investeringer i nye og grønne løsninger.
DAL
affald danmark vil med denne vision medvirke til at tageansvar for de globale udfordringer. I forlængelse af dette harvi identificeret følgende konkrete problemer i affaldssektoren:
RESS
> Mange ressourcer i affaldet er ikke tilgængelige til ny pro-duktion – hverken fysisk eller økonomisk og fordi de inde-holder for mange miljøfremmede stoffer. Produkterne bli-ver mere og mere sammensatte, og det kræver nye sorte-ringsmetoder og behandlingsmetoder at sikre en effektivgenanvendelse.> Dansk lovgivning tager udgangspunkt i, at affald skalbehandles lokalt, men tilgodeser ikke, at affaldsressour-cer i stigende grad behandles og afsættes på et globaltmarked med ulige rammevilkår.> Både det danske og internationale marked understøtterikke altid, at ressourcerne i affaldet udnyttes fuldt ud i for-hold til bæredygtighed og effektivitet. Det er en skam. Idag er der ofte mere økonomi i at producere nyt end i atgenanvende materialerne i affaldet.> Hvis energien skal komme fra alternative energikilder somsol og vind, kræver det, at den danske energiudnyttelse afaffaldet er tilpasset et sådant fleksibelt energisystem.> Usikkerhed om fremtidig affaldsregulering i Danmark for-hindrer langsigtede investeringer i nye teknologier.
Affald er en ressourceAffaldssektoren er en del af en ny dagsorden, hvor vi alle sessom en del af et større kredsløb. Vores vision er derfor et opgørmed at se affald som noget, der uden afsender ankommer tilos, og som vi sender videre på rejsen til en ukendt fremtid.
Med denne vision vil vi som ansvarlig sektor skrive os ind ihele kredsløbet fra vugge til vugge. Vi vil gøre vores til atudnytte og passe på værdierne i affaldet, så mest muligt kangenanvendes i samfundets produktion af stort og småt.Derfor omskriver vi affald til en ressource, som skal tagesbedst muligt vare på - for vores egen og vores børns skyld.3
Velkommen til vores vision. Vi glæder os til at samarbejdemed jer alle.
Vision
Vi ser affald som en del af et kredsløb vi alle er en del af.
Affald er en ressource, som til enhver tidskal udnyttes effektivt> Danmark og EU skal nu og i fremtiden handle bære-dygtigt. Det skal ske gennem en effektiv ressour-ceudnyttelse, hvor alt affald indgår som en del af etressourcekredsløb, der udnytter mest muligt.> Der skal være gode rammebetingelser for udviklingaf teknologier for fremtidens ressourcehåndtering iDanmark og EU.4> Råstofferne i affaldet skal udnyttes mest muligt.Energien i affald, der ikke har andre værdifulde res-sourcer, skal udnyttes.> Affaldshåndteringen skal understøtte, at Danmarkligger i front, når det gælder konkurrencedygtig ogbæredygtig energiforsyning.
Affald er ikke et restprodukt, men en del af et værdifuldt res-sourcekredsløb. Derfor er visionen vores idealer for, hvordanvi bedst muligt håndterer affaldet i det kredsløb, også længefør det er blevet til affald og længe efter det har forladt voreshænder.
Alt affald er på et tidspunkt blevet fremstillet af forskelligeråstoffer, og i sidste ende skal de indgå i kredsløbet igen.Derfor skal genanvendelse af ressourcer tænkes ind, når viproducerer varerne, når vi forbruger dem, når vi skiller dem adigen, og når de kommer videre i processen og indgår i nyeprodukter eller sammenhænge.
Et effektivt kredsløbFor at opnå en ressourceeffektiv håndtering afaffald, er man nødt til at sætte ind i alle deleaf ressourcekredsløbet:
PRODUKTIONVi skal passe på råstofferne ogde gode materialer i affaldet.Derfor skal der genan-vendes frem for atbruges nyt.Når varer designes, skalråvarerne kunne brugesigen.Affaldsbranchen skal medpå råd, når produkterudvikles
AFSÆTNINGRammerne skal understøtteet bedre marked, der sæt-ter pris på det værdifuldeaffald.
AFF
FORBRUGVi skal alle smidemindre væk
DAL
RCEU
De værdifulderessourcer skalidentificeres, og derskal udvikles teknologier,som kan udvinde dem.
Når vi sorterer affaldet,skal vi udnytte ressour-cerne mest muligt.Kildesortering suppleresmed centralsortering.
BEHANDLINGFørst udvinder vi værdifuldematerialer. Dernæst udnyttervi energien.Vi indsamler affaldet effektivtog bæredygtigt. Husholdnings-affald er kommunernes ansvarog markedet understøtter eneffektiv indsamling aferhvervsaffald.
RESSOINDSAMLING
5
AFF
DAL
RCEU
PRODUKTIONProdukter skal designes, så de kan indgå i ressourcekredslø-bet igen. Miljøfremmede stoffer skal ud af produkterne. Ellersskal det sikres, at anvendelsen er uproblematisk.
6
RESSO
Producenterne skal have et ansvar for at designe varerne, såder kan ske en effektiv ressourceudnyttelse.
affald danmark vil arbejde for> at affaldssektoren kommer med på råd, når derudvikles nye produkter, så ressourcekredsløbetsikres.
INDSAMLING AF AFFALDIndsamling skal belaste miljøet mindst muligt og målet er at udnytte ressourcerne i affaldet effektivt. Affaldet skal sorteres,så det kan afsættes. Sortering skal ske der, hvor det giver mest samfundsmæssig nytte, enten ved kilden eller centralt.
INDSAMLING AFHUSHOLDNINGSAFFALDIndsamling af husholdningsaffald skal være effektiv og detskal være let for borgerne at sortere affaldet. Den opgavevaretages bedst af kommunerne, der kan sikre fælles ogsammenhængende affalds- og genbrugsordninger.
INDSAMLING AF ERHVERVSAFFALDGenanvendeligt affald kildesorteres, men suppleres ellererstattes med centralsortering, hvor det ikke forringer kvali-teten eller hvor det er praktisk umuligt at kildesortere. Særligtskal miljøfremmede stoffer frasorteres så effektivt ved kilden,at ressourcerne i affaldet kan genanvendes trygt og uden atudgøre en risiko for miljøet.
Kommunerne skal indsamle og sortere husholdningsaffald i enkvalitet, hvor ressourcerne i affaldet udnyttes bedst muligt.Det kræver, at kommunerne får de incitamenter, der gør, at devidereudvikler de indsamlingsmetoder, som bidrager bedst tilat opfylde visionen om effektiv ressourceudnyttelse af affald.affald danmark vil arbejde for> sikre rammevilkår i markedet, der gør, at det kanbetale sig at samle ind på den rigtige måde.> en større forståelse for fordele og ulemper vedcentralsortering og kildesortering.affald danmark vil arbejde for> rammebetingelser, som understøtter, at indsam-lingen foregår på den bedst mulige måde for mil-jøet.> at de nyeste og bedste behandlingsmetoderunderstøttes af en tidssvarende indsamling.7
BEHANDLINGMålet er størst mulig udnyttelse af materialer og ressourcer iaffaldet. Den fremtidige affaldsregulering afklares således, atder kan investeres i nye teknologier.
affald danmark vil arbejde for> at der udarbejdes en prioriteret liste over værdi-fulde materialer i affaldet. affald danmark ind-går i dette arbejde.> en incitamentstruktur, der tillader, at de værdiful-
BEHANDLING – MATERIALEUDNYTTELSERessourcerne i affaldet skal udnyttes til produktion af nyevarer. Det sker ved at genanvende materialer og ressourcerfrem for at bruge nye råvarer.8Affaldet indeholder værdifulde materialer, som endnu ikkeudnyttes. Vi ved ikke, hvilke der er mest værdifulde. Derforskal der laves en oversigt over de værdifulde materialer, så dekan sorteres fra og indgå i ny produktion. Her skal de knap-pe ressourcer prioriteres højt.
de materialer i affaldet kan udnyttes bedst muligt.> rammebetingelser, der muliggør en udvikling afde nødvendige teknologier for en effektiv res-sourceudnyttelse, og som sikrer, at den nye tek-nologi bliver en god forretning for de, som harværet med til at udvikle teknologien.> at affald kan komme derhen, hvor det genanven-des mest effektivt.> et effektivt tilsyn, der sikrer, at affaldsbehand-lingen sker efter reglerne.
BEHANDLING – UDNYTTELSE AFENERGIRESSOURCER I AFFALDETEnergien i affald, der ikke har andre værdifulde ressourcer,skal udnyttes. Genanvendelse først, forbrænding bagefter.
affald danmark vil arbejde for> en koordineret, national varmeplanlægning, derfastlægger, hvor det samfundsøkonomisk vilkunne betale sig at placere forbrændingsanlæg-
For at sikre effektivt samspil med energien fra andre energi-kilder (sol, vind mm.), skal både energisystemet og drifts-planlægning for affaldssektorens energianlæg udvikles oggøres mere fleksible. Målet er, at der udvikles nye teknolo-gier og systemer, der muliggør en udbygning af vedvarendeenergi.
gene.> at varmeprisreguleringen understøtter de over-ordnede mål med energiudnyttelsen.
9
AFF
DAL
RESSO
RCEU
AFSÆTNINGDer skal være et velfungerende marked for forarbejdet affaldsom erstatning for nye råstoffer i produktionen baseret påsamme miljøstandard og lige konkurrencevilkår landene imel-lem.affald danmark vil arbejde for> regler og incitamenter, der understøtter eteffektivt marked for materialer og råstoffer iaffaldet – i EU og globalt.> at der gennemføres en prioritering af de vigtig-Hele paletten af incitamenter og regler skal understøtte mar-kedet for materialer og råstoffer udvundet af affald. Især erdet vigtigt understøtte et marked for de knappe ressourcer.Det kan være afgifter på nye råvarer eller krav til nye produk-10ter om, at de skal indeholde en vis andel genanvendte res-sourcer eller blot krav om, at materialerne i affaldet skalgenanvendes. Både incitamenter og regler skal så vidt muligtindføres på EU-niveau.ste knappe ressourcer, som findes i affaldet ogsom der først og fremmest skal sikres en effek-tiv udvinding og afsætning for.
AFFCE
A
affald danmark tager sin del af skraldet
affald danmark er en interesse- og samarbejdsorganisationfor affaldsselskaber, som har miljømæssig, teknologisk ogforretningsmæssig udvikling i fokus. Medlemmerne er bådekommunale og private virksomheder, som sammen står foren stor del af genanvendelses- og forbrændingskapaciteten iDanmark. Se mere på www.affalddanmark.dk.
affald danmark vil arbejde for, at visionen kanrealiseres> affald danmark vil arbejde for, at incitamentstruk-turer og regler indrettes og forenkles.> affald danmark vil fremme et marked, der under-støtter, at ressourcerne udnyttes effektivt.
affald danmark har udarbejdet visionerne for at pege på,hvor affaldssektoren skal hen og hvordan vi selv vil bidrage,for at det kommer til at ske.
> affald danmark vil desuden arbejde for at sikre ligekonkurrencevilkår på et europæisk marked.
11
DAL
Foto: Kim Wendt
affald danmark repræsentererAffaldVarme AarhusAmagerforbrændingDSV MiljøMarius Pedersen A/SReno-NordStena RecyclingVattenfallVestforbrænding
affald danmarkVodroffsvej 59, 1. sal1900 Frederiksberg CDesignKonsortiet
Tlf: 32 96 04 30www.affalddanmark.dkUdgivet i 2012