Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
KEB Alm.del Bilag 53
Offentligt
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturer i øjeblikket inde i en rivende udvikling, hvor flerenye projekter er igangsat. Både ambitions- ogaktivitetsniveauet er helt i top.Vi er stolte af, at Landsforeningen primært er orga-niseret og drevet af frivillige kræfter. Samtidighar vi et professionelt sekretariat med højt fagligtniveau. Tilsammen sikrer de en stærk positioninden for foreningens arbejdsområde.Vi håber, at denne publikation kan være med til atbelyse Landsforeningen for Bygnings- og Land-skabskulturs vigtige arbejde med kulturarven.Med venlig hilsen
Peter HeeFormand for bestyrelsenLandsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Tage i Ribe
OM LANDSFORENINGENBrorfelde Observatorium
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturer Danmarks folkelige bygningskulturforening, derud over personlige medlemmer samler ca. 100lokale bevaringsforeninger i hele landet.Foreningen arbejder for at bevare og udviklearkitektoniske og kulturhistoriske værdifulde byg-ninger, kulturmiljøer og landskaber samt at øgebefolkningens bevidsthed om betydningen af dennenationale kulturarv.Landsforeningen følger og kommenterer udvikling-en inden for bygnings- og landskabskulturen ogarbejder for at få indflydelse på relevant lovgivningog forvaltning til gavn for kulturarven.Landsforeningen har nedsat en række fagligtforankrede udvalg, der rådgiver bestyrelsen ogvejleder foreningens medlemmer i sager inden forderes fagområde.
FREDNINGPrivat have nord for København
Landsforeningen har som noget særligt fået til-delt retten til at rejse bygningsfredningssager forKulturstyrelsens rådgivende organ Det SærligeBygningssyn. Dermed når alle Landsforeningensfredningsforslag højeste niveau.Denne ret forpligter os til at lave et grundigt stykkeforarbejde og kun udvælge bygninger af højestekvalitet. De bærende fredningsværdier kan knyttesig til det arkitektoniske, kulturhistoriske ellermiljømæssige.Samtidig giver det os mulighed for at bidrage tilsikringen af Danmarks byggede kulturarv for kom-mende generationer.Ved sidste revision af bygningsfredningsloven blevdet også muligt at frede selvstændige landskabs-arkitektoniske værker. Dette arbejder vores Have-og Landskabsudvalg nu med.
AKTIVITETERSvaneke Fyr
Landsforeningen afholder årligt flere medlems-møder med det formål at give vores medlemmeren række værtøjer til at indgå i eksempelvis kom-muneplanlægning på konstruktiv og fornuftig vissamt at skabe netværk mellem de lokale foreningerog medlemmer i mellem.Landsforeningens årsmøder bliver hvert år afholdti en ny egn af landet. I 2012 var det Fredensborg,der var vært. Ud over at afholde generalforsamling,så vi det lokale kulturlandskab og flere bygningskul-turelle perler i byen.Med denne tradition sættes hvert år fokus på et nytlokalområdes kulturhistorie og bevaringsværdier.På samme måde håber vi at kunne skabe traditionfor en udenlandsk studietur hvert år.I 2011 gik turen til Hamborg for at se på C.F.Hansens mange bygninger dér.I sensommeren 2012 rejste vi til Norditalien for at sepå renæssancens bygninger.
FORMIDLINGSparinvest i Randers
Landsforeningen udgiver bladet By & Land firegange årligt. Bladet handler bredt om bygnings-og landskabskulturen i Danmark, og ikke mindstom hvordan den bevares bedst muligt. Vi bringerartikler både om praktiske forhold, vedligeholdelseog om generelle tendenser, planlægning, nye bøgerog debat.Bladet udkommer også med temanumre der sætterfokus på et enkelt emne f.eks ‘Kend din kommune’.Desuden udgiver vi løbende et elektronisk nyheds-brev med fokus på aktuelle sager og begivenheder.Hjemmesiden www.byogland.dk indeholder bl.a.oplysninger om vores generelle arbejde, de fred-ningsforslag vi sender ind til Kultustyrelsen, ogmateriale fra vores medlemsmøder.
ØKONOMINyboder
Landsforeningens økonomi er sund, og vi har enegenkapital på godt 500.000 kr. Udover medlems-kontingenter har vi indtægter fra forskellige pro-jekter.Selvom foreningen har en sund økonomi, er det sta-digvæk nødvendigt med støtte fra eksterne fonde,når der skal laves særlige projekter, som rækker udover de almindelige foreningsaktiviteter.Vi får tilskud fra Kulturstyrelsen og kvalificerer osligeledes til tilskud fra tipsmidlerne. Vi ønsker altidat forbedre vores økonomi med henblik på at styrkevores organisation og derigennem sikre Danmarksbygnings- og landskabskultur.
LOVGIVNINGVP-Hallen i Høng
Landsforeningen ønsker at påvirke de danske love,således at bygnings- og landskabskulturen bliveradministreret inden for gode rammer.Derfor deltager vi i den offentlige debat og læggerpres på relevante ministre og kommunalpolitikere,når vi mener, der er noget som skal ændres.Tidligere har vi opnået, at der kan søges dispen-sation fra opsætning af postkasse i sårbare byg-ningskulturelle miljøer, og helt aktuelt arbejder vi forat få en lovgivning, der også tager hensyn til bygn-ingskultur og bevaringsværdige miljøer, når der skalopsættes solceller.Ligeledes er det et mål at få ændret Planloven, såde historiske bykerner pr. definition er bevarings-værdige og nedrivninger ikke kan ske udenforudgående offentlig høring og kommunalbesty-relsernes godkendelse.
FBB-FOTOPROJEKTDetalje fra Bedre Byggeskik
Landsforeningen har netop afsluttet et pilotprojektom fotografering af bevaringsværdige huse til Data-basen for Fredede og Bevaringsværdige Bygninger.Projektet var et samarbejde mellem Kultursty-relsen, relevante kommuner, lokalarkiver, lokalebevaringsforeninger og Landsforeningen, det re-sulterede i, at databasen blev opdateret med bådehistoriske og aktuelle fotos. Dette skal forbedre da-tabasen som vigtigt arbejdsredskab for de faggrup-per, der beskæftiger sig med den byggede kulturarv.Ligeledes var hensigten at sætte fokus på de bevar-ingsværdige bygninger og skabe større bevidsthedog forståelse i befolkningen overfor vores ældrebygninger i byerne, landsbyerne og i det åbne land.Nu arbejder Landsforeningen på, at projektet gøreslandsdækkende.
MÆRKESAGERGrauslund
Ud over de løbende sager arbejder Lands-foreningen også med særligt fokus på en eller fleremærkesager.De for Danmarks traditionelle og karakteristiskebindingsværksbygninger har været med til at prægevores kulturlandskab igennem de sidste mangehundrede år.Nutidens ændrede krav til beboelse og erhverv ermed til at lægge et alvorligt pres på de tilbageværendebygninger, derfor kan de betragtes som en truet art.På samme måde opleves i dag et stort pres på dehistoriske bykerner. Den nuværende udviklingfokuserer på begrænsningerne i stedet for mulig-hederne, og har dannet grobund for en kultur, hvornedrivning af udmærkede historiske huse er blevethverdag.Landsforeningen arbejder for en lovændring, der ipraksis medfører, at bevaringsværdige huse i his-toriske bykerne ikke uden videre kan nedrives og atde oprindelige matrikler skal respekteres.
Landsforeningen for Bygnings- og LandskabskulturBorgergade 1111300 København KTlf.: 70 22 12 99[email protected]København okt 12, Oplag 1,Trykt 200 stk.